Zondag 17 juni, kramen staan er genoeg op het “Rode plein” tussen het Centraal Ketelhuis en het Holland Opera gebouw. De verschillende waren liggen uitgestald maar het kooplustige publiek liet even op zich wachten. De verschillende hapkarren stonden opgesteld aan de kant van het HO gebouw, al is 12 uur op zondag misschien toch wat vroeg voor veel mensen om aan een broodje hamburger of een portie poffertjes te beginnen.

En al was het fris, voor een bont paar sloffen was het toch wel wat warm. Aan kleur geen gebrek; kleurig gebreide truien, de “zeepbellen maker”, “de balonnencreatie maakster” en de “gezichtenschilder” voorzagen de martk ervan. Drie van hen konden rekenen op voldoende belangstelling aan het begin van de middag.

De skippybalwedstrijd tussen veelal vaders en een van hun kinderen bleek ook een groot succes. Het mag duidelijk zijn, dat ook al is het Vaderdag, de kinderen in de meeste gevallen wonnen.

Vaders die vandaag soms 2 rondes moesten skippyballen hebben waarschijnlijk dinsdag ineens weet van spieren waarvan ze het bestaan niet eens vermoeden. Hilariteit leverde het in sommige gevallen ook op, want het is niet simpel om op een skippybal te blijven zitten als je gaat zwaaien.

In de Natuurtuin gingen kinderen even op klim en klautertocht. Een plek waar ze vies konden worden, iets dat de meeste kindern leuk -, maar de meeste ouders iets minder vinden. Maar leren hoe je over kunt springen of kunt klimmen, dat is daar veel leuker. Hier en daar dus een paar natte broekspijpen ten spijt, want ook water hoort in de Natuurtuin.

Op de parkeerplaats bij de Verkeerstuin werd natuurlijk dankbaar gebruik gemaakt van alle skelters. Groot en wat kleiner reden er stevig op los. Sommige als ware Volvo rijders, andere meer als een reden ze een brommobiel. Zo bleek ook daar: Verschil moet er wezen.

Al kunnen sommige wezens beter niet proberen op een skelter te rijden, net opntpopte vlinders zijn daar niet voor gemaakt. Een ongeval kon dus niet uitblijven en dan heb je als vlinder niets aan je vleugels als je bovenop die “kersverse” vleugels valt. Gelukkig vielen er geen gewonden en was de ontstane kijkers-file en chaos dankzij de hulptroepen snel opgelost.

Een geschminkte tijger ging wel heel erg in z’n rol op, waardoor sommigen zichzelf bijna bij de me-too groep wilden melden. Gelukkig was het een klein tijgertje met de bijpassende onschuld, die er wel stevig op los gromde en grouwde, maar niet echt gevaarlijk was. Hij had in elk geval pret voor tien.

Zeepballen proberen te vangen is fascinerend en blijft voor kinderen een hele leuke sport. Maar die grote touwen zijn voor kinderen vaak te groot om daarmee zelf ballen te maken.

Sommige kinderen gingen over op het voor hun iets handzamere formaat van bellenblaas. al is blazen en vangen dan ook wel weer een sport die niet heel makkelijk is.

Terwijl de kinderen zich opperbest vermaakten, kwam ook de marktbezoekers. En al was de lucht weer ineesn heel dreigend, de markt stroomde vol met potentiële kopers. Trots had weer vele verschillende kramen met “producten van eigen bodem”, zoals kersen, aardbeien, kunst, kussens, kleden, kleding, en nog veel meer fraaie dingen.

Een opvallende kraam was deze dag “Ni Design”, met een design soort van dingen die de meeste mensen als “afval/ vuilnis” weggooien. En zo wordt weer eens duidelijk dat wat voor de een afval is, voor de ander grondstof is dat tot een nieuw product omgetoverd kan worden.

Sfeerimpressie en fotoreportage: Nel Groenendijk