December workshopmaand!

De winter is echt een tijd om zelf dingen te maken. Bij De WAR doen we dat eigenlijk altijd, maar deze winter nemen we wat extra tijd om onze kennis, vaardigheden en spullen met jou te delen. Je kunt bijvoorbeeld zelf je kerstkaarsen maken van hergebruikt kaarsvet, dat is duurzaam en leuk om te doen. In het Fablab is er een workshop lampen maken met wiskundige en biologische vormen. En dan is er ook weer een workshop meetkastjes bouwen voor Meet je Stad en een workshop data-analyse voor beginners. Meer hierover in de onderstaande agenda-items. In de tweede helft van de kerstvakantie komen er nog wat workshops bij, voor kinderen en volwassenen. Houd daarvoor onze agenda en de volgende nieuwsbrief in de gaten!

Meet je Stad bouwt vuurwerksensor

Meet je Stad maakt een uitstapje naar het meten van fijnstof. Dat is een stuk lastiger dan de temperatuur en luchtvochtigheid die we normaal meten. Samen met het RIVM bouwen we sensoren die de luchtverontreiniging door het vuurwerk tijdens de jaarwisseling kunnen meten. Die hangen we goed verspreid door de stad op, waar ze iedere vijf minuten een meting zullen doen.
De data zal open zijn en ook naar de website van Meet je Stad worden gestuurd.

De videoregistraties van Koppelting zijn online

Zoals ieder jaar zijn bij afgelopen Koppelting de lezingen opgenomen voor wie er niet bij kon zijn. Die staan nu online om terug te kijken.
Op het Koppelting Vimeo kanaal kun je de lezingen zien. Ook de powerpoints van de lezingen staan online, op http://koppelting.org/en/festival2017/lineup.

UITGELICHT

Sociallab – woensdag 13 december, 18:30 [Transitiebieb]

In het voorjaar van 2017 is een groep van 8 mensen gestart met een onderzoek naar het ik, de ander en de groep. We hebben in de afgelopen 6 maanden kennis gemaakt met het Socratisch gesprek. We hebben er een boek over gelezen en vervolgens hebben we aan de hand van de vraag ‘wanneer begrijpen we elkaar?’ een Socratisch gesprek gedaan onder leiding van een deskundige.
Nu zijn we toe aan een nieuw onderzoek. We hebben het onderwerp en de onderzoeksmethode nog niet gekozen. Er is plek om je aan te sluiten. We ontmoetten elkaar woensdag 13 december op De WAR aan de Geldersestraat van half 7 tot half 9. Één van onze groepsleden -Bernadet Jager- zal een korte inleiding geven over cognitieve bias en ambigue tolerantie: automatische denkfouten waar we allemaal gevoelig voor zijn en hoe we daar bewust van kunnen worden.
Meld je aan bij Dirk van Vreeswijk op dwvvreeswijk@protonmail.ch.

Workshop kaarsen maken – donderdag 14 december 19:30 [Fablab]

Bij de donkere dagen horen natuurlijk kaarsen. Bij De WAR maken we die zelf, van kaarsvetrestjes die mensen inleveren bij De Nieuwe Graanschuur. Die kaarsen kun je bij De Nieuwe Graanschuur kopen, maar je kunt ze hier ook zelf komen maken. Neem wat restjes mee of een mal als je die hebt, maar wij hebben ook voldoende voorraad.
Deelname kost 10 euro, en je mag natuurlijk de kaarsen mee naar huis nemen. Geef je even op bij info@transitieschool.nl.

Workshop meetkastjes bouwen – zaterdag 16 december 14:00 [De WAR kantoor]

Voor wie nog mee wil doen aan Meet je Stad is er weer een workshop meetkastjes bouwen. Bouw zelf de elctronica en de behuizing voor een meetkastje, hang hem aan je huis en word deel van het Meet je Stad netwerk!
Voor volwasenen maar kinderen onder begeleiding van een volwassene zijn ook welkom. Meld je aan bij meedoen@meetjestad.net.

Lampen maken in het Fablab – zaterdag 16 december – 19:30 [Fablab]

In deze workshop maak je je eigen lampenkap. Daarbij maak je gebruik van de lasersnijder, 3D printer of vinylsnijder van het Fablab. Daarmee kun je heel bijzondere effecten krijgen door lichtdoorlatende en lichtdichte materialen door elkaar te gebruiken.
Je hoeft geen ervaring te hebben met onze machines en materialen zijn aanwezig. We hebben ook een staande of hangende lamp voor je, maar je kunt ook een eigen lamp meenemen om aan te passen.
De workshop kost 35 euro, inclusief de materialen voor je eigen designlamp. Je kunt je aanmelden bij diana@dewar.nl.

Workshop data-analyse – woensdag 20 december 19:30 [De WAR kantoor]

Meet je Stad organiseert voor de tweede keer een workshop data-analyse. Er is nu twee jaar gemeten door de hele stad, en er is twee jaar flora geobserveerd. Maar wat kunnen we daar nu uit concluderen? In deze workshop leer je data visualiseren in het programma R, en op kaarten weergeven in QGIS. De workshop is ook geschikt voor beginners.
Geef je even op bij meedoen@meetjestad.net.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab. Op donderdagen, op aanvraag of bij aanwezigheid, is het Biolab open van 20:00-22:00.

december 2017

  • Workshop kaarsen maken – donderdag 14 december 19.30 [Fablab]
  • Sociallab – woensdag 13 december, 18:30 [Transitiebieb]
  • Workshop meetkastjes bouwen – zaterdag 16 december 14:00 [De WAR kantoor]
  • Lampen maken in het Fablab – zaterdag 16 december – 19:30 [Fablab]
  • Workshop data-analyse – woensdag 20 december 19:30 [De WAR kantoor]

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab AmersfoortStudium Generale Amersfoorten Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.