Zaterdag 29 December, De grijze lucht in combinatie met opkomende wind maken dat het waterkoud aanvoelt op het terrein van de Wagenwerkplaats waar het Winterkwartier gehouden gaat worden.

Een laatste controle of het treintje wel genoeg stoom kan produceren, voordat de fluit blaast “instappen maar”.

Vanaf de eerste ronde zit het treintje vol met vrolijke en genietende kinderen. En er blijven kinderen met hun ouders of opa en oma het terrein op komen.

Ondertussen zijn in de wagenspeelplaats de wegen al vol, en daarmee neemt de kans op file toe. Maar als iedereen zich aan de rijrichting weet te houden, gaat het goed.

Sommige van de nieuwste verkeersveiligheidsmensen kregen nog wat tips van een dame die uit “oude tijden herleefd” was. En zo bleek ook hier dat alhoewel soms ouderen van jongeren kunnen leren, soms is het toch echt net andersom.

Hier en daar steekt er toch een kind de weg over buiten het zebrapad. Daar zijn dan gelukkig de vrijwillige veiligheidsmensen (gele hesjes) die dan in kunnen grijpen en in geval het verkeer om kunnen leiden.

Even na 11.30 uur verschijnt de ijzig uitziende grootheid “Koningin Winter” geflankeerd door de Puzzelstukjes 1 en 2. Vanaf “hoogdelijke” hoogte werd via de megafoon door Puzzelstukje 1 (of misschien toch 2?) het Winterkwartier als “Glow in the Dark festijn”, officieel geopend verklaard.

Er volgde nog een toelichting op waar er wat gedaan kon worden waarna een applaus volgde vanaf de inmiddels verkeers-lam-gelegde-wegen/ de vloer.

Binnen werd daarna weer vrolijk en druk geskelterd. Terwijl buiten het treintje weer gevuld werd voor de volgende ronde. Nog een keer ruim om de vuurplaats, waar inmiddels de broodjes aan een stok gebakken werden.

In de Circusschool kon men de luchtkussenbaan bestormen en al klauterend, klimmend, kruipend, glijdend en duikend zien aan het eind te komen.

Na niet al te lange tijd waren er overal kinderen met broodjes te vinden, al waren sommige kinderen toch banger voor het vuur dan goed was voor de broodjes. Waarmee ouders de rol van hun kind over konden nemen en zich als bakker konden ontpoppen.

Later op de middag kon men een theatervoorstelling bijwonen in Het Oude Magazijn, rechts naast de verkeerstuin/ wagenspeelplaats.

Zo begon dit Winterkwartier dan ook echt als een “samenspeelruimte”. Ook zondag 30 December is er nog de mogelijkheid om het Winterkwartier te gaan beleven.

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk