Amersfoort 5 juli 2017 In successie werd er door AV Triathlon ( Birkhoven) weer een “funtriathlon” georganiseerd voor leeftijden tot 12 jaar en vanaf 13 jaar en ouder. De sportvereniging mag zich verheugen in wederom een grote belangstelling voor dit evenement.

Vanaf 19.00 uur konden kinderen tot 12 jaar zich uitleven op de “sportieve” prestatie met zwemmen; fietsen en hardlopen. Niet het wedstrijdelement was doorslaggevend maar juist de lol om er aan mee te doen. Niet tegenstaande dat, de deelnemertjes daar anders over dachten. Klokslag 19.00 uur gingen de kinderen van start in het zwembad. Om te wennen aan de watertemperatuur, werd de start vanuit het water gedaan en niet vanaf de kant. En het is een stuk veiliger dan dat alle kinderen tegelijk in het water springen. De afstand die hier gezwommen moest worden, was 100 m .

Aangemoedigd door veel ouders werd het een leuke race. Om na de twee baantjes uit het water, door te gaan naar het veld waar de fietsen waren geparkeerd. Onderweg je afdrogend en omkledend om de snelheid er in te houden. Het fietsen was een vak apart, de allerkleinste, waar( bij wijze van spreken)  nog net geen zijwieltjes meer nodig waren werden gevolgd door de eveneens sportieve ouders. De wat grotere kinderen hadden al professionele “bike’s”. De route van 3 km werd op snelheid afgelegd. Alle deelnemers droegen zoals dat was voorgeschreven een helm ( althans bij de kinderen). Bij het terugkeren op het startveld, moest er weer gewisseld worden van fiets naar loop outfit dus een cursus snel omkleden was wel handig.

Vervolgens konden de kinderen het bos in, te weten 1 km hard lopen in de om de bosvijver. Om met gezinde spoed naar de finish te gaan. Als eerste kwam de 12 jarige  Stan Kelder over de streep, maar zoals gezegd het mee doen voor de “fun” was prioriteit één. Maar toch de felicitaties waren gemeend, gezien het harde werken.

In het Bosbad, was inmiddels de voorbereiding voor de volgende groep gestart. !3 jaar en ouder, geeft een bijzondere sfeer. De  jeugd die zich gaat meten met de volwassen sporter. Maar incasu nu in de vorm van een estafette. Dus ontstaan er groepjes van vader/ zoons, contra de meiden van de overburen etc. Het was in ieder geval een drukte van belang en het 50 m bad  deed niet onder voor een drukke zomerse dag.

Het werd een massale loop op de fietsen, de een probeerde de schoenen en kleding al lopend vanuit het zwembad al aan te trekken, de ander deed dat pas bij zijn/haar fiets. Dat hier enige ervaren sporters mee deden was wel zichtbaar. Maar ook veel respect voor degen die op een gewone huis/tuin en keuken fiets meededen . Dit jaar misten we wel de bakfiets. De volledige uitleg is hieronder vermeld.

Aangemoedigd door de belangstellenden en de vele medewerkers van de Triathlonvereniging werd ook het hardlopen hier met de  nodige snelheid toegepast.

De organisatie kan zeker terug zien op een mooi evenement, waarbij de inzet van de vrijwilligers, de EHBO en begeleiders zeker een doorslaggevende factor is.  Een ding is zeker, de deelnemers hebben heel veel “FUN” gehad.

 

Om 19.00 uur starten de kinderen tot en met 12 jaar met hun trainingswedstrijd over 100 m zwemmen, 3 km fietsen en 1 km hardlopen.
Een half uur later, om 19.30 uur, start de teamrelay, een trainingswedstrijd voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een team bestaat uit drie personen. Teamlid 1 start met 200m zwemmen, gaat daarna 5 km fietsen en loopt tot slot 1 km hard. Aan de rand van het zwembad tikt hij (of zij) teamlid nummer 2 aan die dan begint aan zijn of haar triatlon over dezelfde afstanden. Tot slot mag teamlid 3 starten en de triatlon afleggen. Zodra het derde teamlid over de finish komt wordt de eindtijd van het team genoteerd.
Het samenstellen van een team is geheel vrij; jong, oud, man, vrouw, snel, iets minder snel of helemaal niet snel, alle combinaties zijn mogelijk. Het belangrijkste is dat je FUN hebt in het samen volbrengen van een triatlon.

Verslag Karel van Rooy.

Fotoreportage Karel van Rooy  Nel Groenendijk.