Soesterkwartier 22 september 2018. Bij banketbakkerij van Gendt zijn de lampen al vroeg aan, eigenlijk nog nacht. Op het opdrachtbonnetje staat dat er voor 09.00 uur 25 taarten klaar moeten zijn. Het wordt dus aanpoten voor de bakkerij, maar het is allemaal op tijd gelukt.

Ook al vroeg op pad is onze Buurtnetwerker Henry de Gooijer. Met zijn “fiets(bolder)kar” naar dezelfde bakker om de eerste serie taarten op te halen. Tussen 09.00 en 12.45 zullen er 25 taarten bezorgd worden bij de deelnemende straten van de Burendag.

Er is een noviteit bij gekomen, namelijk de “Yard Sale”in de Rozenstraat en Annemoonstraat. En laat nu Adriaantje van de Annemoon 12 zich opgegeven hebben voor de burendag. Die kreeg het druk zeg maar.

Toch zijn er wat opstart dingen bij de adressen die mee doen. Het daadwerkelijk buiten een activiteit opzetten, wordt mede door de weersomstandigheden beïnvloed . Taarten zijn wel gebracht, maar het eerste buren “samendoen”contact wordt binnen gehouden. Later de dag zal dat weer buiten zijn, wat een gezellige sfeer in de diverse straten opriep.

Naast het feit van de Burendag, was er dus ook een “Yard Sale” in de genoemde straten.Ilona, Chantal en Johan hebben de zaken weer keurig geregeld. Bijna alle voortuinen zijn omgedoopt tot het ware walhalla aan goederen. Al vroeg verhuizen aardig wat spullen naar nieuwe eigenaars. Speelgoed/ boeken/kleding/fietsen noem maar op, het werd aangeboden.

In alle drukte is een zeer jonge dame de kunst van het schminken aan het uitvoeren. Gezeten op een krukje, wordt een tegenover haar zittende jonge dame voorzien van mooie gezichtsversieringen. Het aanwezige luchtkussen, trek uiteraard de nodige kinderen aan. De Nederlandstalige muziek van het Amsterdamse “genre” schalt over de bezoekers. Adriaantje schenkt inmiddels koffie, veel koffie. Twee grote kannen worden constant gevuld. Niet alleen Burendag is een gegeven, ook haar hulp en materiële ondersteuning aan “minder bedeelden”in de wijk is een groot begrip.

Velen kloppen bij haar aan voor hulp.  De verrassing nu zit in hem in het feit dat onze wijkwethouder Astrid Janssen kennis komt maken en tegelijk een taart meebrengt . Hetzelfde gold voor de Rozenstraat waar Monique en Wendy deze officiële ontvangst ten deel zou vallen. Spannende momenten dus. Tussendoor komt Victor van “Cigo zich even melden.”Zal ik  even wat sponsoren voor de kids.” Dus Chantal en Ilona kwamen weer met veel knabbelwerk bij Cigo de deur uit. Mooi gebaar Victor.

De Yard Sale op zich is wederom ( na een jaartje rust) weer een groot succes. Ten aanzien van de kraam met gele polsbandjes ( ik mag niet op de foto) is niets te melden. Niemand heeft zich gemeld.

Bij Bosshardt

Burendag bij Bosshardt. In de voorbereiding al, bleek Bij Bosshardt er een ware happening van te willen maken. En dat werd het ook. De voorgelegen parkeerplaats en plein werd ingeruimd voor diverse kramen.  Een rommelmarkt effect was ontstaan en vele snuisterijen waren ook aan deze zijde van de Noordewierweg te koop. Enige twijfel was er of alles naar binnen moest nadat een kleine regenbui zich had laten zien. Na wat heen en weer sjouwen werd toch de keuze voor buiten gemaakt en dat bleek de juiste te zijn. De poffertjespannen kregen het zwaar te verduren. Vele porties verdwenen in evenzovele magen. Van de zijde van een Koffie Sponsor, was ook een kraam opgetrokken. De mensen hadden er duidelijk veel plezier in. Een suikerspin nuttigen, behoorde ook nog eens tot het “burendag”geheel. Net om de hoek bij de nieuwe “Coffey corner” 50/50 was er weer enige rust. Een aantal mensen genoten van hun vers gemaakte koffie, op welke wijze dan ook gemaakt.

Lobeliastraat.

