Donderdag 21 Maart, Op de Boomplantdag van KBS de Kubus, wordt er toch vreemd opgekeken als de wethouder keurig in een pak verschijnt. Wethouder Kraanen handelde met voorkennis, zo bleek.

Hij hoefde niet voorbereid te zijn op een “poten in de klei actie”, want de boom was al gepland. Het zou dan ook een boomonthulling worden vertelde hij vóórdat hij om 9.00 uur het Natuurspeelplein opliep van de Kubus op de locatie: Noordewierweg

Een groot laken met daaronder een verstopte boom werd dan ook verwacht. Maar nee, fel gekleurde strikken zaten om de steunpaaltjes naast de boom, een verbaasde stilte leek te vallen. Maar al snel werd de stilte “opgevangen” door naarbuiten komende leerlingen.

Een van de bomen die al langer op het speelterrein staat werd heel snel bevolkt door klimmende jeugd. Terwijl anderen honderd uit vroegen aan  wethouder Kees Kraanen zoals: wie hij was, en wat hij kwam doen. Al bleek dat de meeste jeugd goed opgelet had in de klas.

Even konden de kinderen spelen voordat er een grote kring gemaakt werd en er verteld werd waarom bomen belangrijk zijn. Voor zuurstof, begreep men gelijk.

Biodiversiteit lichte de Wethouder toe: biodiversiteit, verschillende bomen, bloemen en planten zijn nodig voor groei en gezondheid van mensen en dieren, zoals vogels en insekten. En allemaal zijn ze op een andere manier nodig voor onze zuurstof maar ook voor onze groente en fruit. Dat bomen ook vaak leuk zijn om in te klimmen en dat er van de manier waarop bomen groeien, geleerd kan worden is heel nuttig.

Een grote kring werd gemaakt om de boom heen en het aftellen van 10 naar 0 begon, luid en duidelijk! De boom werd officieel ontdaan van de linten, en de “jagers gingen er met hun prooi” vandoor (onthullers met hun linten).

Om de onthulling te vieren werden de kinderen getrakteerd op ijs naar smaak keuze appel of peer, zonder kleurstof. Een rij over het hele speelterrein heen was snel het gevolg. De rij werd ook heel snel kleiner – even stevig aanpoten voor Vitelli – terwijl er steeds meer kinderen aan het genieten waren.

Om 10.00 uur  stond de volgende Boomonthulling gepland bij KBS De Kubus in de Spaarnestraat. Bij aankomst van uw verslaggever, bleek dat echter toch iets eerder gebeurt te zijn, getuige de – van ijs voorziene kinderen “proostend” met Kees Kraanen – rond de boom. Wel waren ook hier duidelijk hele blijde gezichten!

Nu hopen dat deze klim-klauter-bomen bijdragen aan de biodiversiteit en mogen blijven groeien.

Sfeerimpressie en fotoverslag: Nel Groenendijk