Op 31 januari wordt de nieuwe Stadsdichter verkozen. De Amersfoorters die kans maken op deze titel zijn Gerard Dummer, Jolanda Oudijk, Ali Serik, Twan Vet en Jacques de Waard. De genomineerden zijn door een professionele jury geselecteerd uit alle inzendingen. Wethouder Fatma Koşer Kaya maakt tijdens de voordrachtavond de winnaar bekend.

Kandidaten konden zich door gedichten in te zenden verkiesbaar stellen voor de felbegeerde titel. Een kundige jury, bestaande uit Wichard Maassen (journalist, schrijver en initiator van de verkiezing), Guido de Wijs (schrijver), Thjum Arts (cabaretier en docent), Angelique Noortman (gemeenteraadslid CDA belast met o.a. cultuur) en Lies Pannevis (specialist de Bibliotheek Eemland), maakte een eerste selectie bestaande uit: Jolanda Oudijk, Gerard Dummer, Ali Serik, Twan Vet en Jacques de Waart. Deze vijf kanshebbers zijn door naar de volgende ronde waarbij zij hun gedichten moeten voordragen aan publiek. De feestelijke voordrachtavond is op op 31 januari vanaf 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het KAdECafé. Deze avond is voor iedereen gratis te bezoeken. Aan het eind van de avond zal wethouder Fatma Koşer Kaya de winnaar bekendmaken. Het is aan te raden om te reserveren, want de ervaring leert dat er altijd een volle zaal is.

Zowel de jury als het aanwezige publiek mag tijdens de voordrachtavond punten toekennen aan de deelnemers. Om mee te kunnen doen aan het stemmen, is het van belang op tijd aanwezig te zijn. Na de start worden er namelijk geen stembriefjes meer uitgedeeld. Op basis van deze uitslag wordt de winnaar gekozen.

Stadsdichters gelegenheidsband
Om het evenement feestelijk te omlijsten, is er ook muziek. Er is een optreden van de ‘stadsdichters gelegenheidsband’ in samenwerking met Take Five. De band bestaat uit Arjen van der Linden (drummer en ex-stadsdichter), Jeroen de Valk (dichter, schrijver en bassist), Peter Smit (gitaar),  Nynke Geertsma (zang en ex-stadsdichter), Eva Vleeskruyer (zang en bijna ex-stadsdichter) en Cees van Weerd (zang en ex-stadsdichter).

Wat doet de Stadsdichter?

De Stadsdichter is een ambassadeur van de stad. Hij of zij moet niet alleen een vaardige pen hebben, maar zich ook goed kunnen presenteren. De stadsdichter levert minstens twaalf keer per jaar, gevraagd en ongevraagd, dichterlijk commentaar op de actualiteit, Het ambt van stadsdichter staat open voor iedereen die in Amersfoort woont, jong en oud. De aanstelling is voor een periode van twee jaar.