In de Lobeliastraat is het weer rustig. De gebrachte taart is inmiddels geslonken tot een derde van het oorspronkelijk formaat. Buren kwam langs en dat werd een kleine happening met koffie en taart. Jan Herman Koller was vol lof over de gedane feiten. “volgend jaar knopen er gelijk een straatfeest aan vast” was zijn betoog. Burendag heeft duidelijk een gunstig effect.

Inmiddels ook een tweede ronde door de wijk gemaakt, zoekend naar de buitenactiviteiten, het bleek nog wat vroeg te zijn. In het Wijkmuseum was wel alles in gereedheid gebracht voor de komst van de Wethouder.

Karel van Rooy.

Fotoreportage Rozenstraat/ Annemoonstraat/Bij Bosshardt/ ed.

Bij BSO Het Anker, Dollardstraat 124 was het tuinwerkdag en Burendag. Helaas miste de buren met de groene vingers. Maar wel was op haar vrije dag juf Emmy met ouders en kinderen bezig om de tuin de eerste aanzet naar winterklaar te maken.

Al staan kinderen dan ineens vaak ontdekkend te kijken wat er allemaal in zo’n ini mini vijver kan leven en groeien. Er werd duidelijk veel werk verzet. Door de ramen kan weer naar buiten gekeken worden, alles wat er inmiddels voor groeien werd weggesnoeid.

Tijdens de eerdere koffiepauze had men genoten van de koffie en de – vroeg op de ochtend – aangebrachte taart.

Het Wijkmuseum wachte op de eerste buren toen één van de buurtgenoten bijna gelijktijdig met de taart – ook hier gebracht door de buurtnetwerker en de Wethouder – aankwam. De koffie was al gezet en ook de hartige hapjes stonden klaar, al hadden ze besloten door zowel de temperatuur als het wisselvallige weer dat wel binnen te doen. De taart werd dankbaar in ontvangst genomen. De buren kwamen na het boodschappen doen.

Het volgende bezorgadres was in de Anemoonstraat 12 blij verrast dat de Wethouder de taart persoonlijk kwam bezorgen. (Voor de duidelijkheid: de taartenactie was niet bekostigd door de gemeente maar was een wijkgerichte actie van een anoniem groepje ondernemers in de Wijk.) In de Anemoonstraat waren zoveel buren in touw dat de taart waarschijnlijk in heel veel stukjes verdeeld moest worden. Beter een klein stukje dan geen taart bij de koffie, want iets feestelijks heeft het zeker en dat bovenop de toch al feestelijke sfeer van de rommelmarkt/ Yard Sale.

Ook de Rozestraat deed mee met de Rommelmarkt al had zich daar gelukkig ook iemand aangemeld voor Burendag, namelijk de bewoonster van nummer 24. Ook hier werd blij gereageerd op de “bezorgster” en de taart. En gezien de hoeveelheid buren en kinderen, zal de taart ook zeker snel en met smaak genuttigd zijn.

Op naar het volgende adres: Roerstraat 10. Hier geen afgezette straat maar gewoon samen met buren en buurtgenoten een tafel met koffie erop, op de stoep. Het verrassingseffect was ook hier van het gehalte “blij”, toen de Wethouder de straat in kwam fietsen. Het gezelligheidsgehalte was ook hier duidelijk aanwezig. En ook hier nam de Wethouder even de tijd om met bewoners in gesprek te gaan. Zo leert ze het snelst hoe leuk en gevarieerd onze wijk is.

Op de volgende adressen: Amstelstraat 11 + 34, waarbij de Merwedestraat 46 en medebewoners aanschoven, stonden de tafels middenin en middenop de straat. De straten Amstel-, en Merwedestraat, waren afgezet wegens een straatspeeldag waarvoor de voorbereidingen nog bezig waren. Maar de koffie stond klaar en de “ouwe taarten zaten te wachten op de verse taart”. Toen ook nog bleek dat die verse taart door de Wethouder en een “jonge man” gebracht werd zat de sfeer er gelijk goed in. Terwijl men van de taart en het gezelschap genoot kwam de auto met het verwachte springkussen aanrijden….alles binnen, het feest kon beginnen!

Helaas kwam een uur later de regen met bakken naar beneden, waardoor de burendag behoorlijk in het water viel. Maar zoals deze dag begon, geeft dat vast aanleiding voor mensen om het volgend jaar te willen herkansen.

Nel Groenendijk

Fotoreportage ’t Anker / Wethouder/ aanbieden taarten/ Wijkmuseum/straten.