Het is woensdagavond 11 mei, als er een groepje in de Samenwerkplaats bij elkaar komt. Nog een beetje onzeker, dat wel, en niet iedereen kent elkaar. Maar het ijs breekt al snel, want deze avond staat een mooi thema op het programma: Komt er een wijkboerderij in het Soesterkwartier?
Tijdens het kennismakingsrondje worden warme woorden uitgewisseld over dit plan. “De kinderen roepen hierover al vele jaren tijdens de democratielessen!”, vertelt Hedy, die we ook al vele jaren kennen als de trekker van de Kinderwijkraad. Natasja valt haar bij: “Bij het jeugdwijkperspectief van afgelopen jaar stond dit plan ook in de top 3!” Dus daar hoeven we het verder niet over te hebben. Linda, de natuurjuf van de wijk, voegt daaraan toe: “De behoefte aan goede natuur en milieu educatie is ook groot. Een boerderij kan daaraan ontzettend goed bijdragen.” Ook Anjo ziet het wel zitten. “Ik ben opgegroeid op het platteland, hielp de boeren in de omgeving met het melken van de koeien. Dat mis ik hier wel een beetje in het Soesterkwartier.”
Zo had iedereen een goede reden om deze avond op te draven op dit mooie idee. Maar daarmee staat de boerderij er nog niet. Er zijn misschien nog wel 100 vragen die eerst beantwoord moeten worden, waarbij er alvast 2 op de agenda verschenen:
- Waar komt die boerderij dan te staan?
- Wat kost het, en wie gaat dat betalen?
Over de eerste vraag werd een mooie inventarisatie gemaakt met de plattegrond van de wijk, waarbij niet alleen plaatsen in de groengordel werden ‘bezocht’, maar ook andere groene plekken in de wijk. “Hoe zit het met het geluid…?” wordt er hardop afgevraagd. Staat het Isseltseveld wel open voor het ontwaken met een vrolijke haan? Tja, goeie vraag… Toch maar naar de Groengordel? Of biedt de Wagenwerkplaats wellicht nog een plek?
Bij de tweede vraag kon de groep triomfantelijk de eerste ton al op de inkomstenkant bijboeken. Vanuit het Wijkperspectief was dit onderwerp immers al zo vaak benoemd, dat het ook op de begroting van de Vitale Wijken subsidie was neergezet. Daar kun je aardig wat dieren voor kopen… Maar er moet ook een stal worden gebouwd, een stukje grond worden gepacht. De dieren moeten ook wat te eten hebben. En hoe zit het met het beheer? Kun je dat met elkaar als vrijwilliger? Terechte vragen. De ton werd al snel een “opstart-tonnetje”. Maaike en Linda stelden de groep gerust met “Dat gaan we allemaal uitzoeken in een businessplan! Laten we daar eerst maar vast aan beginnen!”. Gelukkig, ook die vraag werd aldus professioneel gepareerd, waarmee de avond naar ieders tevredenheid kon worden afgesloten.
Geef een reactie