King Arthur groep heeft uitbreiding

King Arthur groep opent nieuwe locatie in Hoogland ( Zevenhuizen) een fantastische aanvulling van de locatie Soesterkwartier .

Zo’n 3 jaar terug streek de King Arthur groep neer in “de Nieuwe Sleutel” en niet zonder enige weerstand vanuit het SK. Er werd een dagbestedingsruimte gecreëerd voor “dementerende “inwoners van Amersfoort. Eerst een paar ochtenden wat later is uitgebreid.

 

26 juni 2021 door Karel van Rooy, Wijkwebsite.

Na een stille periode in de media wordt ondergetekende uitgenodigd voor de opening van een nieuwbouwproject aan de Zevenhuizerstraat. Er zijn in de polder aldaar 28 appartementen gebouwd voor dementerende mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Daar waar in de Nieuwe Sleutel nog aan “dagbesteding wordt gedaan, is deze nieuwbouw een helaas noodzakelijke voorziening voor deze mensen. Geen ouderen maar een mix van jong en oud. Dimensie kan ook op jonge leeftijd ontstaan.

Conny Swart niet weg te denken uit het Soesterkwartier en nog steeds in vele herinneringen als “de Papillon” aan de Noordewierweg, werd de 1e groepsleidster van het 1e uur in de Nieuwe Sleutel.

En zoals ik van haar gewend ben, sprak zij in een verkennend gesprek vol vuur en passie over haar werk en het Soesterkwartier.

“In de 6 jaar dat de King Arthur Groep actief is in het buurthuis, is er gaandeweg veel veranderd. 6 dagen per week zijn wij nu geopend.  Daar waar wij eerst uit heel Amersfoort bewoners met beginnende dementie kregen. Nu si 65 % afkomstig uit het Soesterkwartier. 

Dat maakt ons werk een stuk makkelijker, immers herinneringen ophalen uit het verleden is een sterk gegeven.Het helpt de bezoekers hun hersenen aan het werk te zetten om nog een tijdje functioneel te zijn.

Dan komt er toch een moment dat zelfstandig wonen niet meer kan. Ik ben dan ook hartstikke trots met het project aan de Zevenhuizerstraat. 

Misschien dat ik gelijk aandacht mag vragen voor een nieuw project in het SK. We bundelen de krachten in het Sk tegen eenzaamheid. Je weet wel achter de voordeur blijft het stil. \Weet dat er 6 dagen in de week een warme maaltijd klaar staat in de Nieuwe Sleutel,

We zullen via de Wijkwebsite daar verder over berichten,”

Aldus deze duizendpoot vertelde in ons geanimeerd gesprek.

Lindenhorst “Wonen is meer dan een dak boven je hoofd”

Ongeveer aan het einde  van 2019, als buiten de winter in huize van den Hengel aan de Zevenhuizerstraat, zijn gang gaat, oppert de vrouw des huizes, “zeg wat zullen we met die oude stallen van ons aan de overzijde gaan doen. Afbreken / verbouwen, of opknappen cq verkopen” Zie hier de geboorte van de Lindenhorst. Het toeval wil dat de King Arthur Groep op zoek was naar huisvesting. Een paar telefoontjes was genoeg om een heel circus aan de praat te krijgen. Na het raadplegen van Gemeente Bunschoten, architect, aannemer en al wat nodig is om een bouwproject te starten, werd op 22 juli 2020 de eerste steen gelegd door de kinderen van den Hengel. Bij de opening vandaag 26 juni 2021 bleek ook wel dat niet alles vanzelfsprekend was. Er zouden nog vele hobbels genomen moeten worden voordat die eerste steen er lag.

De\”De Grand opening” De Lindenhorst lijkt in eerste instantie een herbouwde boerderij  en gaat volledig op in het landschap, Toch herbergt men er 28 kamers voor bewoning en vele ruimtes voor recreatie. Het is een schitteren complex geworden.

Tegen 11.00 uur meldden zich vele gasten, terwijl Myra Steens een vooral spetterend optreden verzorgde door mega grote zeepbellen te creëren . De rode loper lag uit voor de vele belangrijke gasten.

Inmiddels in de grote recreatieruimte werd aan de King Arthur Groep namens de RABO bank een cheque overhandigd van 10.000 euro als bijdrage in het project.

Tegen 11.30 maakte ook Melis van de Groep, Burgemeester van Bunschoten zijn opwachting , in stijl op de fiets. Na eerst in zijn nette pak te zijn gehesen, de stropdas weer om alsmede de ambtsketting, konden de officiële handelingen aanvangen.

