Soesterkwartier 6 juli 2017 de uitnodiging vermeld café de Gooijer op de Soesterweg, een nieuwe veel omvattende activiteit zal presenteren.

Openingsfuif van dagbesteding de Gooijer in Amersfoort. In de bruisende wijk het Soesterkwartier gaan Jan van Leijenhorst,  Carmen en Elise dagbesteding bieden waarbij werken in de keuken en catering centraal staat. Bijzonder aan dit project is dat ze met de maaltijden die bereid worden inwoners van het Soesterkwartier willen gaan voorzien van een goeie maaltijd!

Wel en dat het een bijzondere activiteit is voor het Soesterkwartier is na de inleidende gesprekken wel duidelijk. Op maandag / dinsdag en woensdag gaan mensen met een autisme de keuken bemannen van de Gooijer. In het kader van “dagbesteding” gaan deze mensen koken voor een ieder die binnen loopt maar in het bijzonder de “eenzame”mens. Maar ook aan de jeugd is gedacht, zo zal er voor schoolkinderen die van huis uit “vergeten”zijn hun lunch me te nemen, deze alsnog krijgen bij de Gooijer. Een totaal beeld van wat met een ander woord Sociaal Isolement wordt genoemd, is hetgeen waarvoor ze het doen.

Jan Leijenhorst, eigenaar van de Gooijer is vol passie als hij verteld: ” Vroeger was het in de wijk heel anders, de jeugd van die tijd, waarvan ik ook deel uit maak, was niet altijd even braaf. Maar je wist echter toen, dat naarmate de leeftijd vorderde ook de wijsheid zou toenemen. Een aantal van deze “jeugd” zie ik nu achter de geraniums zitten. Of te wel, achter de voordeur. Er is “iets”veranderd in deze maatschappij. Maar ook de plaatboef van vroeger, is nu met ons de motor achter dit project. En het gekke is, we zien de afgelopen weken steeds meer “ouderen”hun weg vinden naar de Gooijer. Even een kopje koffie , even bijpraten herinneringen ophalen.

Dat afgezet tegen de huidige jeugd die ik ook heb uitgenodigd werd het even een soort ” wedstrijd”wie mentaal de sterkste was. Uiteindelijk heb ik zelfs met ze gestoeid en gewonnen. Nu is dat respect weer voor de oudere hersteld. Althans naar mij toe. Respect moet je wat dat betreft verdienen. Ik werk nu al enige tijd met Bart. Een man met een handicap ( doof) die hierdoor minder aan het sociale leven deelnam. Door de dagbesteding is er ook een zinvolle agenda ontstaan. En juist voor deze opening heeft hij de hele morgen in de keuken gestaan. U moet zeker de ballen gehakt proeven die hij met het nodige enthousiasme vandaag heeft gemaakt. Buiten op het terras zitten inmiddels ook al een aantal mensen uit de wijk, Een nieuwe plek en nieuwe kansen.

Het team van de Gooijer die dit project draaien, zijn Jan en zijn dochter Carmen en de tante Elise, waarbij dochter Carmen ook een speciale eigenschap heeft. En zoals ze zelf vertelde; ” Ik studeer momenteel Klinische Psychologie en mijn opleiding is gebaseerd op sociaal pedagogisch vlak met autistische stoornissen. Vorige jaar heb ik in Angola gewerkt met kinderen van 1 tot 12 jaar en heb het moeilijk gehad om weer terug te komen naar Nederland. Eigenlijk wilde ik weer terug. Mijn vader heeft me toen bij dit project betrokken wat een hele mooie uitdaging is. 3 dagen per week zullen mensen met een autistische stoornis voor die andere medemens koken. Hoe we aan de doelgroep komen, geen idee, nu komen er vanzelf al mensen terwijl we vandaag pas dit project starten. Het is een mooie combinatie van vader / dochter in café de Gooijer.”

De daad bij het woord voegend, neemt Carmen de microfoon en nodigt de aanwezige gasten uit naar haar speech te luisteren.  Hierbij nogmaals uiteenzettend wat het project inhoud, de dagbesteding voor mensen zoals genoemd met als doel voor de “sociale”medemens te zorgen.

Ook van gemeentewege (mevr.Mulder)  was aanwezig en verklaarde dat de gemeente met grote belangstelling dit project volgt en daar ook de nodige financiële middelen voor zal vrijmaken.

Van de zijde van Lyvore ( dagbesteding Plataan) kwam Deborah Nokkert een krat met verse groente brengen, afkomstig uit de moestuin van de Plataan.Een leuk gebaar. Inmiddels vinden de ballen gehakt, bijgenaamd “hete honden” ? hun weg naar de gasten. Als volleerd kelner zorgt Bart voor de gasten.

Het Soesterkwartier heeft er een bijzonder project bij. En aan de enthousiaste reacties te horen gaat het zeker een succes worden.

Verslag en foto impressie, Karel van Rooy