VERKIEZING AD Amerfoortse Courant houdt voor de derde keer op rij de verkiezing Amersfoorter van het Jaar. En net als in voorgaande jaren bepalen de lezers wie deze eretitel in de wacht sleept. Op deze pagina’s alvast een voorzet.
Van het prijzengeld vloog Marlies Tjarks naar een vriendin in Indonesië. Ze kreeg een pagina in de Libelle en inspireerde menig stadgenoot tot het verrichten van vrijwilligerswerk. Maar misschien wel het belangrijkste van alles: haar netwerk breidde zich enorm uit en haar zelfvertrouwen nam toe. Ofwel: de titel ‘Amersfoorter van het Jaar’, die supervrijwilligster Tjarks vorig jaar in de wacht sleepte, heeft grote impact. ,,Ik kon het niet geloven, ik heb minstens een week op een roze wolk geleefd. En nog steeds word ik aangesproken op mijn uitverkiezing.’
Mogelijke kandidaten
Oud-bewoner Arie Terschegget van volkswijk ’t Sasje bezorgde de hangouderen van de Eemhaven een eigen clubhuis, dat werd vernoemd naar de pas geboren Liese.
Peter Rook, bewoner van Nieuwland, werd in september gekozen tot Gouden Buur van de provincie Utrecht. Zijn missie: van Nieuwland de leukste wijk van Nederland maken.
De gezichtsbepalende projectontwikkelaar Hans Vahstal presenteerde een ambitieus plan voor een bioscoop,, een restaurant en een bowlingcentrum langs de A1 in Vathorst.
Omnia Tagmount noemt zichzelf ‘artistiek ondernemers’. Via workshops weet ze zowel volwassenen als kinderen te boeien. De ambassadeur van Marokko opende haar expositie.
De mannen van Kultlab toverden dit jaar weer een nieuw festival uit de hoge hoed: Kannen en Kruiken. Eerder bedachten ze al Into The Woods en Lepeltje Lepeltje.
De jonge held Quentin de Vries zamelde enkele honderden afgedankte mobieltjes in. Met de opbrengst daarvan wordt zieke kinderen een leuke dag bezorgd.
Met Amersfoort2014 vormt Ben Stoelinga in de gemeenteraad slechts een eenmansfractie. Toch wist hij zich te ontpoppen tot kampioen ‘vragen stellen’ aan B en W.
Ineke Vos, bewoonster van de Soesterweg, stelde afgelopen zomer haar achtertuin open als theetuin. Voor een kopje koffie of thee vraagt ze niets.
Wie haar opvolgt, is aan de lezers van AD Amersfoortse Courant. Iedereen die zich in 2016 op bijzondere wijze heeft onderscheiden, komt in aanmerking – óók de superactieve en attente wijkgenoot. Denk bijvoorbeeld aan Peter Rook uit Nieuwland, verkozen tot Gouden Buur van de provincie Utrecht. Of aan Arie Terschegget, zegsman van de Sassianen, die een hangplek voor ouderen in de Eemhaven voor elkaar wist te boksen.
Het was het jaar van The Passion, het muziekspektakel dat mediapriester Roderick Vonhögen vanwege zijn lobbywerk al in 2015 een nominatie opleverde, en van De War. De culturele en wetenschappelijke broedplaats, ondergebracht in een voormalig fabriekscomplex aan de Eem, kreeg het zwaar voor de kiezen. Bij een brand, begin februari, liep het Knopjesmuseum forse schade op.
Protest
Initiatiefnemers Harmen Zijp en Diana Wildschut lieten het hoofd niet hangen. Een benefietavond leverde genoeg op voor herbouw van het techniekmuseum. En toen de gemeente na de zomer niet het kunstenaarspaar maar het Amersfoortse bedrijf Rovase aanwees als nieuwe eigenaar van het complex, werd opnieuw de rug gerecht. In oktober trok een bonte stoet van zo’n 400 sympathisanten in optocht naar het stadhuis voor een ludiek protest tegen de verkoop, waarover het laatste woord nog niet is gezegd.
In de hoek van de ondernemers verdienen Arjan van Asselt en Rob Jansen lof. Zij weekten bouwbedrijf Heilijgers los van de BAM Groep, waar het sinds 1998 toe behoorde. Daarmee is de diep in Amersfoort gewortelde firma (onder meer verantwoordelijk voor de bouw van de winkelcentra Amicitia en het Drakennest) weer terug waar het ruim een eeuw geleden begon.
