movie-home-theater-1280x800De titel kan eigenlijk overal worden toegepast en zal ook vaak zo gebruikt worden .

Waarom, zult U zeggen komt de redactie ook bij deze aanwijzing. Wel dat is een theatraal verhaal met een hoofdrol, gespeeld door Sophie van Tamelen en uiteindelijk nog een hoofdrol voor Casper van Tamelen. Dat lijkt familie van elkaar en is ook zo. De Soesterkwartierders met een gevoel voor theater herkennen dit ogenschijnlijk onmiddellijk.

Na de eeuwwisseling, het millennium, 1999-2000 bevindt zich op 16 maart 2000 in de toen nog bestaande ( en druk bezochte) wijkwinkel aan de Noordewierweg een groot gezelschap. Doel, de oprichting van een toneelgezelschap in het Soesterkwartier om de nieuwe eeuw een nieuw “elan” te geven. Maar dan met name voor en door het Soesterkwartier. Tijdens een bestuursbijeenkomst ontstond de groepsnaam. Omdat de aantal mensen maar niet stil wilde worden, riep de oprichtster uit ´we zijn al begonnen hoor´ (kortweg WZAB). Zie hier het ontstaan van het theater gezelschap WZAB in het Soesterkwartier.

Gestart met veel personen (The Cast) geluid/ licht en andere techneuten, ontstond een gerenommeerd gezelschap. Na het vinden van een locatie om te repeteren werden de afgelopen jaren de volgende respectabele stukken ten uitvoer gebracht.

Oranje bitter; Hondekind; Sloof; ’t Praatje;  Doorgefokt; Duivelskind, duivelskind; Haar leven, haar doden; Reünie; In wankel evenwicht; De beer en Het aanzoek en het komende seizoen Trouw van het boek “The Constant Wife,” een bestseller uit 1926 en ondermeer als voorstelling gebracht op Broadway ( 2005) met in de hoofdrol Lynn Redgrave .

DSC_7734abIn haar woning in het Soesterkwartier spreken we met Sophie van Tamelen, lid van het eerste uur van WZAB en nog steeds actief in de theatergroep. Naast haar aan tafel Casper haar 21 jarige zoon, eveneens actief bij het gezelschap. Als technische ondersteuning en niet algeheel onbelangrijk als penningmeester. Echtgenoot Lucas, ook verbonden aan WZAB was niet aanwezig. Bijna het gehele gezin in de ban van het theater. De vele verhalen die Sophie verteld zijn hilarisch. Maar geven tegelijkertijd aan dat het draaiend houden van een theatergezelschap geen simpele zaak is.

Met name de ruimtes waarin gespeeld kan worden in het Soesterkwartier zijn beperkt. Dit door dat een theaterproductie nu eenmaal een hoop decorstukken, lampen, en audio gebruiken. Krachtstroom is nodig om alles aan de praat te houden. Nu kan men wel een keertje improviseren maar dat gaat wel ten koste van de uitvoering van het te spelen stuk. Sophie hier over.

PE-PerronExpressie”Kijk wij krijgen ook een maal per jaar een subsidie uit het Buurtbudget. Meestal doen wij hier een tegenprestatie voor. Onze reguliere voorstellingen doen wij in de Laswerkplaats op de Wagenwerkplaats. Die huren we dan voor een periode af en spelen dan een aantal malen ons toneelstuk.  De Laswerkplaats is een goede plek om te spelen, maar, het is een hele grote wens van ons om eens een keer in het Holland Opera gebouw te mogen optreden. De prijs om dat voor een weekend te huren is niet te doen. Wel een beetje jammer want de Verensmederij (Operagebouw) hoort zo bij het Soesterkwartier. En wij vieren volgend jaar ons 15 jarig bestaan als Soesterkwartierse Toneelgroep. Wat zou het toch mooi zijn, dat daar te kunnen vieren met een of meerdere voorstellingen. Temeer daar de Spoorwegen nu juist daar hun 175 jarig jubileum houden en er een aantal keren door gastsprekers wordt teruggekeken naar het Soesterkwartier en de Wagenwerkplaats.

WZAB, die haar repetities houd in de Speeltuin Rivierenwijk, is duidelijk op zoek naar een vaste locatie voor haar voorstellingen. Een van de mogelijke en passende locaties zou mogelijk de Nieuwe Stad kunnen zijn.

