_DSC8706Amersfoort 16 april 2015. De balpennen liggen klaar, notieblokjes in de aanslag. Folders, briefjes en waarschuwende teksten.  De kleuren variëren van wit naar groen tot diep rood. De gebezigde teksten ook. Wit een waarschuwing. Groen een pluim en Rood, dat is niet goed.

Wat is er aan de hand. De Kinderwijkraad  heeft na een inventarisatie en onderzoek betreffende de veiligheid op de Noordewierweg haar plan getrokken. Vorig acties in 2014 hebben en hadden kennelijk geen invloed op de politiek of de verkeersveiligheidsmensen van de Gemeente Amersfoort._DSC8720

Een aantal plaatsen op de Noordewierweg zijn wat de Kinderwijkraad betreft ronduit “super”gevaarlijk. De vele ongelukken en incidenten de laatste tijd bewijzen nog maar eens dat ze gelijk hebben.  De oversteekplaats bij de Kubus, de grote kruising bij de Berkelstraat, de  Emauskerk , Albert Hein en de creatieve niet zichtbare oversteekplaatsen rond Puntenburg krijgen wat hen betreft een akte van onvermogen. Absoluut gevaarlijk.

_DSC8803Vorige week werd in een besloten bijeenkomst met de Wijkagent Maarten Boomker uitvoerig besproken wat er mogelijk en onmogelijk is.

Door Tara Jeugd Persbureau: de voorgeschiedenis Noordewierweg

2014 Actie gevoerd tegen onveilige Noordewierweg. Er zijn rode en groene kaarten uitgedeeld. Aan de automobilisten. Ze hebben handtekeningen gegeven aan Hans Buijtelaar. Ze hebben besproken van wat er moest gebeuren. Ze werden goed ontvangen. Je kon belangrijke vragen aan hem stellen. Er werden toen 200 handtekeningen opgehaald voor de Noordewierweg. Om te kijken of ze het veiliger konden maken. De wethouder had belooft dat hij langs zou komen in de wijk. De nieuwe kinderwijkraad ging  door met hun doel. Ze hebben nieuwe kleding ontworpen. Nisrine lazaar & Keira de Graf hebben de 200 handtekeningen aangeboden aan de Loco Burgemeester. Ze gingen controleren maar door de foto’s fietste/rijden ze niet door rood.

De nieuwe Kinderwijkraad bezocht de oversteekplaats bij de Kubus en de speeltuin Soesterkwartier. De oversteek aan de violenstraat bij de Emmauskerk en de bekendste oversteekplaats die bij de Albert Heijn. Ze hebben gekeken bij ongelukplekken. Wijkagent Maarten heeft aangehoord wat de Kinderwijkraad hem te zeggen had. Ze willen ook de stoplichten verbeteren. 10 seconden om over te steken bij de Kubus is veel te kort. Ze hadden ook het idee dat een flashbord misschien zou helpen.

_DSC8776Vandaag donderdag 16 april, dus de straat op. Stapels rode, groene en witte brieven onder de arm. 15 kinderen gaan in groepen de Noordewierweg op. Controleren op allerlei verkeerszaken die de veiligheid beïnvloeden . De Wijkagent is er ook bij. 4 kinderen van de Kinderwijkraad dragen in hun kleding ook het logo van het Jeugd Persbureau en hebben dus nog een andere pet op. Zij zullen alles fotograferen en daar waar mogelijk verslag van doen._DSC8799

Rond de Groot Grutter worden verkeer geparkeerde auto’s voorzien van een waarschuwing. Of de eigenaars worden aangesproken dat hun voertuig zowat een  meter vanaf de stoep staat, dus uitsteekt op de weghelft. Of de dame die op een wit gekruist vak haar bolide stalt. Ze zijn er als de kippen bij. De vele geel/groen gekleurde leden van de Kinderwijkraad zijn op een aantal plaatsen op de Noordewierweg actief aanwezig.

Een eerste folder/reactie op Facebook heeft onmiddellijk het gevolg dat het verkeersaanbod wijzigt. Eerst wordt het stil, heel erg stil. Dan komen er nieuwsgierigen heen en weer rijden.

P4151518De wijkagent geeft selectief stoptekens aan automobilisten. Na te zijn gestopt krijgen de kinderen de gelegenheid de bestuurders op de actie veiligheid Noordewierweg te wijzen.

Als  de verkeerscontrole zich verplaatst naar de  Huisartsenpost (overzijde)  worden de reactie van het publiek meet- en zichtbaar. In de verte aanstormde rood gekleurde BMW , parkeert even een tijd dubbel. Schat zijn  kansen en mogelijkheden in om de stoptonende arm/hand van de wijkagent te omzeilen. De parijen loeren en loeren. Uiteindelijk besluit de BMW gehaast de Violenstraat in te rijden.  Van de andere kant ontstaat de beruchte “kijkers”file.  Een stopteken geven aan een Rode Microcar  veroorzaakt de nodige hilariteit als deze de aanwijzingen om te stoppen verkeert uitlegt . Na  de aanwijzing om de bocht te nemen, te hebben opgevolgd, was het de bedoeling dat je dan ook stopte. Integendeel, gas geven dus.

Meer en meer bekende Soesterkwartierders komen even langs rijden, de meesten even een duim omhoog als goedkeuring voor de actie van de kinderen. Zwaaiende mensen. Een enkel dame in een zwart voertuig van Italiaanse afkomst heeft commentaar.  Een greep naar het borstvakje van Maarten dreigt. Ze kiest eieren voor het bonnenboekje en vertrekt.

_DSC8744Het aantal kijkers wordt groter en groter. Besloten wordt de actie te ontbinden voordat de “veiligheid”in het geding komt.

Een enkeling achterlatend met een rode kaart .

Na afloop werd er nog even nagepraat in het thuishonk van de Kinderwijkraad ’t Anker.

En niet allen de Kinderwijkraad heeft zich laten zien. Ook het Jeugd Persbureau met Naomi, Tara,Mimoun en Nouhaïla hebben zich van hun taak gekweten.

Daar maar liefst 5 fotografen deze actie hebben vastgelegd is er een compilatie gemaakt en bijgevoegd.

Binnenkort zal de Kinderwijkraad zich laten horen op het Gemeentehuis.

P4151479Verlag :Jeugd Persbureau/ Karel  van Rooy

Foto’s redactie Wijkwebsite samengesteld uit de bijdrage van

Mimoun / Naomi/ Nouhaïla  Persbureau

Ngie en Karel   Redactie   KLIK HIER

 

Bij het Jeugd Persbureau heeft zich nog een kandidaat aangemeld, n.l.Maaike Koenen, uit groep 7 van de Kubus. Ook haar gaan we opleiden en over een paar weken installeren bij het Perbureau. Maaike welkom en succes. Maaike