zeur niet (60)Een titel die men al snel in combinatie brengt met onderling gespreksverkeer. Waarbij een ondertoon van negatieve tonen een groot onderdeel vormen. Zeur Niet is een veel gebruikte term. Echter, Harrie Bannink schreef er al een bekend muziekstukje over. Oorspronkelijk gezongen door  Conny Stuart, maar zeer zeker ook vertolkt door Jenny Arean.

Maar in Amersfoort zijn er dan een groot aantal liefhebbers, van de muziek van Harrie Bannink en deze hebben zich verenigd in een zangkoor (thema koor) met de fraaie naam “Zeur Niet”

Hun jaarlijkse optreden in het Amersfoortse gaat dan ook gepaard met een “rode draad”door hun optreden.

zeur niet (61)Donderdag 2 juni 2016 werd het Soesterkwartier verkoren voor hun optreden. In een uitverkochte Emmaüskerk traden de fleurig geklede dames om 20.00 uur het podium. Alhoewel er twee heren, deel uit maken van het gezelschap, namelijk de dirigent Joop Baggen en de pianist Jeroen van den Tempel, spreken de dames over een geheel vrouwelijke aangelegenheid.

De Emmaüskerk, voor de gelegenheid voorzien van een trapsgewijs podium ( rechts) en een muzikale setting ( links) had nog een novum. Namens het gezelschap “zeur Niet” had een, als conductrice geklede gastvrouw. Voorzien van fluitje en mandoline, die alle bezoekers naar hun plaats bracht. Stoelen bij elkaar zocht en zo vriendelijk was, je aan je buurman / buurvrouw voor te stellen.zeur niet (19) Een ludieke actie die de bezoekers in vrolijke stemming brachten.

zeur niet (24)Na een korte inleiding werd het eerste nummer gezongen en hoe kon het ook anders,  “Zeur Niet” van Harrie Bannink. Het gehele repertoire van Bannink kwam aan bod. Uit de vele musicals,zoals Ja Zuster Nee Zuster, of de tv serie “Het Schaep met de 5 pooten”; Toppers die uiteraard  gebracht werden, zoals  de kat van Ome Willem ,  Vluchten kan niet meer ; Duiffies en de fraai uitgebeelde tekst van Schipbreukeling .

Een moment van pauze, daar deed Zeur Net, niet aan. Maar de rode draad, was wel opmerkelijk. Stadsdichteres Nynke Geertsma, liet niet alleen haar dichterlijke  woorden spreken, maar bleek met haar muziek combo ook zeer verdienstelijk te kunnen zingen.

zeur niet (111)Haar gedichten, waren zo sprekend, gaande over de dagelijkse dingen.”heb je een beetje tekst voor mij” of het gedicht over de rode kater, brachten de bezoekers tot een luid gelach en evenzo luid applaus .

De zangkunst, uit het “genre” Conny Stuart / Pension Hommels was verrassend om naar te luisteren. En dat er instrumentaal wel wat in huis was, liet het muziekcombo wel horen.

Het afwisselen van het kooroptreden met de stadsdichteres mag een groot succes worden genoemd.

zeur niet (127)Het werd een latertje maar niemand “zeurde”

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

klik op Foto Impressie.

Zeur Niet! is in 2010 opgericht door John ter Weyden. John werd geïnspireerd door de veelzijdige componist Harry Bannink. Daarnaast was hij onder de indruk van de erg goede tekstschrijvers waarmee Harry nauw samenwerkte, zoals b.v. Willem Wilmink. Annie M.G. Schimdt en Eli Asser.

De topjaren van Harry Bannink lagen in de periode 1965-1975. Hij maakte toen samen met Annie M.G. Schmidt een aantal succesvolle musicals, alsmede de zeer populaire tv-serie ‘Ja zuster nee zuster’. Een andere topper was de muziek uit de tv-serie ‘Het Schaep met de 5 pooten’ met teksten van Eli Asser.
Harry Bannink was zonder twijfel Nederlands beste en populairste kleinkunst componist in het lichte genre van de vorige eeuw.(1929-1999)
Hij heeft meer dan 3.000 nummers gecomponeerd. Niet alleen gezellige meezingers maar ook mooie rustige nummers.

“Zeur Niet!”profileert zich duidelijk als een themakoor.
Het enthousiaste gezellige koor, wisselt een-stemmige stukken af met meer-stemmige arrangementen waar flink wat energie in moet worden gestopt. Het streven is om de teksten uit het hoofd te zingen, enthousiast en serieus repeteren, op tijd komen en alleen in uiterste noodzaak een repetitie verzuimen, en natuurlijk af en toe thuis even naar de teksten kijken.

“Zeur Niet!” telt momenteel  ca. 30 leden. Er zijn 3 stemgroepen: sopranen, mezzo en alten.
Het koor verzorgt per seizoen 2 a 3 optredens waarvan 1 voor de bewoners van de Koperhorst.
De repetities zijn om de 14 dagen op de donderdagavond van 20.00u.tot 22.00u. Graag uiterlijk 19.50 aanwezig zijn.                                         Locatie: De Koperhorst
Paladijnenweg 275
3813KA  Amersfoort (Schothorst).
Het koor staat sinds 2013 onder leiding van dirigent Joop Baggen.
Naast dirigeren maakt Joop ook arrangementen voor het koor. joopbaggen@kpnmail.nl

Sinds 2014 wordt het koor begeleid door de pianist Jeroen van den Tempel.
Jeroen van den Tempel is werkzaam als pianist en als pianoleraar.
Hij treedt o.a.op voor ouderen en heeft thuis een pianopraktijk.
Hij heeft veel gespeeld in ensembles en veel gewerkt met koren.
Zijn grootste passie is pianospelen,daarnaast ook componeren en improviseren.
Van hem zijn een aantal cd´s op de markt gebracht.

zeur niet (25)Bron: Website Zeur Niet.