De eigenzinnige projectontwikkelaar Hans Vahstal mag evenmin onvermeld blijven. Onlangs presenteerde hij een ambitieus plan voor een bioscoop, een restaurant, een centrum voor bowling en lasergames en een sportwarenhuis langs de A1 in Vathorst. Eerder dit jaar wijdde journalist Miro Lucassen een boek aan de ruim dertig jaar durende geschillen tussen Vahstal en de gemeente Amersfoort.
Op het culturele vlak deed ‘artistiek ondernemer’ en rolmodel Omnia Tagmount van zich spreken. Zij deelt haar passie voor de kunst door het geven van workshops aan volwassenen en kinderen. Haar werk werd tentoongesteld in het gemeentehuis en niemand minder dan de Marokkaanse ambassadeur opende Omnia’s tentoonstelling bij Kunstkader aan de Nijverheidsweg.
En hoewel ze al eens werden gekandideerd, moeten opnieuw de tweelingbroers Siep en Sijmen Stronks worden genoemd. Na Into The Woods, Lepeltje Lepeltje stampten de jongens van Kultlab, waartoe onder meer ook Paul Niezen behoort, dit jaar wéér een nieuw succesvol evenement uit de grond: het speciaalbier- en wijnfestival Kannen en Kruiken.
Kinderen speelden zich evengoed in de kijker, onder wie Quentin de Vries. Het 9-jarige jochie, dat lijdt aan een botaandoening, zamelde honderden oud mobieltjes in voor de stichting Opkikker. Met de opbrengst wordt zieke kinderen een leuke dag bezorgd.
En wat te denken van Guusje Termaten? Zij hield een spreekbeurt over sociale media en plaatste daarover een bericht op Facebook. Dat zal wel een paar honderd keer gedeeld worden, dacht de scholiere. Uiteindelijk zagen ruim zes miljoen mensen uit de hele wereld haar oproep.
Lord of the Ring
Het is inmiddels een goed gebruik om een politicus voor te dragen. In dat geval is de immer wakkere Ben Stoelinga dé kandidaat. Het gezicht van eenmansfractie Amersfoort2014 ontpopte zich in 2016 als kampioen ‘vragen stellen’ en kwam ook nog eens twee keer met een motie van wantrouwen op de proppen: tegen Fleur Imming en Hans Buijtelaar.Over die laatste gesproken: eigenlijk verdient de VVD’er eveneens een nominatie. Na een zwaar politiek jaar (gedoe over de gemeentefinanciën) revancheerde de verkeerswethouder zich met het idee voor een nieuw zomers evenement: Lord of the Ring. Daarbij wordt een deel van de Stadsring afgesloten voor auto’s. Wie ideeën heeft, mag zich bij hem melden.
Een meer onorthodoxe kandidaat? Nomineer dan Christian Suurmeijer, bedenker van een transportfiets, of Ineke Vos, die haar tuin aan de Soesterweg openstelt als theetuin.
Vindt U dat nog meer Soesterkwartierders en/of Amersfoorters, een nominatie verdienen vul dan Uw voorkeur in.
Geldprijs en oorkonde voor de winnaar
Lezers van AD Amersfoortse Courant bepalen wie de Amersfoorter van het Jaar 2016 wordt. Vanaf nu kunnen kandidaten worden aangedragen via ad.nl/avhj. Stemmen kan alleen digitaal en genomineerden dienen in Amersfoort (ook: Hoogland en Hooglanderveen) te wonen. Nomineren is mogelijk tot en met 11 december.
Vervolgens kiest een onafhankelijke jury, bestaande uit Marlies Tjarks (winnaar van 2015), ondernemer Corry van Amstel en muzikale duizendpoot Waldo Volmer, tien Amersfoorters die meedingen naar de titel. De beslissende stem is weer aan de lezers, uit te brengen via de eerder genoemde website (vanaf 17 december).
De Amersfoorter van het Jaar wordt bekendgemaakt op 9 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Hij of zij krijgt een geldprijs van 750 euro en een oorkonde.
Bovenstaande informatie en foto’s vind U in onderstaande link van het Algemeen Dagblad.
Geef een reactie