AMERSFOORT – De Stichting Kledingbank luidt de noodklok. De Stichting is naarstig op zoek naar een nieuwe locatie om de werkzaamheden te kunnen voortzetten. Op dit moment gebruikt de Kledingbank gratis het pand van de oude kweekschool aan de Keerkring dat eigendom is van woningcorporatie Portaal. Er is sprake van dat het pand in 2013 wordt gesloopt om ruimte vrij te maken voor nieuwbouwappartementen. De Kledingbank heeft een brandbrief gestuurd aan relaties met daarin een oproep om te helpen bij de zoektocht naar een nieuwe plek. ,,Mocht u licht aan het einde van tunnel zien, neem dan contact met ons op.”

door John Spijkerman

De Kledingbank is de afgelopen zes jaar uitgegroeid tot een organisatie waar ongeveer 65 vrijwilligers werken. Het afgelopen jaar kende de Kledingbank een groei met ruim 25 procent. Ongeveer 2200 mensen konden worden geholpen. Voor 2013 is de verwachting dat de groei nog verder gaat toenemen. ,,Na zes jaar de mogelijkheid gekregen te hebben van Portaal Eemland het pand op de Keerkring 5 te mogen exploiteren, ontstaat nu het beeld dat het pand in 2013 wordt gesloopt. Voor de Kledingbank blijven hierdoor twee mogelijkheden over. Een ander pand vinden of de Kledingbank sluiten, waardoor er ruim 2200 mensen niet zullen worden geholpen om hen te kunnen voorzien in één van de eerste levensbehoeften: kleding.”
Het bericht dat de Kledingbank mogelijk dit jaar op straat komt te staan, kwam ‘als een donderslag bij heldere hemel’voor de Stichting Kledingbank. Het AD/Amersfoortse Courant berichtte er op 15 december over. ,,Het belangrijkste is uiteraard, dat juist in deze tijd van economische malaise onze cliënten niet in de kou blijven staan.”

De Kledingbank heeft zelf geen geld en wordt niet gesubsidieerd door de gemeente of andere instellingen. ,,De inkomsten van de Kledingbank bestaan uit giften en de opbrengsten van de door stichting Kledingbank afgekeurde kleding die vervolgens naar de opkoper gaat. Dat geld wordt ingezet om onze cliënten zo optimaal mogelijk van dienst te kunnen zijn door bijvoorbeeld nieuw ondergoed aan te schaffen. We zijn dus niet in staat om huur, gas, water en elektra te betalen”, schrijft de stichting in de brandbrief.
Het stichtingsbestuur van de Kledingbank heeft drie opties uitgewerkt. Daarbij heeft het bestuur een voorkeur voor een plek aan de rand van het centrum, niet in een ‘luxe’ wijk. De meest praktische situatie is volgens het stichtingsbestuur vestiging in één pand, gelijkvloers en met een oppervlakte van circa 800 m2.
Een eerste alternatief zou zijn om de activiteiten over twee locaties te verdelen. Op de eerste locatie waar wordt gesorteerd en de uitgifte plaatsvindt, zou dan circa 550 m2 nodig zijn. Daarnaast zou er een andere locatie nodig zijn van circa 150 m2 voor opslag. De afstand tussen beide panden zou niet al te groot moeten zijn.
Een tweede alternatief is een pand met meerdere verdiepingen. Op de begane grond zou er dan een ruimte moeten zijn voor ongeveer 400 m2 waar voorraad kan worden bewaard en waar kan worden gesorteerd. Op de eerste verdieping zou dan circa 400 m2 beschikbaar moeten zijn waar onder meer de kleding kan worden uitgegeven.
Mensen die kunnen helpen kunnen cotact opnemen via telefoonnummer 06-48800201 of email: info@kledingbank-amersfoort.nl

Bron: Stad Amersfoort