Zondag 15 September, Een drukke dag in en rond de wijk. Het Vlindertuinconcert, Amersfoort Pracht, Open Monumentendag, Inspiratiefestival, en Levend boek stonden op het programma van uw verslaggever. Vaak lukt het wel om een programma goed af te werken, soms lukt het niet en vallen er helaas zaken buiten de boot.

Een sfeerimpressie van de verschillende bezochte activiteiten, in beeld via de link onderaan elk evenement.

Vlindertuinconcert, om 11 uur op zondagmorgen, concert in vlindertuin “Papillon” die in de groenstrook tussen Dollardstraat en Amsterdamseweg verscholen ligt achter de Dahliatuin. De tuin badend in het zonlicht vormde een prachtig gedecoreerde “zaal”. En in vergelijking tot eerdere keren, lijkt er elke keer meer publiek te zijn. Van jong tot ouder, en van klein tot groot.

Het klarinetensemble en leerlingen van muziekvereniging Wilskracht, onder leiding van dirigente Anne Jans, laten een bonte stoet aan personen en dieren voorbijtrekken. Iedereen kent ze wel, de parades uit “Het Land van Maas en Waal” van Boudewijn de Groot of “De Dromedaris” van het Klein Orkest.

Of denk aan optochten als Gay Pride of het Braziliaans Carnaval, aan Militaire Parades, aan Processies, Carnavals optochten etc. etc. Er is iets van trots, van uitbundigheid, van indruk willen maken op, de beste kant van jezelf laten zien tot aan exhibitionisme.
Vertelster Moniek Nusselein vertelt wat er in de parade gebeurt en wie er voorbij komt. (Bron: Vlindertuinconcert )

Ook de koffie, thee en limonadetafel ontbrak niet, met ook nu weer iets lekkers, de bekende donatie-pot en de trouwe vrijwilligers die één en ander verzorgden.

Gespeeld werd er heel serieus, er viel geen valse noot te horen. Regelmatig kon het ensemble dan ook een hartelijk en oprecht applaus van het publiek in ontvangst nemen.

Ondanks dat de bloemen in de tuin nog fraai in bloei stonden, werd er maar een vlinder gespot en wel op het hoofd van een van de jonge blazers.

Het gebrek aan vlinders mocht de pret niet drukken, want het publiek genoot evengoed zienderogen.

Een verrassend optreden was er van een jongleur die wel heel veel ballen in de lucht kon houden.

Bovendien kon hij z’n act in tempo mee doen op de maat van de muziek, en het tempo wisselde. Wanneer de muziek in rapper tempo ging, zo ook de ballen die hij op worp. Knap staaltje. Ook hij ontving dan ook een welverdiend applaus.

Klik hier voor de foto-sfeerimpressie

Amersfoort Pracht, dat plaatsvond op het terrein van Into The Woods (Bosbad en naastgelegenterreinen, had wat verwarring over de tijd van aanvang opgeleverd. De verwarring was ontstaan door een eerste publicatie met een start om 11.00 uur. Sommigen hadden de wijziging in de aanvangstijd gemist, die was gezet op 12 uur. Echter bleek ook dit eigenlijk nog te vroeg te zijn. Sommigen zetten al het liedje in “duurt te lang…”.

Wachtend, werd al duidelijk dat er zeker ook wijkbewoners waren die dit spektakel wilde ervaren.

Nog even door de beveiliging, die secuur controleerde op eventueel niet toe te laten attributen. Veiligheid voor alles.

Maar goed het lange wachten was snel vergeten toen men om even voor half één dan toch het terrein op kon gaan want er was heel veel te zien en te beleven. Kabouters, allerlei dieren, en veel kunst op de te ontdekken route.

De Kunst en creaties waren fraai, veelal kleurrijk, soms heel groot en soms toch merkwaardig “opvoedkundig gezien” voor kinderen. (red.: foto hiernaast geschikt gemaakt voor kinderogen)

Muziek was er op verschillende plaatsen op het terrein, en in de verschillende stijlen. Zo was er het “OuweLullenDisco” plein, met muziek uit de “vorige eeuw” waarvan zichtbaar genoten werd.

