24 juli 2018 PERSBERICHT

Amersfoortse kunstenaar laat geschiedenis én toekomst Wagenwerkplaats zien

Daniël van de Haterd is gekozen als winnaar van de uitvraag die is gedaan om een kunstwerk te realiseren op de enorme muur van de Wagenwerkplaats. Een jury, bestaande uit Joke Sickmann, Prisca Maas, Johanna van der Werff en het projectteam van de leergang ‘Leiderschap in Cultuur – Utrecht’, heeft daartoe besloten. In totaal waren er vijf inzendingen en het voorstel van Daniël is als beste beoordeeld.

Precies op de grens van de wijk ‘het Soesterkwartier’ en de Wagenwerkplaats staat een muur van vier meter hoog en ongeveer twintig meter lang. Deze muur wordt uiteindelijk gesloopt, maar dat duurt nog zeker twee jaar. De eigenaar en beheerder van de muur (NS) heeft goedkeuring gegeven om een kunstwerk op de muur te realiseren. Daarvoor is een projectteam van de leergang ‘Leiderschap in Cultuur – Utrecht’ op zoek gegaan naar Amersfoortse kunstenaars. Het projectteam heeft opdracht gekregen van de gemeente Amersfoort om de Wagenwerkplaats in Amersfoort te laten bruisen, en kunst en cultuur te borgen in de plannen voor het gebied. Naast een bijdrage aan het gemeentelijke Masterplan publiceert het team een toolkit voor gebiedsontwikkeling en wordt dit kunstproject gerealiseerd.

Het ontwerp van Daniël van de Haterd is een traject door de tijd. De muurschildering laat een met de trein reizende Amersfoorter zien. Daniël, werkzaam bij Dertienhoog, gaat de komende weken aan de slag om zijn voorlopige ontwerp verder uit te werken. Daniël reageerde verheugd na de bekendmaking: ‘Ik ben superblij met het nieuws en kan niet wachten om een mooie schildering te realiseren op deze bijzondere locatie!’.

Het streven is om het kunstwerk halverwege september gerealiseerd te hebben. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amersfoort, de NS en het leertraject Leiderschap in Cultuur – Utrecht.