Soesterkwartier 23 mei 2018. De aanhef van dit artikel, doet vermoeden dat men binnen Duurzaam Soesterkwartier zich met tweedehands goederen bezig houd. Op zich is dit onjuist maar plaats je het in de juiste context,dan is het weer correct.

Door Karel van Rooy.

De jaarlijkse Duurzaamheid vergadering, waar het wel en wee van de diverse werkgroepen laten weten hoe ver ze zijn, werd deze maal op een bijzonder locatie gehouden. Namelijk de Kringloopwinkel aan de Zwaaikom. Deze kringloopwinkel herbergt een groot aantal activiteiten die te maken hebben met hergebruik en of ontwikkeling van nieuwe “milieu”producten.

Op zich was deze keuze van vergaderen, op het eerste gezicht wat “vreemd” maar eenmaal zittend tussen al die tweedehandsspullen, is de spreuk van Loesje “Waarom afval produceren als je het toch weg gooit” een juiste weergave van wat Duurzaam SK voor ogen heeft. Immers de gehanteerde lader van Lansink, jaren geleden gepromoot is actueler dan ooit. Elke trede van deze ladder symboliseert een deel van ons afvalprobleem. Hoe hoger op de ladder, hoe meer er aan grondstoffen wordt terug gewonnen.En het woord “grondstoffen”zou deze avond een sleutelwoord worden.

En het werd een heel leuke bijeenkomst. Aan bankstellen en stoelen geen gebrek, dus een soort Caré opstelling van bankstellen was zo geregeld. Te midden van al die kasten,meubilair, witgoed en of speelgoed, was de juiste sfeer geschapen. Het onderwerp “afval” kwam een beetje overeen met de plek des oordeel’s .

Annie Tiekstra van Duurzaam verwelkomde de bezoekers, het merendeel afkomstig uit active groepen rond Duurzaam SK. Fokke de Jong vertelde  over de “nieuwkomers”zoals de groep “Zwerfafval SK” en “Saaigroen” een voortvloeisel uit de actie steenbreek.( geen tegels maar groen) . Het hoofdthema is duidelijk, er is een afval probleem.

Cijfermatig, wordt er nu zo,n 80 ton aan plastic per jaar in de oceaan gestort. In 2050 zal dat verviervoudigd zijn, omgerekend zo,n 4 vrachtwagens met plastic afval per minuut. Het gevolg laat zich raden.

Jan Wink ( van de Molenwiek en kom van het gas af) is deze avond de spreekstalmeester , hij stelt de sprekers voor. Zijnde Jesse van de afvalloze samenstelling; Pieter van het “duurzame Soesterhof; Judith van de Graanschuur. Hr. Hemmo adviseur bij de Rova; Mieke van de Kringloop: Roos Hollenberg van het Zwerfafval. De spits wordt afgebeten door  Jessie Kroon. “Now time to waste”. Jessie is afvalloos. Haar huishouden draait volkomen op een afvalloos systeem. Inhoudende dat brood wordt gehaald en verpakt in een eigen zak, melk in een fles zit, bonen, peulvruchten/meel enz, worden gehaald bij de Nieuwe Graanschuur. Dus boodschappen doen met eigen “inpak”materiaal en dat scheelt een berg plasticafval per dag/week/maand. Ze legt ook uit dat je niet van de ene op de andere dag zomaar kunt overstappen naar afvalloos leven.Het is een proces bestaande uit een aantal stappen. En gaande dat “wennen”aan wordt het steeds makkelijker en krijgt men de nodige ervaring. Supermarkten hebben soms ook al een hoekje met “los”voedsel en zolang dat gekocht wordt zal het “hoekje”blijven. Het hangt gewoon dus van de belangstelling af of een supermarkt dit als totaal pakket wil zien. Een lange weg te gaan. Vragen over deodorant en of schoonmaakmiddelen: “die maken we zelf en is heel simpel te vervaardigen uit natuurlijke producten.”  Het werd een leerzame uiteenzetting van Jesse en na afloop waren er toch een 15 tal mensen enthousiast geworden om het ook te proberen.