Chill plekken waren er veel en op alle stukken van het grote festival terrein. Even “hangen” kon dus zonder touwen, en op of in de kussens.

Aan kleur was in het bos ook geen gebrek, of door de kunst die kleurrijk was of door de verlichting die kleur gaf, en ja ook overdag was dat zichtbaar al zal het in de avond nog beter te zien geweest zijn.

Bij een kunstig bouwwerk stonden tafels waar men gratis koffie of thee kon krijgen met een gebakje erbij. Het was een soort bedankje voor 10 jaar terugkerend IntotheWoods geluidsgevolgen voor de wijk, en in het bijzonder voor de bewoners van BirkhovenZorggoed.

Helaas is het terrein met rolstoelen niet echt ’top’ te bewandelen dank zij het vele zand, ook al was er veel gedaan om plekken bereikbaar te maken.

De sfeer was “Amersfoorts Prachtig”, want bekenden kon met niet missen en daarmee was het gezelligheid troef.

Voor de fotosfeerimpressie klik hier

Inspiratiefestival, op de Oliemolenhof -tussen “de Nieuwe Stad” en de Eemlaan werd het inspiratiefestival gehouden. Al had dit “festival” toch wel meer weg van een informatiemarkt, inspiratie kon men er zeker opdoen.

Klankschalen gevuld met water, die op het moment dat ze bespeelt worden laten zien wat er in je lijf gebeurt, want het water beweegt, en lijkt zelfs te bruisen. En omdat mensen voor tussen de 70 en 75% uit water bestaan…. Een en ander zou kunnen helpen tegen allerlei aandoeningen en ziektes om het simpele feit dat men beter in balans komt, verteld men. Boeiend om te zien was het minimaal.

Of het ging om een massagesessie, of om de kracht van positieve energie, men kon zich uitgebreid laten informeren. En ook hier was er geen “spreekwoordelijk” ontkomen aan, de wijk was vertegenwoordigd, mede wijkbewoners liepen op -, of hadden een stand op het terrein.

Geklaarde boter, die nog gezonder is dan roomboter omdat er nog meer schadelijke stoffen uitgehaald zijn.

Of veganistische wijn, waarbij dan toch de vraag opkomt: “Hoezo, is wijn dan niet altijd veganistisch?” Welk dierlijk product wordt er normaal gebruikt om wijn te maken? Die vraag komt dan net te laat bovendrijven, dus het antwoord zult u wellicht in december – wanneer het volgende inspiratiefestival plaats heeft – kunnen krijgen van de desbetreffende standhouder.

Handlezen, een bijzondere en rustgevende muziek of specifieke stenen. Mooie teksten, een workshop bijwonen, of een stof of kruid dat net even meer doet dan men zich doorgaans bewust is. De informatie was op z’n minst om over na te denken en daarmee misschien ook wel inspirerend.

Bijzondere soms rustige, soms heel kleurrijke kramen met mensen die genoeg tijd hadden voor degene die naar het Inspiratiefestival kwamen. Druk was het er niet, maar dat had misschien ook te maken met andere keuzes vanwege de hoeveelheid aan evenementen op één dag. En dan is het lastig concurreren tegen bijvoorbeeld Open Monumentendag of Amersfoort Pracht. Daarentegen had men nu wel echt geïnteresseerd publiek, en was de sfeer hier ook heel relaxt.

Fotosfeerimpressie: klik hier

Na bovengenoemde activiteiten bezocht te hebben, was het helaas te laat om nog het een glimp op te kunnen vangen van de Mensen-Bieb/ “Levend Boek”. Ook een verslaggever heeft te maken met tijdsgrenzen, al is dat soms best een soort van jammer.

Sfeer en fotoverslagen: Nel Groenendijk