Dit jaar starten we met een voorstelling genaamd “Trouw” (The Constant Wife,) . Op 14 oktober gaat er eerst een Try-out plaatsvinden in  Birkhoven Zorggoed voor genodigden van het Zorggoed complex en de woonvoorziening Puntenburg samen. Daarna bouwen we de decorstukken weer op in de Laswerkplaats, waar we 31-10 en 1-11 en 7-11 en 8-11 de voorstelling houden. Dit stuk is bewerkt  omdat we een speler extra hebben, dus het stuk is wat aangepast. Welke stukken we spelen wordt mede bepaald door alle leden en zo nodig een leescommissie die boeken beoordeeld. Dit jaar werden we geïnspireerd door de zomerproducties die 3 jaar lang in het De la Mar-theater worden gespeeld, waar Tjitske Reidinga de hoofdrol speelt.

In 2005 hebben we eenmaal met alle gezelschappen van Amersfoort een stuk gespeeld. Dit werd door GTO (Gezamenlijk Theater Overleg) georganiseerd. Het stuk heette VisGif en Casper onze zoon had toen al een ondersteunende rol, pas  11 jaar.”

Dat het gezin van Tamelen in de toneelwereld thuis hoort is ook wel in de huiskamer zichtbaar. Enige meubelen die in een voorstelling zijn gebruikt staan in de woonkamer. Daarover meldt Sophie dat in de Spaarnestraat bij Harma Giessen, de zolder inmiddels vol staat met decorstukken/ kleding en andere toneelzaken. Op 15 november krijgen zusterverenigingen de kans hier spullen te verzamelen.

TheaterErfurtSaalquerSophie van Tamelen, een gedreven, spontane en vooral WZAB ( wij zijn al begonnen ) vrouw. Rasechte Soesterkwartierse in dienst van het toneelgezelschap. Dat verdient een groots jubileum op of rond 16 maart 2015.

Sophie eindigt haar betoog, hetzij in onvervalst plat Rotterdams, dan wel Limburgs. Of welk accent je wilt horen. En zoals zegt, ik ben een pretletter

Opgemerkt wordt dat Casper ook zijn bijdrage aan de WZAB wel kwijt wil.

Casper van Tamelen :Een nieuwe Eenakter

 

DSC_7737Gedurende het hele interview met Sophie, zwijgzaam maar nauwgezet volgend wat er besproken wordt. Af en toe aanvullend dan wel corrigerend. De soms lastige vragen netjes geformuleerd weer beantwoorden. Dat vraagt om nadere uitleg.

Over de WZAB zegt hij: “ik weet niet anders . Het toneel gezelschap WZAB is een deel van dit gezin. Al vroeg ben ik betrokken bij de vele voorstellingen die er zijn geweest. Ik ben niet zo’n toneelspeler maar meer iemand die van cijfertjes houd. Dus het Penningmeesterschap is mij wel toevertrouwd. Daarnaast help ik uiteraard bij de opbouw en tijdens een voorstelling met de techniek.

Als U vraagt of ik geen belangstelling had voor de toneelschool of Kunstacademie, dan moet ik dat ontkennend beantwoorden. Mijn interesse ligt geheel in het werken met getallen en cijfers. Ik heb dan ook een opleiding MBA gedaan voor Boekhouder/ Administrateur en ook als zodanig bij een bedrijf gewerkt.  Sinds 1 september 2014 ben ik Zzp.r  geworden. Inhoudende dat ik een eigen administratie kantoor ben begonnen. Mijn bedoeling en wens is om een groot aantal boekhoudkundige en belastingzaken voor bedrijven en/of particulieren op me te nemen. Alhoewel ik pas actief ben op deze markt ben ik in onderhandeling met een bedrijf om de boekhouding te doen. Ik richt me dan ook op de MKB’rs, zoals de Loodgieter/Timmerman en soortgelijke bedrijven. Kijk een Hovenier weet alles van planten en bloemen, cq de aanleg van tuinen etc. Maar de achterliggende administratie is meestal een onbekend gebied. Hierin kan ik veel betekenen. Ik ben op vele materies inzetbaar.”

Duidelijk is dat Casper hier zijn “drive”gevonden heeft. Voluit en enthousiast vertellend. En niet vergetend aangevuld door de nog enthousiastere Sophie.

Een nieuwe eenakter is van start. Het boek van Casper is tot leven gebracht en de lopende voorstelling draait. Een hele nieuwe ontwikkeling in de familie van Tamelen.

casperEn Casper, die is al begonnen. ( DIAB )

Mocht U na het lezen van dit artikel vragen hebben, staan hieronder de benodigde gegevens.

Theater gezelschap.”Wij zijn al begonnen” WZAB

Website                                 Contact.