Mieke, de “boss”van de Kringloopwinkel maakte duidelijk dat het verzamelen van oude spullen niet zomaar een dingetje is. Het heeft een reden. Meubels krijgen een tweede leven. Kleding wordt weer doorverkocht of in eigen beheer vermaakt tot nieuwe producten. Een voorbeeld daarvan is de creatie van een broodzak/tas gemaakt van kleding. Amersfoort heeft nagenoeg de grootste kringloopwinkel van het land en daar mogen we trots op zijn. De mensen hier, zijn mede geïnspireerd om het recycle proces zo goed mogelijk uit te voeren. Recent is een “bouw/klus” ruimte gemaakt waar tweedehands gereedschap, of overgebleven bouwmateriaal wordt aangeboden. Alles wat we uit de afvalstroom kunnen hergebruiken is een plus. ”

Judith van de Nieuwe Graanschuur, verteld kleurrijk en beeldend over de inventaris van de Nieuwe Graanschuur. Mensen kijken vreemd op als ze ineens trechters zien met 16 soorten bonen en of peulvruchten. Soms schrikken de mensen van de prijzen, maar die staan in kilo’s aangegeven en niet zoals in de super in onsjes, of afgewogen. Ze zien de twijfelaars en hebben dan ook voor de zekerheid nog wat voorverpakte producten. Klantenbinding dus.

Hemmo, beleidsadviseur bij de Rova is eveneens goed thuis in de recycle wereld. De getoonde schema’s tonen aan dat er gemiddeld in de aangeboden “rest”kliko’s er maar echt 1/5 deel bestemd is voor verbranding. Dus 4/5e is in principe een afvalstroom die niet gewenst is. Dit komt doordat de aanbieders niet of nauwelijks aan gescheiden afval doen. Met de gemeenten worden nu beleidsmaatregelen toegepast om mensen te prikkelen toch hun  afval beter te scheiden. Als dit  niet gebeurt zullen er boetes opgelegd kunnen worden. Het aanbrengen van ondergrondse containers zal steeds verder worden uitgevoerd. Als voorbeeld van hoe het in het Zwolse gaat. Na invoering van een groot aantal maatregelen, rijden de stadsbussen nu op biogas, afkomstig van het GFT afval wat wordt opgehaald. Overige kleine gemeenten waar de Rova actief is, hebben inmiddels een reductie van 80 % in hun afval stroom. Doelstellingen die door de overheid zijn opgelegd worden daar al bijna gehaald. Een sheet met daarop de gegevens van Amersfoort laten een heel ander beeld zien. Men haalt de 54 % maar net en er moet dus fors worden bijgesteld in de wijze van recyclen.  En zoals Hemmo opmerkte, dit had U nog niet mogen weten want de Gemeenteraad beschikt nog niet over deze cijfers.

Het werd een ommekeer in het verhaal, toen de opmerking viel. “Dus 4/5 van de afvalstroom zijn eigenlijk grondstoffen voor andere producten. Waarom noemen we de kliko’s dan niet grondstoffenbakken, dan snappen de mensen dat er nog een leven “na”de kliko is”. De discussie die volgde tussen Hemmo en de aanwezigen was heel interessant om te horen. Hemmo gaat deze avond in ieder geval niet vergeten en mocht binnenkort u geen afvalheffing krijgen maar een heffing voor grondstoffen, dat komt dan door deze avond.

Binnen Duurzaam heeft zich een nieuwe werkgroep gevormd die zich gaat bezig houden met zwerfafval ( grondstof). Een reden om deze werkgroep op te richten. Een eerste aanzet wordt gegeven op 2 juni 2018, dan wordt de groengordel aan de Dollardstraat vrij gemaakt van afval. Om 09.30 wordt vanaf het ’t Anker gestart. Ouders en kinderen zijn zeer welkom om een handje te komen helpen.  (Wanneer de rest van het Soesterkwartier aan bod komt, is nog niet duidelijk, we houden U op de hoogte.red.).

De normaliter strak georganiseerde spreektijden bij Duurzaam, zijn deze avond flink uitgelopen. De sprekers en onderwerpen gaven terecht een beeld dat er snel het een en ander moet veranderen in de “grondstoffen”stroom die wij afval noemen. Het was dan ook een boeiende avond en de cijfermatig aangegeven resultaten liegen er niet om. De doelstelling om nieuwe producten, uiteindelijk na te zijn verbruikt, weer als een ander nieuw product te introduceren is een kwestie van tijd/ het willen en gewoon doen. Grondstoffen splitsen in de afvalstroom begint niet in Den Haag, maar bij U thuis.

Met dank aan de gastvrijheid van de Kringloopwinkel aan de Zwaaikom, zij zorgden niet alleen voor de sfeer gerichte opstelling van zitplaatsen, maar ook de koffie/thee enz werd door aangeboden en verzorgd.

Verslag Karel van Rooy

Fotoreportage klik hier.