Soesterkwartier 8 december 2018. De collectie “kijkdozen” en “Popup boeken” in het Wijkmuseum is uitgebreid.

10 november j.l. werd de tentoonstelling “kijkdozen” of “kijk in een doos” gemaakt door basisscholieren uit het Soesterkwartier, geopend. Voor zowel jong als oud, waren er schoenendozen omgebouwd tot fraaie toneelstukjes. Met betrekking tot het volwassen gedeelte, waren er wat “andere dozen” toegevoegd, zoals deze in het verleden wel werden getoond.

Heden 7 december, werd een bescheiden opening gedaan, met de toevoeging van scholieren van ’t Anker.

Alhoewel er niet gelijk vitrines vol, zijn aangeleverd, is de inzending toch van een verrassend niveau en toont vaak “de eigen wereld”van een kind. Soms een panorama gemaakte achtergrond, dan wel een zeer persoonlijke creatie, waarbij de overlast van blaffende honden (buren) niet werd verbloemd.

Al wandelend langs de vele vitrines met “kijk”dozen, is er dan toch weer de vergane glorie, wat mogelijk “historisch”belang mag heten. De kleine vergrootglazen in een aantal “kijkdozen”geeft de volwassen kijker toch een ander beeld dan dat hij in eerste instantie mocht verwachten, gezien de portretten aan de voorzijde. Ook dit hoort bij een tentoonstelling over “Kijk-dozen”.

Om 12.00 uur werd er gezellig koffie en thee gedronken door een vaste kern en een paar bezoekers. Ook Joke Sickmann was voor deze gelegenheid aanwezig.  Gezien het tijdstip en het niet afgelasten van sportwedstrijden, cq andere bezigheden op zaterdag, waren er geen kinderen van ’t Anker.

Tijd toch voor onze conservator Gezina Tuinstra, om over te gaan naar enige officiële woorden en niet te vergeten de openingshandeling. Memorerend waarom erop dit tijdstip geen massale toestroom van basisscholieren was, werd op ludieke wijze de vernieuwde tentoonstelling wederom heropend. Niet door het doorknippen van een lint. Nee dit maal werd de heropening symbolisch uitgevoerd. Mede ingegeven door het knutsel werk van de kinderen, werd de “kern”van een “kijkdoos”aangewend als openingshandeling.

Met het uitroepen van de woorden “hierbij heropen ik deze tentoonstelling “knipte Gezina met een grote schaar een A 4 tje doormidden. Het begin van een knutselproject. Luid gejuich en een toost met koffie/thee.

Ook Joke Sickmann kreeg de gelegenheid zich nog even uit te spreken over de functie van het wijkmuseum, daarbij attenderend op de waardevolle opbouw en inhoud van het museum juist voor scholieren. Enige woorden van bezorgdheid, over de huidige basisscholen gezien de huidige scholieren bezetting. Het houden en of verkrijgen van het “wijk”gevoel, is een belangrijk gegeven voor scholieren.

WIJ Soesterkwartierders, is toch een gevoel wat ook bij de jeugd zijn weg moet vinden en waar de diverse sociaal maatschappelijke groepen zich wel over mogen buigen.  De “kijk”doos Soesterkwartier moet weer actief worden.

Volgende maand worden de “pronkstukken”van de Magneet aan het wijkmuseum toegevoegd.

Dus Soesterkwartierders mocht U in de gelegenheid zijn om toch weer eens in een “kijk-doos”te willen kijken, al dan niet van historische elementen voorzien. Het wijkmuseum is elke zaterdag vanaf 11.00 tot 16.00 uur open. Voor groepen, kan men een afzonderlijke afspraak maken. Klik dan even hier. 

Karel van Rooy.

Foto impressie klik hier.