Wethouder Sebastiaan van ’t Erve heeft woensdagmiddag de honing van het stadhuis geoogst, om vervolgens kleine potjes honing uit te delen in de publiekshal. De honing is gemaakt door de bijen die sinds een paar maanden in de bijenkast op het stadhuis verblijven. Met deze actie vraagt de gemeente aandacht voor de zorgwekkende situatie van de bij.
De wethouder en een aantal imkers oogsten de honing met een speciale honingslinger, waarmee volle honingramen leeg geslingerd worden. Het gaat om lindebloesemhoning, gemaakt van nectar van de velepers lindes in de binnenstad.
2012 is het Jaar van de Bij. Omdat er in Nederlands steeds minder bloemen zijn, is er minder stuifmeel en nectar voor de bijen. Daardoor gaat het niet goed met de bij. En dat is ook voor de mens zorgwekkend. De voedselvoorziening is namelijk voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen: zonder bijen geen appels en peren.
Door extra aandacht te vragen voor de bijen, hoopt de gemeente hun situatie te verbeteren. Het plaatsen van de bijenkast op het stadhuis en het uitdelen van de honing is daar een voorbeeld van. Ook zijn er bijenhotels gebouwd, worden er een fotowedstrijd en -tentoonstelling gehouden en heeft de gemeente met het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst braakliggende terreinen ingezaaid met een bloemenmengsel voor bijen. Het honing slingeren is voor Amersfoort de afsluiting van het Jaar van de Bij.
De gemeente Amersfoort blijft aandacht houden voor de bij. In het groenbeleid ‘Amersfoort Groene Stad’ richt de gemeente zich op een netwerk van groene gebieden, stadsparken en verbindingen daartussen. De inrichting van deze gebieden is ook afgestemd op de natuur die kenmerkend is voor Amersfoort. Op deze manier zorgt ze voor de biodiversiteit waartoe ook de bijen behoren.

Bron: Stad Amersfoort