De Isselt, een Industrieterrein of een plek voor garages en importeurs. Gebleken is dat menigeen de Isselt als een fabrieksterrein bestempeld. Hoog tijd te laten zien hoe de Isselt in werkelijkheid te zien is.

Uiteraard zijn er veel bedrijven gevestigd en spreekt men nu van een bedrijventerrein met een historisch geheel. De “Kapel” een vergeten locatie die heden ten dagen weer in het nieuws komt door de activiteiten die er gehouden worden. Recent de

(foto Nel Groenendijk.)

Vintage-sale. Ingeklemd tussen de auto-importeurs een oord van rust en groen.

De bewoners meenden dan ook dat het hoog tijd werd eens te laten zien, hoe de Isselt er werkelijk uitziet.

Soesterkwartier de Isselt 15 september 2018. Restaurant “Rauw”is het decor van de officiële opening van de Opening expositie IDEA ‘ De Isselt’over en in de Isselt.

Cornelia Nauta, kunstenares  en vakdocente fotografie, werd gevraagd conservator te zijn van “de kunst”in de Isselt. 033Fotostad was daar de meest uitgelezen oplossing voor en na een uitvraag werden er 10 fotografen uitgezocht die “de Isselt”elk op zijn of haar wijze heeft vastgelegd.

Cornelia Nauta (1963) is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar zij de eerstegraads lerarenopleiding Tekenen heeft gevolgd. Na een jaar universitaire studie Frans in Groningen waagde zij de sprong naar Parijs waar ze Filmwetenschappen heeft gestudeerd en de Filmacademie ‘Louis Lumière’ heeft afgerond. Terug in Nederland volgde zij in 1997 de opleiding Scenario van Kees Holierhoek bij Videcom Hilversum.  Sindsdien werkt zij als docente Fotografie, o.a. bij Idea Soest, Muzerie Zwolle, HU Utrecht, Scholen in de Kunst Amersfoort, Kunst-Collage Hoevelaken en Cultuurkust. Tevens verbonden aan de Plataan en Lyvore alwaar haar creativiteit wordt overgebracht aan bewoners.

Het is een verrassende en zeer interessante presentatie geworden, gezien en gemaakt door 10 fotografen die ieder op zijn of haar eigen wijze de dingen van “de Isselt” hebben vastgelegd.

Om 15.00 uur hebben zich in restaurant “RAUW”aan de Natriumweg een groot aantal belangstellende genesteld. Een ieder ontvangt een consumptiebon en er heerst een “rustieke”sfeer.

Diverse sprekers, waaronder Cornlelia Nauta, wijzen op de belangen van de Isselt. Hoe het terrein en de in het verleden gevestigde bedrijven verloederde. Reden voor de oprichting van Siësta , voorvechters voor het behoud van industrieel erfgoed, wat zich later conformeerde aan de Wagenwerkplaats.  Voorbeelden worden getoond van enkele fotografen, van ingegooide ruiten,  of de duistere dingen die onder het viaduct gebeuren.  De haven met zijn cement-toren spiegelend in het water, is een geliefd object. Een mooi  “shot”van twee tieners, uitgeteld achter de kringloop die een paar buisjes lachgas hebben gebruikt.

Al met al heeft dit geleid tot een foto-expositie verdeeld over 4 locaties in de Isselt. Op bijgaande kaart zijn deze locatie aangewezen. Het is zeer zeker de moeite waard deze tentoonstelling te bezichtigen, mede door de eigen interpretaties van de fotografen. De algemene tendens van deze presentatie, is/was dat de Isselt “leeft”er een tweede restaurant bij komt. Het terrein aan de Kaliumweg steeds meer gebruikt wordt voor evenementen. Ook de ballonvaart zijn werkterrein daar heeft

De in de bijgevoegde foto impressie getoonde afbeeldingen, zijn enkele “tentoongestelde foto,s gevoegd zoals hierboven genoemd .

De diverse aanwezige fotografen worden met de nodige dankwoorden  toegesproken, waarbij een tastbare fles wijn daarbij vergezeld gaat.

De 4 vestigingen zijn vanaf dat moment ook geopend en de bezoekers gaan op pad naar de diverse locaties.

U herkend de 4 plaatsen door de grote banners die staan opgesteld van 033fotostad. 

 

Karel van Rooy.

Foto Impressie