DSC_7844Het was en is een druk weekeind voor de Amersfoorters. De open Monumenten dagen, de dag van het Huren en de Kleinkunst Amateurs laten zien wat ze kunnen.

Met dat laatste beginnend reist de vraag op “wat zijn nu deze kleinkunstenaars. De scholen der Kunst heeft een fraaie definitie.

Amateurkunst

Amateurkunst is een bindende factor bij het behoud en versterking van de lokale identiteit en bevordert de cultuurparticipatie en cultuureducatie van de inwoners van Amersfoort.

Wel op het Eemplein hadden ze dat in ieder geval goed in hun hoofd zitten.

Zaterdagmiddag 12 september waren er diverse uitingen van de Amateurs. In eerste instantie denkend aan het toneelstuk Amateurs wat momenteel in première is bij de toneelvereniging WZAB. Maar dat bleek  niet het geval.

DSC_7835Het publiek werd al winkelend getrakteerd op wisselende verrassingen .  Zo was daar een zo op het oog een grote groep mannen en vrouwen, gekleed in felle kleuren. In eerste instantie denken aan een “Flasmob” bleven nieuwsgierige staan. Het bleek een zangkoor uit Amersfoort genaamd “Margootje”. Het zal U  iet verbazen dat dit bekende muziekstukje  ook op het repertoire stond.

Begeleid door een  Keyboard  toetsenist  werd hier een verfrissende en ludieke show gegeven. De wisselende samenstelling van mannen en vrouwen die in een soort vraag en antwoord kunst, elkaar ( en het publiek) bezongen.  De grote stoeptreden op het Eemplein tegenover het Eemhuis zaten helemaal vol met toehoorders.

DSC_7838Deze zanggroep wist het publiek tot op de laatste seconde aan zich te binden. Mede door ze bij de uitvoering van hun “kunst”te betrekken.  Bij een laatste nummer diende het publiek zelfs even in elkaar te schuiven tot een groot blok, waarna ook de zangers en zangeressen zich zeer dicht opstelden. Om dan gezamenlijk, bijna acapella  te zingen.

12 mannen en 8 vrouwen , synoniem voor het begrip Amateurkunst. U vindt meer over deze “amateurs”op  deze LINK.

DSC_7856Een bezoek aan het Eemhuis behoort uiteraard dan ook tot de mogelijkheden. Aldaar was in de hal een podium gebouwd waar zich een 10 tal dames hadden gepositioneerd.  Met dit meerstemmig koor werden mooie “klassiekers” ten gehore gebracht. Een beetje jammer is, dat bezoekers van de “Biep” onverstoorbaar voor het podium en dirigente heen lopen.  Of dit zangkoor deel uitmaakt van de “Voice Box”  wiens optreden was geagendeerd, was niet duidelijk. Temeer omdat er vanaf het Eemplein voor de deur van het Eemhuis een grote groep mensen nogal wat lawaai maakten.

DSC_7863Aangetrokken door deze inbreuk op de klassieke werken binnen, bleek dat een grote groep “schoonmakers” zich kennelijk verenigd had in een protestsong. De dames en heren, voor het merendeel  voorzien van kaplaarzen, rijlaarzen of ander hoog schoeisel bleken wel degelijk het uit Amersfoort komende theaterkoor “de Voice Box”te zijn. En zoals  in eerdere uitvoeringen bekend, maken ze er een ware show van. Begeleid door een trompettiste, werd een prachtige “pantomime”voorstelling gegeven. Afgewisseld door bekende zangstukken en ook toepasselijk begeleid door de trompettiste.

DSC_7889Duidelijk werd het dragen van de laarzen, toen ook nog  de gele werkhandschoenen aan werden gedaan en de focus geheel werd gelegd op de bewegingen van het koor. Een fantastisch gezicht om dit koor aan het werk  te zien. Met namen het slow motion gedeelte, waarbij de “artiesten”zich als in een langzame film bewegen was een genot om naar te kijken. De bijbehorende teksten en muziek gaven een ultieme  uitstalling van het geheel.

Met massaal aanwezige publiek genoot dan ook met volle teugen.  En nadat de trompet was verruild voor een “jambe”gingen de remmen pas echt los.DSC_7905

Meer over Theaterkoor Voice Box vindt U onder deze LINK.

De dag van de Kleinkunst amateurs “een Groots optreden”

Verslag en fotoreportage Karel  van Rooy.