duze nom (11)Verrassend, spraakmakend, strijdvol, ludiek en sfeer bepalend.En ze konden ook nog zingen. Dan hebben we het hier over een groep mensen die de “liederen”uit de tijd van Nelson Mandela zingen. De strijd tegen de apartheid in Zuid Afrika en de “songs”die in de “townships” te beluisteren waren in die spraakmakende tijd.

En dat overkwam de bewoners en genodigden van verzorgingstehuis Lyvore ( voorheen Birkhoven Zorggoed)  op 10 januari 2016. De verkorte uitnodiging in het programma, vermeld een koor, wat Zuid Afrikaanse koormuziek en strijdliederen zingt en danst met een ode aan Nelson Mandela.

duze nom (9)Wel behalve dat een zeer bekende en gerenommeerde (ex) Soesterkwartierder deel uit maakt van dit koor, bleek men een waar wereldkundig gezelschap binnen de muren van Lyvore te hebben. Een tournee in 2013 in Zuid Afrika met onderstaand koor, zette hun op de wereldkaart.En dat niet alleen, in 2002 waren zij al betrokken bij de uitreiking van de Roosevelt Four Feedoms Award en mochten zij voor Nelson Mandela  optreden.

duze nom (71)De aankondiging van  Paul Heuberger en  de Dirigente Toiny Tune vermeldde wat Zuid Afrikaanse teksten en gezegden. De betekenis van sommige woorden en uitspraken die doelen op de gevoerde politiek. De vertaling hiervan is niet gelukt..

In de vele liederen door dit koor gezongen, bleek duidelijk (voelbaar  de strijd van de apartheid en die van Nelson Mandela, tot uiting te komen. Het inlevingsvermogen en gezichtsuitdrukkingen van de koorleden, sprak boekdelen.

Het aanwezig publiek, genoot ademloos van het optreden, op enkelingen na die achterin de zaal niet het luisterend oor konden vinden.

duze nom (50)Een ode aan Nelson Mandela kon dan ook niet uitblijven, hetgeen gevolgd werd door het zuid Afrikaanse volkslied. Spreekwoordelijk werd hier en daar het “kippenvel”gevoel zichtbaar.duze nom (7)

Een prachtig en met gevoel verzorgd optreden van “Duze Nom-Shika-Shika”

Onderstaande een omschrijving van de website van dit formidabele gezelschap.

U vindt dat ook op. http://www.duze.nl/index.html

Khayelitsha United Mambazo Choir in Nederland!!

In Zuid-Afrika maken liederen deel uit van het dagelijks leven. Behalve zang, is elk lied ook ritme en beweging. De liederen op ons repertoire gaan over liefde, feesten, verdriet, werk, apartheid of geloof, en andere onderwerpen uit het gewone leven. Het zijn liederen uit het heden en verleden van Zuid-Afrika, vooral in het Zulu, Xhosa, seSotho, Venda en Tswana. Enkele liederen komen uit Lesotho en Zimbabwe.

In Zuid Afrika repeteerden we vaak met dit koor. We leerden er inspirerende nieuwe liederen van. En nu toeren ze door Nederland onder de naam: South African Road Trip. Een grote delegatie van Duze was tijdens de eerste Try-out in Beverwijk op 26 februari J.l. en genoot van de prachtige show, die dit keer extra vuur kreeg door de deelname van 5 zangeressen.

Na afloop was er in de foyer van het Kennemer theater een hartelijk weerzien van de mannen van het koor en de leden van Duze die de studiereis in 2013 hebben gemaakt. Natuurlijk werd er spontaan samen gezongen, tot groot plezier van het aanwezige publiek De première van deze show was op 8 maart in de Kleine Comedie in Amsterdam. Daarna toeren ze tot 2 mei door heel Nederland. De show wordt geproduceerd door Bos producties. Lees hier meer. AANBEVOLEN!!

Veel nieuwe inspiratie na reis naar Zuid-Afrika.

In oktober 2013 maakten we in de vorm van projectkoor Emakhayeni (“Thuis is het goed”) een inspirerende reis naar Kaapstad, Stellenbosch en Hermanus. Twee weken zongen we met lokale koren de traditionele zwarte muziek. We werkten in Kaapstad intensief samen met het Khayelitsha United Mambazo Choir en traden met hen op aan het Waterfront, en in Hermanus met het koor Bana Bamoya uit Zwahlihle, de zwarte township daar; we traden samen met hen op tijdens een korenfestival. Tijdens onze reis leerden we nieuwe inspirerende liederen die de mensen in de townships nu zingen. Deze unieke en actuele liederen dragen we nu uit in Nederland. In Emakhayeni zongen leden van Duze Nomshikashika samen met zangers uit andere koren.

 

Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela. In het leven van “Madiba” en bij zijn strijd tegen apartheid speelden vrijheidsliederen een grote rol. Mandela was zich bewust van de verbindende kracht van muziek. Duze Nomshikashika voelt zich met hem verbonden en we zijn geïnspireerd door zijn strijd voor vrijheid. We waren hartstikke trots en euforisch dat we tijdens de uitreiking van de Roosevelt Four Feedoms Award in 2002 voor Nelson Mandela mochten zingen

 

 

duze nom (35)Zingen verbroedert en solidariseert.
Muziek heeft een kracht die de politiek uitdaagt”

[Nelson Mandela]

 

 

Verslag en foto’s Karel van Rooy

Foto Impressie klik hier.

Bron: http://www.duze.nl/index.html