AAA181 en 2 november wordt op het Eemplein feestelijk gevierd dat het twee jaar bestaat. Met name voor de kinderen zijn er een hoop dingen te doen of te bekijken.

Gezien het fraaie weer was het op zaterdag behoorlijk druk met zowel winkelend publiek als de bezoekers die op de activiteiten af kwamen.

Even een terugblik.

Geprezen om zijn architectuur . De opening van het Eemhuis. Ondergrondse parkeerplaats als schouwburg. Saturn de grootse digitale winkel. Een supergrote super. Een grootse bioscoop. Meerdere winkels. Een groot aantal evenementen. Zie hier het Eemplein.

Maar er waren ook kanttekeningen. Saturn werd 1 oktober 2014 Mediamarkt. Het ontbreekt aan “het stadsgevoel”. Doordeweeks is het stil. Winkeliers klagen. Terwijl uit omliggende wijken daar de winkeliers ook klagen dat hun omzet wordt weggetrokken. De bibliotheek is niet rolstoel proef. Te weinig fietsen kunnen gestald worden, hetgeen voor overlast zorgt bij de opgang naar het plein. Omwonende klagen over geluidsoverlast bij de vele “muzikale”optredens.

Het is duidelijk, het Eemplein moet groeien zowel voor de gebruikers als voor de bezoekers en omwonenden.

CSC_9902Vandaag 1 november heerst er een vrolijke sfeer. Twee ouderwetse muzikanten, laten oude “songs”horen, aan een riem zit op wieltjes de versterker voor de microfoon en geluid. Prachtig om te zien. Ze lopen overal over het plein. Een reusachtige wereldbol fungeert als “loopbal” de evenwichtkunstenaar er bovenop heeft geen enkele moeite het ding te laten rollen.

Een in Engelse stijl geklede goochelaar laat van alles en nog wat verdwijnen. Hij trek veel publiek. De geplaatste poffertjeskraam doet goede zaken.

Verrassend was, de ouderwetse poppenkast. De man die de Jan Klaassens en Katreinen liet spreken had de kast in het geheel niet nodig. Gezeten voor de kast met een pop waren de kinderen geheel gebiologeerd door de pop. Dat de stem van de man er naast was, maakte niet uit. De kinderen reageerden ieder op hetgeen de pop wilde. Echt leuk om te zien.

DSC_9863Daarachter was met luchtkussens een heus formule 1 circuit aangelegd. Met supersnelle skelters werden er baantjes getrokken.

Evenzoveel publiek trok de stier (of koe). Het rodeo rijden van het beest maar dan als machine, viel voor sommige goed tegen. Anderen hielden het lang vol. Maar uiteindelijk wint de stier het toch en werd je afgeworpen. Natuurlijk wel in een kussenbak.

Uit een grote, soort grabbelton, kon je enveloppen vissen met daarop een nadere activiteit op het plein of winkel.

En wat altijd trekt is de schminkafdeling. In de rij wachtend voor een nieuw gezicht. Ze hadden het druk, de twee dames van de schmink.

Het establishment van KaDe is geopend. Een enkele bezoeker drinkt er koffie. Dit kunstwerk van een zaak is overweldigend van kleuren/vakken en tekeningen. Je blijft kijken. Een mooie zaak.

CSC_9916Twee dames, dagje uit, willen perse op de foto om hun bezoek aan het Eemplein te vereeuwigen . Wel ze staan er op dames.

In het Eemhuis is het net weer rustig. Een modeshow is net afgelopen. Aan de zijkant wordt het “Nederland leest”boek van Maarten t’ Hart , een vlucht regenwulpen gratis weggegeven.. Er zijn nog maar een paar exemplaren.

Het Eemplein is bij alle winkels voorzien van rode en blauwe ballonnen. Het publiek wat boodschappen aan het doen is bij de super, navigeert tussen de andere bezoekers.

In de hele lengte as van het plein, staan of liggen fietsen. Een jonge dame, in het bezit van een A4 model kladblok en schrijfpen, telt alle fietsen. Kennelijk in de war gebracht door “iets”begint ze opnieuw en nog een keer. Uiteindelijk is het getal bekend.

De trappen af richting de Nieuwe Poort gaat tot aan de onderste trede. Daarna is het proberen om door de gestalde en liggende fietsen te komen.

DSC_9868 Zondag 2 november .De foto’s van zondag zijn aan het album toegevoegd.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy./ Erica van Vugt