Mijn smaak is veranderd en scherper sinds ik mezelf nu al een aantal jaren geleerd heb sap en frisdranken meer en meer te laten staan, ook de drang naar koolhydraten vermindert. Niet dat ik echt ben afgevallen maar je merkt wel dat de kwaliteit van het leven beter wordt naarmate je smaak zich beter heeft ontwikkeld. Af en toe “per ongeluk” neem ik nog wel eens een colaatje van het óver bekende merk, maar nu ik weet wat echt goed voor me is, waardeer ik zo’n leermoment beter. Dezelfde avond nog heb ik last van mijn darmen door dat chemische colaatje.

Hieronder staat een basisrecept voor limonade. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid suiker. Verminder de hoeveelheid suiker of vermeerder de hoeveelheid water die je toevoegt. Door het opkoken van de suiker met het zuur uit de vrucht krijg je gesplitste suiker, glucose(druivensuiker). Na het afkoelen is ook het mogelijk kunstmatige zoetstoffen te gebruiken.

Overigens alleen het idee al dat je goed bezig bent heeft een positief effect op je gemoedsrust. Ook héél leuk om met de (klein)kinderen te doen. Dubbel genot!

Recept:

250 gr suiker

2 citroenen*, grof gesneden

400 ml water

*De citroenen kunnen ook vervangen worden door sinaasappels, ananas, kiwi’s etc.

Bereidingswijze:

Breng dit aan de kook en roer tot alle suiker is opgelost. Laat het geheel op halfhoog vuur voor 20 minuten zachtjes pruttelen.

Daarna af laten koelen en doe de citroenen met wat extra vocht in de blender.

Snij wat extra citroenen, limoenen of stamp wat aardbeitjes of bramen fijn en doe deze in een sapkan. Garneer extra met wat stronken munt.

Haal daarna de citroenen en resterende vocht door een zeef direct in de sapkan.

Vul bij met ijsklontjes en water of bubbeltjeswater

En verder kun je eigen fantasie erop los gooien. Het resultaat is net zo bevredigend als de perfecte cake!