Als kleinzoon van een architect ontkom je er niet aan om op Open Monumenten dag een paar monumenten in de wijk te bekijken. Ik was er vroeg bij, maar het was al snel druk op de Wagenwerkplaats.
Met een warm welkom bij Holland Opera, in de verensmederij begon een tocht van anderhalf uur. De inrichting bij binnenkomst valt als eerste op. Muren die de leeftijd niet verbergen, verfresten en stucwerk zie je her en der nog zitten. Op enkele plekken verborgen onder levensgrote foto’s die tijdens de optredens zijn gemaakt. Het podium is verborgen achter de schuifwand, waar de originele opbouw op geschilderd is. Verrassend is ook de kleding dat op het balkon laat zien waar de nieuwste voorstelling over gaat.
De volgende stop is de Cliniclowns. Het college deur was gesloten, zoals iedere week wordt daar een Clown opgeleid. Samen met een kind, ouder en een begeleider worden er 4 privé sessies gehouden. Iedere zaterdagochtend en -middag en op zondagochtend en -middag worden clowns getraind op de lach van een kind. Eenmaal binnen valt de hoogte van het pand op. Een korte uitleg is dat hier vroeger de treinstellen binnen werden gereden om de wielen opnieuw te laten slijpen. Je komt binnen in de eetruimte van het personeel van de Cliniclowns. Een mooi delft blauwe achtergrond zorgt vandaag voor het decor van een poppenspeler. In de ruimte hebben de clowns een grote kist, beplakt met vilt om het galmen tegen te gaan. Het kantoor deel is niet toegankelijk, maar op de begane grond zijn meerdere vormen van spreek ruimtes te vinden. Of je ontspannen aan een sta tafel wilt staan of op de grond wilt liggen om te overleggen het is hier allemaal mogelijk. Tijdens het lopen valt op dat er nog een origineel katrol aan het plafond hangt. Als ik eenmaal de “Rode Neuzenlaan” in sla kom je in het hart van de Cliniclowns. De studio waar menig web-uitzending gemaakt word. De muziekinstrumenten zijn erop aangepast. Want als je voor een projectiescherm staat wil je niet dat je instrument onzichtbaar wordt. Een kamer verder is helemaal ingericht met een vakken kast, ik kan me niet voorstellen dat er nog een clown bestaat die niet in deze kast terug te vinden is.
Na deze indrukwekkende rondleiding is de volgende stop bij IMOSS. Hier worden de toekomstplannen van de omgeving gepresenteerd. Een mooi overzicht, waaruit blijkt dat de komende jaren nog veel te gebeuren staat.
“De Witte Raaf” is het volgende punt van de rondgang. Iedereen heeft het glas in lood in de ramen hier wel eens zien staan. Maar binnen komen doen we niet vaak. Uit het gesprek dat ik daar voerde werd me al snel duidelijk dat ze meer doen dan ramen maken. Zo kan je er een korte cursus volgen met vooraf gesneden glas of een volledige workshop waar je een eigen ontwerp kunt maken. Voor meer informatie kan je terecht bij info@caleidas.nl
De laatste stop is de Wisselloods bij het Railcenter. Eenmaal binnen is het duidelijk dat hier een oude bouwtechniek is toegepast. Een onderste boven boot is hier behoorlijk duidelijk. Voorheen waren aan beide zijde alleen maar luchtroosters geplaatst. Aan de buiten kant zijn deze nog steeds te zien. Hier werd dan ook in het verleden het hout van de spoorwegen gedroogd. Nu liggen er overal verschillende vormen van wissels.
Na deze bijna twee uur durende wandeling werd het tijd voor een ontspannen ritje. Voor deze dag rijdt er een gratis bus tussen het centrum, Soesterkwartier en de WAR. Dat in de week dat er provinciaal is besloten dat onze wijk ook in de avond en weekend een buslijn behoudt.
Geef een reactie