dsc_18385 oktober 2016. De Kinderboekenweek is begonnen en daarmee ook een ludieke actie om het voorlezen / lezen te promoten. Een van de dingen die nu eenmaal gebeuren, is dat boeken gaan zwerven en overal op kunnen duiken. Om deze zwerfboeken toch even een rustplaats te gunnen, zijn in Amersfoort al een aantal “zwerfplekken” ingericht met boeken.

Vandaag was Burgemeester Bolsius in de gelegenheid om zelf twee van deze zwerfplekken te benoemen en officieel in gebruik te geven.

csc_1965Een daarvan was op OBS te Kubus aan de Spaarnestraat, alwaar een plek is ingericht voor zwerfboeken. Een tweede plek werd wel heel speciaal uitgelicht. Onze eigen jeugd verslaggever Wikji Keijzer, mocht als assistent regisseur aan het werk met een tv/ video ploeg. De voor hem geplande “eigen “reportage kon dus niet plaats vinden. In de Verkeerstuin kwam de Burgemeester omstreeks 13.50 uur aan en na een korte “briefing” met het boek “de Kikker is verliefd” was het wachten op de Amersfoortse toeristentrein met de leerlingen van de Kubus.

dsc_1869Korte tijd hierna kwam een afgeladen trein de wagenwerkplaats op rijden. Na een persoonlijke begroeting door de Burgemeester werd binnen het officiële gedeelte in werking gezet.

In zijn openingswoord memoreerde de Hr Bolsius dat hij altijd zijn eigen kinderen voorlas. De ouderen onder de aanwezigen konden instemmend knikken op de boeken die hij noemde. Aan de kinderen dezelfde vraag, of er bij hun thuis werd voorgelezen. Aarzelend gingen er maar een paar vingers omhoog.

dsc_1906Met het boek de Kikker is verliefd, wilde de Hr Bolsius ook weten of er al kinderen waren die verliefd waren. Dat gaf de nodige hilariteit. Van Puk en de Petteflet naar sjakie en de chocoladefabriek werd een scala aan boeken even aangehaald.

De in de Verkeerstuin geplaatste boekenkast met “zwerfboeken”was mede ingericht door de ambasadrische van het Kinder Zwerfboek uit Leusden, mevrouw Joke Staal waarmee de Burgemeester een kort gesprek mee had.

dsc_1919Hierna werd de zwerfboekenkast bezocht en met een plechtige handeling, namelijk het plakken van een “burgemeester-sticker” ( barcode) werd het boek van de verliefde kikker toegevoegd aan de collectie. Van de zijde van de organisatie werd een boekenkast aan de Hr.Bolsius toegezegd, die vervolgens deze kast volgende week persoonlijk zal installeren in het Meanderziekenhuis. Hiermee ook daar een wens te vervullen, dat er altijd kinderen kunnen zijn die op een of andere wijze in het ziekenhuis moeten zijn en dan een boek kunnen pakken. Een mooi initiatief van de Burgemeester.

csc_1974Hierna nestelde de Burgemeester zich tussen de zittende kinderen en volwassenen. Het voorlezen is hij zeker niet verleerd en aandachtig werd er geluisterd naar wat hij citeerde.

De trein reed weer verder, met alle kinderen van de Kubus, naar de Speeltuin Rivierenwijk en daarna nog naar het Dierenpark om aandacht te schenken aan de Boekenweek en het zwerfboek.

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

Fotoreportage (klikken)