a (12)Een tweetal voorafgaande maandagen werd er geoefend in Birkhoven Zorggoed en Wooncomplex Puntenburg voor de “Zilveren Zangkunst” verwijzend naar de vermoedelijke leeftijd van de deelnemers.

Het ultieme doel, om  op 14 september via een digitale live-stream naar Omroep Tilburg digitaal mee te zingen met de daar aanwezige koren. En dat niet alleen door onze Vijver “Singers”en Birkhoven Zorggoed zanggroep, nee, maar liefst 40 andere tehuizen in het land exact het zelfde deden.

In de Koepelhal in de Spoorzone in Tilburg wordt Zilver Holland Zingt gehouden. Vanmiddag zingen meer dan duizend dementerende ouderen mee via een liveverbinding. Veertig zorgcentra hebben zich aangemeld.

a (32)Op het laatste moment werd de deelname van Wooncomplex Puntenburg geannuleerd. De reden zou mogelijk zijn, “te drukke agenda voor de deelnemers”. En degene die wel wilde mee doen, kon naar Birkhoven ZG worden gebracht.

Al om 14.00 uur verzamelden zich de “tenoren, sopranen en Alten”in het Grandcafe van Birkhoven Zorggoed. Gezamenlijk werd het programma nog eens doorgenomen onder begeleiding van een pianiste.a (26)

Koffie en thee, of Fris werd verstrekt om de kelen een beetje soepel te houden. Tenslotte moesten er maar liefst 10 Nederlandstalige nummers gezongen worden. het geheel stond onder leiding van de digitale dirigente in de Koepelhal in Tilburg.

a (15)En even was er een storing in de geluidsinstallatie van Birkhoven Zorggoed. Maar Lidy Elbertse heeft de gehele uitzending het de microfoon bij de Tv gehouden waardoor alles weer goed hoorbaar was.

Precies om 15.30 waren alle koren die meededen ingelogd en kon men beginnen. Lidy Elbertsen gaf hier een uitleg en welkoms woord en ook in Tilburg geschiedde dat.

Voorafgaand aan elke nummer werd er een verhaal of anekdote verteld over het te zingen nummer.

a (25)En niet geheel onbelangrijk, de dirigente in Tilburg sloeg de maat en de tellen vooraf, waarbij het de bedoeling was, dat al die zangkoren op de zelfde tijd met dezelfde toonhoogte en tempo, de liederen bezongen, om aan het einde ook allemaal weer tegelijk te stoppen.

Nou dat is wat betreft Birkhoven Zorggoed goed gelukt. Hier en daar geholpen door familie of begeleiding om het tekstblad vast te houden. Of om de regels te volgen waar men was.

Een unieke en erg leuke ervaring rijker, werd de middag afgesloten met het in Tilburg dialect gezongen nummer. ‘Nie Knieze nie Zeuren”a (41)

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.