aa1011 november 2015. Voorafgaand aan “de dag van de Dialoog”komende 13 en 14 november, hielden de groepen 7 en 8 van de Magneet/ Kubus en t’Anker hun eigen dialoog. Voorafgaand aan de installatie van de nieuwe Kinderwijkraad door Wethouder Bertien Houwing, was er in de Emmaüskerk een ‘brainstorm”sessie.

Het was een drukte van belangen alle kinderen werden ingedeeld in groepjes en kregen een tafel aangewezen. Gespreksleiders regelden daar de “dialoog”. In dit geval konden de aankomend studenten zich buigen over de simpele maar oh zo verrassende vraag.dialoog (31) “Waar wordt je gelukkig van in deze wijk” en het equivalent “waar wordt je ongelukkig van in deze wijk.” Zomaar een vraagstelling waar de jeugd zich in vast kon bijten. Immers de keuzes die gemaakt worden kunnen erg persoonlijk zijn, of is het gemeenschappelijk beraadslagen aan de tafels doorslaggevend voor een standpunt.

dialoog (80)Er werd stevig gediscussieerd en de onderwerpen die zowel links als rechts van de kantlijn verschijnen, liegen er niet  om. Het was, zoals een der gespreksleidsters vertelde. ” het licht er helemaal aan, welke onderwerp er besproken wordt. Als er een binnen de groep zich uitlaat over hondenpoep, of veiligheid op straat, dan vormt de rest zich daar een mening over en is het niet meet individueel. Maar als je gericht gaat vragen wat “jij” ervaart als gelukkig,komen er hele merkwaardige dingen op tafel.

Onderwerpen die aan de verschillende tafels aan de orde kwamen gezien in het licht van de casus.

Wat maakt me gelukkig:Een greep uit de stellingen

Een pretpark ; Een zwembad in de tuin; Paintball voor kinderen; Verkeersborden die wijzen op loslopende dieren; dag gratis winkelen; Veilig spelen; Game hal; Speeltuin vernieuwen; Klimwand en voetballen; de Speeltuin; Gelukkige mensen; De school; Bingo; Disco; Scholen dichtbij; Meer ruimte om te spelen; Mediamarkt; Meer activiteiten;Veiligheid op straat; Goed naar elkaar luisteren; Springkussen in de wijk; Winkels op het Eemplein ?; Meer spullen bij de Action;

En een heel opmerkelijke maar wel actuele opmerking wat je gelukkig kan maken. “geen oorlog”.

Aan de andere zijde de tegenpool.Waar wordt ik ongelukkig van in de wijk. Ook hier een greep uit het geheel.

Rotonde Eemplein; Poep op de stoep; Rommel op straat; Volle prullenbakken; Pesten; Roddelen; Kinderen die aan je fiets hangen; Het slachten van dieren; Hard rijders; Vogelpoep;

Ook hier een opmerkelijke opmerking wat tot ongelukkig leid.”slechte ouders”

Maar alles verstomd als een aanwezig kind, afkomstig uit een vreemd land, hier met haar ouders in het asielzoekerscentrum verblijft zegt: Waar ik gelukkig van wordt en ben, is hier. Een plek waar ik gelukkig mag zijn.

dialoog (117)Ondanks een zeer drukte van belang met veel basisschool leerlingen mag deze “kinderdialoog” toch zeker als geslaagd genoemd worden. En over de gedane opmerkingen zal dan nog lang nagepraat worden.

Na afloop van deze Dialoog kwam Wethouder Bertien Houwing de Kinderwijkraad installeren. Hiervan is afzonderlijk verslag gedaan.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy

Klik hier voor het fotoalbum.