Zaterdag 24 November, Het ruim 2,5 jaar geleden werd het eethuisje, Citroen & Peper geopend door toenmalig Wethouder, Fleur Imming. Nu ontvingen Sebastiaan en Myrthe, de eigenaren en harde werkers van Citroen en Peper “de Gouden Pollepel”. De redactie wil hen hiermee van harte feliciteren.

Onderstaand artikel en foto’s vinden zijn bron in de AD Amersfoort

Citroen & Peper: ‘Het lekkerste eethuisje van Amersfoort’

Gastvrouw Marieke bedient de gasten.DE GOUDEN POLLEPEL Op het oog een vreemde eend in de Pollepel-bijt, maar eenmaal gehapt blijkt het een eend om in te bijten. Sebastiaan Content en Myrthe Vos hebben Amersfoort namelijk het lekkerste eethuisje gegeven. Klein, maar heel fijn.

Hij de citroen, zij de peper? Geen idee, maar wat ik wel weet is dat deze culicombi vuurwerk geeft op het bord. Met pasta bijvoorbeeld of kip en broccoli. Kortom, twee excentrieke smaakmakers die op deze pagina niet misstaan. Vóór de smaak eerst iets over de makers, Content en Vos. Zij maakten van hun cateringbedrijf een laagdrempelig eethuis in een straat (Noordewierweg, red.) vol fastfood. Eethuisje liever gezegd, waar het een beetje stoeien is met de ruimte. Cafetaria was daarom onze entree-impuls, ook vanwege de vitrine, de bar en de borden vol kost en zopie aan de muur. Maar dat is het niet!

Vaste prik

Eten wat de Vos schaft is het motto bij Citroen & Peper, want zij runt de keuken. Content rent meer, heen en weer tussen de keuken en de bar. Gastvrouw Marieke, jong en charmant, bedient tot slot de gasten. Soep vooraf is vaste prik op dit eetadres, iedere dag in een andere samenstelling. Vandaag lepelen wij uit een riante mok paddenstoelensoep met tijm. Hoewel de Nederlandse pluk jaarrond verkrijgbaar is, laat de paddenstoel zich vooral in de herfst goed smaken. Ze hadden wat grover gesneden mogen worden voor een lekkere beet, maar de combinatie met tijm geeft de aardse smaak wel een fijn aroma. Een glaasje hop (Vedett) is gepast.

Zoutkorst

Adres: Noordewierweg 155 A in Amersfoort.
Telefoon: 033-7851992.
Open: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur.
Bereikbaar: parkeren en bushalte vlakbij.
Ambiance: eenvoudig (afhaal)restaurant.
Bijzonder: vroeg sluiting.
Rolstoelvriendelijk: nee.
Kindvriendelijk: ja.
Menu: €12,50 (drie gangen, beperkt aanbod).
Afgerekend: €45,00.

foto © Saskia Berdenis van Berlekom

Adres: Noordewierweg 155 A in Amersfoort.
Telefoon: 033-7851992.
Open: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur.
Bereikbaar: parkeren en bushalte vlakbij.
Ambiance: eenvoudig (afhaal)restaurant.
Bijzonder: vroeg sluiting.
Rolstoelvriendelijk: nee.
Kindvriendelijk: ja.
Menu: €12,50 (drie gangen, beperkt aanbod).
Afgerekend: €45,00.

Bij de tweede gang wordt meer keus geboden: drie daghappen à 7,50 euro. De vegetarische optie is hier niet aan ons besteed, maar wel de ‘happen’ met gegrilde kippendijen en gehaktbrood in zout. Ik zie de zoutkorst gelukkig steeds vaker op de menukaart. Gebruik die keukentechniek, maar alleen als het ook iets toevoegt. Het zout isoleert de vulling, als een soort oventje in de oven. Zo ontsnapt er geen vocht en blijft de smaak behouden. Daarmee is het gehaktbrood bij mijn aardappelstamp lekker sappig gebleven. Creatief bovendien, want een worst is ook maar een worst. In de stamp zit wortel, maar ook knoflook en salie worden geproefd. Mmm, heerlijke herfst.

Mijn partner heeft inmiddels zijn tanden in de dijen gezet. Die werden eerder vandaag subtiel gemarineerd en zijn voor het opdienen nog even door het grillijzer geplet. Erbij een geslaagde wittewijnrisotto, in stukjes geknipte, zongedroogde tomaatjes, champignons en parmezaan. Ook dit is smullen en een topper voor deze prijs.

Bijna hemels is de slotgang. Jazeker, mijn gebeden zijn verhoord! Content en Vos hebben geen geheime wapens nodig om horecareuzen te verslaan. Gewoon iedere dag taarten bakken! Wat te denken van chocoladekaramel met een topping van ganache of de romige monchou met bosvruchten in gelei. Van beide baksels komt een punt naar tafel drie en gaat een dikke bonuspunt retour. Dit is verrassen en verwennen, zoals we dat graag vaker zouden zien; de bodem krokant, de mousse luchtig en de smaken vol. Dat de taarten van Citroen & Peper ook afgehaald kunnen worden, is slecht nieuws. Voor mijn cholesterol.

Nu de koffiehausse zich stabiliseert, schreeuwt het bier om aandacht. Vooral het streekbier laat zich gelden. 

Bij Citroen & Peper schenken ze Vedett, een Belgisch top-premium puls in vier smaken, afkomstige uit de Moortgat brouwerij in Puurs. Dat laatste zal verrassen. Nederlanders zijn gevoelig voor de karakteristieke charmes van Vlaamse kloosterbiertjes en dat is Vedett allerminst. Moortgat brouwt immers ruim 399,999 hectoliter en exporteert naar tientallen landen. Proost.