Soesterkwartier 25 januari 2019. Studio FCG van Bernard van Gellekom aan de Soesterweg is weer het toneel van de, nu al, 6e editie van de populaire WijkQuiz, Teams van deelnemende straten gaan op jacht naar de titel “Zegevierstraat”. Alhoewel in de vooraankondiging wordt vermeld dat een universitaire opleiding niet noodzakelijk is voor het beantwoorden van de vragen, is wel degelijk een factor “kennis” wenselijk. Tenzij men een hoog “gok” element toepast in de hoop op een goed antwoord.

Voor deze editie hadden zich teams ingeschreven van de Merwedestraat/ De Lekstraat ( 2 teams), Ligusterstraat/ Dollardstraat/ Spaarnestraat en voor de 1e maal een team uit de Lobeliastraat.

Tegen de klok van 20.30 waren de meeste teams aanwezig, was er koffie en thee geserveerd en werd een aanvang  genomen met de Quiz .  Deze maal bestaande uit 8  rondes, waarbij per ronde meerdere vragen werden gepresenteerd. De ingeschreven teams hadden ook een paar rondes met “eigen”gemaakte vragen ingediend en dat geeft heel veel hilariteit.

De organisatie en presentatie in handen van Martijn Wijnberg en Carla Spaander konden flink aan de bak met een geheel volle studio met teams.

 

De eerste ronde,was al een hoofdbrekertje. De vraag, zet deze “bordspellen”in de juiste volgorde van het  jaar van presentatie. Variërend “van mens erger je niet” tot “Risk” Gevolgd door de vraag wie de ontwerper was van Monopoly . Waar komt het woord “Schaak en Mat”vandaan. Stratego kwam ook aan bod met de vraag de verschillende militaire rangen in de juiste volgorde te zetten.

 

Dan wordt vanuit elke team een speurneus verwacht die op zoek gaat naar bekende moordwapens van “Cluedo”. In  de residentie van de Studio waren de bekende wapens verstopt, “touw/pistool/pijp/kandelaar/tang waar de bekende mrs. Peacock,mee om zeep was geholpen. Op twee na werden de moordwapens gevonden.

 

Hoeveel woorden je kunt maken van de samengestelde letters “Pupkwis”gaf verrassende resultaten, een team had 34 woorden gemaakt.

De afsluitende vragen van deze ronde in diverse categorieën waren soms makkelijk en soms weer heel moeilijk. Je moest het maar net weten.

Tussen alle rondes door was er weer het sprankelende gitaarspel van onze Jose de Flamingo, de hardrocker uit het weiland, Mart Inkochnito (zonder lange lederen jas deze maal) die met zijn fluwelen aanslagen op de gitaar, telkens delen van muziek “songs” spelend ondersteund door een poging hierbij te fluiten met zijn mond. Gelukkig herkende sommige mee fluiters de melodieën en werd het niet al te moeilijk.

Een ingediende ronde over ons Koningshuis, was verrassend en een tikje ondeugend door de vraag stelling. Over het spijkerjasje van de Koningin, de gedragen schoenen of het juiste aantal verwekte kinderen door Prins Bernard sr. Maar ook vragen over de historie van gevierde verjaardagen van het Koningshuis.

En bij het vieren van Koningsdag horen ook oud Hollandse spellen, dus konden de teams zich opmaken voor het al oude “Koekhappen” Een gespannen touw met daaraan diverse plakken ontbijtkoek, werd uiteraard een “mond-strelend”gebeuren. De geblinddoekte “happers”, waaronder onze Jan Herman Koller deden erg hun best de gewenste lekkernij naar binnen te werken. Maar dat viel duidelijk niet mee.

Een volgende ronde over Europa waarbij geantwoord moest worden met “petje op, of petje af”. Of te wel een hoofddeksel op of af, het goede dan wel foute antwoord aangaf, werd vrij snel gespeeld. Al na de 5e vraag was er nog maar een kandidaat over.

De ronde met betrekking tot de datum 25 januari van vandaag of uit het verleden blijven een moeilijk te beantwoorden vraag. “Wat gebeurde er op 25 januari anno  enz, is een beetje gokken. Wel  leuk gevonden en gepresenteerd.

Twee vragen, konden om auteursrechtelijke redenen niet uitgebreid hier aan bod komen. De vraagstelling over “de Rijn” en een ronde over “lichamelijke”zaken, was niet bestemd voor publicatie.

De puntentelling van de teams krijgen ook een duidelijk beeld. De onderlinge verschillen zijn miniem .

En na een “grand”solo van onze gitarist waarbij de gespeelde “songtekst”geraden moest worden werd er nogmaals een korte pauze ingesteld. Dit gaf de organisatie de gelegenheid alle gemaakte punten op te tellen en te komen tot de onthulling van de 6e winnaar Zegevierstraat.

 

 

De 3e plaats was toebedeeld aan team Lekstraat 1, met 37 punten.

De 2e plaats was toebedeeld aan de Merwedestraat met 38 punten/

En de winnaars van de 6e WijkQuiz Soesterkwartier.

Team Lekstraat 2 met 39 punten.

 

Met dank aan Ingeborg en Bernard voor het beschikbaar stellen van de studio FCG en het verzorgen van de catering.

Carla en Martijn voor weer een fraaie WijkQuiz.

Zoals vermeld zijn enkel vragen maar ook de antwoorden van sommige vragen auteursrechtelijk beschermd en derhalve hier niet gepubliceerd.

Verslag Karel van Rooy

Fotoreportage Karel van Rooy.