De “catering” was geheel in handen van de 4 dochters van den Hengel. En het ontbrak aan niets.

De openingsspeech van de Burgemeester roemde de bedenkers, organisators, bouwers en een ieder hierbij betrokken, Ook de hobbels die genomen moesten worden. Maar het resultaat geld.

Met het weghalen van een doek, werd  een groot “bord” onthuld met de naam Lindenhorst en King Arthur Groep. Vele aan dementie lijdende mensen krijgen hier een prachtige plek. Een “zorg centrum” wat past in zijn omgeving.

Hierna volgde een persoonlijk dankwoord voor degene die zich actief hadden bezig gehouden met dit project.

Vanaf 1 juli zullen de eerste bewoners hun intrede doen.

Voor foto’s van de opening, klik op deze link.

https://photos.app.goo.gl/yDm5K9Prrj4jWopM9

Op 1 juli 2021 ( officieel 26 juni 2021 )openen wij de deuren van onze nieuwe kleinschalige woonzorgvoorziening voor mensen met dementie in buurtschap Zevenhuizen (vanouds Hoogland) in de Gemeente Bunschoten. De locatie is gelegen op de grens van Amersfoort en Bunschoten, ligt tegen de woonwijken Nieuwland en Vathorst aan. Het huis ligt straks  in een omgeving met statige boerderijen (lintbebouwing), een landwinkel in de directe nabijheid, alsook een restaurant en een manege op loopafstand.

Bewoning

In het huis wonen straks 28 bewoners die 24-uurszorg ontvangen. Familie ontvangt een sleutel waarmee ze op elk moment binnen kunnen lopen en altijd welkom zijn. Het huis staat midden in de samenleving en zal ook een open huis zijn voor de buurt en anderen uit de omgeving.

Afwerking

De bewonerskamers in het huis worden voorzien van gordijnen, wand en vloerafwerking, de toekomstige bewoners richten het eigen appartement zelf in. De verschillende foto’s op deze pagina geven u een mooi beeld van the making of…

Het verhaal achter Lindenhorst Welkom Het verhaal gaat dat King Arthur, koning van alle tijden, voor zijn huwelijk met Guinevere een grote houten ronde tafel kreeg. De koning hechtte veel waarde aan deze tafel en plaatste deze in zijn kasteel Camelot. Elke ridder die door bewezen diensten zijn trouw had getoond aan het land en de koning, had een eigen plaats aan de ronde tafel. De koning en de ridders zaten als gelijken aan de ronde tafel. Niemand zat aan het hoofd. Gezamenlijk streden zij voor rechtvaardigheid en veiligheid in het land. Aan de ronde tafel bespraken zij de te verwachten problemen en gevaren en bundelden zij hun krachten om deze te lijf te gaan en hun landgenoten te beschermen. De ridders van de ronde tafel hechten waarde aan rechtschapenheid en hadden een groot gevoel voor eer. Met elkaar spraken zij een erecode af. Deze erecode gaf aan waar zij voor stonden in hun doen en laten naar elkaar en naar anderen. Deze erecode bestond uit: hoffelijkheid, vriendschap en gelijkheid. De Ronde Tafel staat ook symbool voor de dialoog. Het is een manier om met elkaar als gelijken in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren met de intentie de ander te begrijpen in plaats van zelf begrepen te worden. King Arthur Groep is opgericht vanuit dit gedachtegoed. Met de bewoners en hun naasten, zorgverleners en samenwerkingspartners zitten wij rond de tafel, luisteren en zorgen met elkaar voor kwaliteit van leven van degene met dementie en zijn familie. Hierbij houden wij ons aan onze erecode, de code van hoffelijkheid, gelijkwaardigheid en respect. Ook Lindenhorst kwam tot stand aan de Ronde Tafel. Een bijzondere sociaal bewogen familie ging op een dag naar de gemeente met de vraag hoe zij op hun grond iets konden betekenen voor de zorg. De gemeente bracht hen in contact met King Arthur Groep. En snel werd duidelijk dat de wensen en waarden van beiden overeenkomen. In een aantal jaren veranderde de grond in de sfeervolle en warme woonomgeving Lindenhorst. De naam is te danken aan een vondst op oude landkaarten die aantonen dat Lindenhorst echt een bestaande boerderij is geweest. Familie van den Hengel kunnen wij niet genoeg bedanken voor de unieke kans om op deze prachtige locatie onze nieuwe kleinschalige woonzorgvoorziening te bouwen.