Dinsdag 6 maart, Bij de Samenwerkplaats aan de Soesterweg 314 A, was het even wachten op de wethouders Buijtelaar en Imming om vervolgens samen de eerste “klant” van de Buurauto-plus op te halen.

Buurautoplus is een vervoersservice waarbij vrijwilligers ouderen vervoeren binnen, maar ook buiten, de wijk. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis. Maar ook een ritje naar het winkelcentrum of een jarig kleinkind is mogelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een Buurauto, een elektrische auto die gedeeld wordt met de buurt.

Bron: Buurautoplus.nl

De “eerste” officiële gebruikster van deze mogelijkheid is Jeannette Mooij die na een Tia toch nog net even minder stevig loopt, al loopt ze gelukkig wel weer. Ze wist waarschijnlijk niet dat ze met “gelegenheidschauffeurs” te maken kreeg, toch stapte ze vol vertrouwen bij “chauffeur” Buijtelaar, in. Een van de vrijwillige chauffeurs mocht op de heenweg instrueren en meerijden, de terugweg mocht hij zelf rijdn. Ze kwamen allen veilig aan bij het voormalig Pieter Blokland gasthuis.

Nadat ook de Wijkmobiel en de PlusBus033 daar aangekomen waren kwam de mini-stoet onder luid getoeter het Stadhuisplein op gereden. Op dat moment werd Jeannette Mooij door wethouder Imming gereden. Ook dat ging goed. “Zo is te zien dat de Wethouders sommige zaken goed besturen.”

De PlusBus033 had een feestelijke rode strik op de voorkant van de auto. Voor de duidelijkheid: de PlusBus033 is er voor alle oudere Amersfoorters en rijdt zeker niet alleen naar de gelijknamige supermarkt. Opgeven voor een dagje uit is een van de mogelijkheden met de PlusBus033.

Samen eropuit met de PlusBus033

Wilt u vaker de deur uit, leuke dingen doen en nieuwe mensen ontmoeten? Of hebt u hulp nodig met het doen van de boodschappen? U bent welkom bij de PlusBus033 in Amersfoort .

Bron en link: PlusBus033

De Wijkmobiel rijdt 5 dagen per week in de wijken Schothorst en Zielhorst en maximaal tot aan Emiclaer. Er kunnen maximaal 3 personen en de chauffeur in.

De chauffer haalt u op van achter uw voordeur en brengt u tot achter de voordeur van de plek waar u naartoe wilt. Dat kan zijn, onder andere: familie, vrienden, de huisarts, het winkelcentrum, de maaltijd in De Koperhorst, een bijeenkomst in de kerk, als het maar binnen het gebied ligt waar de wijkmobiel rijdt, Schothorst en Zielhorst dus. De kosten zijn €2 per rit.

Bron en link: Inschothorst.nl

Nadat iedereen uitgestapt was werden de verschillende voertuigen bewondert en getest op “hoe makkelijk in- en uitstappen”. Een speech volgde waarin het Ouderenfonds, IndeBuurt033, BuurAutoPlus vertegenwoordiger Alex van der Woerd, studenten van de Hogeschool Utrecht en de vrijwilligers bedankt werden voor hun ideeën, uitvoering en inzet.

De wethouders wilde ook de Wijkmobiel even uittesten op rijgedrag, en fluisterstil maar met dikke pret, draaiden ze samen een rondje op het Stadhuisplein. Nadat de Bus, Mobiel en Auto een champagnedoop gekregen hadden was er nog even de gelegenheid om de officiële in gebruik name te vieren met een hapje en drankje (mede mogelijk gemaakt door Alex v.d. Woerd).

Vragen waren er zoals; hoe werkt dat nu zonder contactsleutel + waar kun je allemaal wel of niet heen? Zo was er nog genoeg stof tot napraten. De verschillende websites zullen dan ook druk bezocht worden na deze presentatie.

De fluisterstille mobielen hebben op dit moment geen probleem, de omgeving waarin ze rijden misschien wel….want het is even wennen aan die voertuigen zonder geluid.

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk