Soesterkwartier 5 september 2017. Op 6 juli j.l. werd door de “boss” van Café De Gooijer een bijzonder initiatief ( als café ) wereldkundig gemaakt. Een aantal dagen per week, wilde  hij ( Jan van Leijenhorst) met dochter Carmen  / Elise en Bart een soort dagopvang houden voor de “eenzame “mens.  Gewoon omdat het belangrijk is, meldde Jan ons. Het aantal mensen dat zich verstopt achter de voordeur, neemt schrikbarend toe. “En daar gaan we wat aan doen” Meldde Jan.

Nu kent het Soesterkwartier wel enige locaties, waar men al dan niet vereenzaamd, terecht kan voor een maaltijd, kop koffie of gewoon een gesprek.  De voorzieningen van buurthuis De Nieuwe Sleutel / Bij Bosshardt/ Typisch Jij/ Puntenburg/  en of Lyvore Park/ Plataan zijn ook de minste niet.

Maar Jan houd het simpel is zich dit bewust en kiest voor een directe weg. Geen poespas, herkomst of overtuiging. Een ieder die zich in een situatie bevindt die we allemaal wel herkennen in onze omgeving, is welkom. Zie ons artikel van die datum.

Met de week van de Eenzaamheid in zicht ( 23 september) is het een mooi moment om de inmiddels bekend gemaakt plannen, ook maar eens uit te voeren. Een uitnodiging om vandaag 6 september een “bak koffie”met een forse punt appeltaart te komen eten, werd door een aantal  betrokkene dan ook aanvaard.

een 20 tal “bekende Soesterkwartierders kwamen niet alleen af op de koffie met appeltaart, maar ook om de “Kick Off” van dit project mee te maken.

Ook de Nieuwe Sleutel/ Bij Bosshardt kwamen hun steun betuigen. Een innige samenwerking tussen de partijen ligt al in het verschiet.

Jan van Leijenhorst, nam van de gelegenheid gebruik om er toch een officieel tintje aan te geven. Een toespraak of “Jans”eigen wijze. Refererend naar de medemens die om welke reden dan ook, het “openbare”schuwt. “Kom gewoon hier, neem een stoel, de koffie wordt gebracht. En wil je wat doen, zoals biljarten of een ander spel. Ga je gang. Kom in gesprek en maak van je hart geen moordkuil. ” Gaande de stevige toespraak, werd het dag menu van de komende week uitgedeeld. Voor twee dagen is de zaak geregeld. De inkoop van deze menu’s worden gedaan. Maar zoals Jan opmerkte “mocht er onder de aanwezigen iemand zijn, of iemand weten, die een leuk dag menu heeft, help ons het te maken. Wij zorgen voor de spullen. U krijgt de eer van de bijzonder eigen menu. Of voorgerecht, of toetjes, het maakt niet uit. Samen werken is natuurlijk het leukste.”

Om de daad bij het woord te voegen, door nog even de “staf” voor te stellen. Uiteraard de assistent Chef kok Bart, wiens “Hete Honden”de vorige keer al indruk maakten ( ballen gehakt). En Bart kan inmiddels ook als Barkeeper aan de slag, dus wordt allround.  Elyse die het U als klant voor het natje en droogje zorgt en dus achter de bar staat. Dochter Carmen, de duizendpoot achter de schermen en Jan zelf. Een mooi koppel, wat erg gedreven is dit “inloop” gebeuren tot een succes te maken.

Op de vraag, of er voor  de wat “minder “financieel draagkrachtigen rekening is gehouden en daar waar het met name “kinderen”betreft, is het antwoord duidelijk. “De vorige keer heb ik verwoord dat het soms voorkomt dat “kinderen”vergeten zijn om de ontbijten, of hun broodtrommel staat nog thuis ( fictief). Ik zoek een modus om voor die groep gewoon “gratis” een ontbijt, of lunch samen te stellen.  De kosten daarvan worden dan maar gedekt door de bezoekers die hier een warme maaltijd nemen. Ik zoek nog een modus, om tot een afgifte te komen, want het staat wat “lullig” om op een basisschool pakketten uit te delen. Wordt aangewerkt.” aldus de gepassioneerde Jan.

Met betrekking tot de reeds bestaande voorzieningen, valt toch een bijzonderheid te melden. Zowel de Nieuwe Sleutel, als Bij Bosshardt zijn blij met deze nieuwe locatie. “We kunnen elkaar helemaal aanvullen. Wat niet bij ons is, kan hier wel zijn of andersom.”aldus de vertegenwoordigers.

Vooralsnog is de maaltijd verstrekking van “De Gooijer”op maandag en dinsdag ( wel even aanmelden). Wat niet wegneemt dat men op donderdag en vrijdag ook van harte welkom is ( woensdag gesloten).

En het Buurtnetwerk, mag zich verheugen in een nieuwe deelneemster. Carmen zal ook deel uit gaan maken van het “team”.

Wij wensen Jan/ Carmen/ Bart en Elyse heel veel succes met dit mooie initiatief.

Het dag menu: klik hier. + aanmelden.

Verlag en foto’s Karel van Rooy.