Na een marathonzitting ligt het lot van de westelijke rondweg in handen van de hoogste bestuursrechter. Niemand durft de uitspraak te voorspellen.

 

De definitieve rechtszaak over de aanleg van de omstreden Westelijke Rondweg vond gisteren plaats voor de Raad van State in Den Haag. In een 7,5 uur durende zitting werd voor- en tegenstanders het hemd van het lijf gevraagd.

,,Een complete hofhouding!” riep staatsraad Michiels uit toen de 15 man sterke delegatie van de gemeente Amersfoort de raadszaal binnenwandelde. De tegenstanders hadden minstens zo veel advocaten en deskundigen opgetrommeld.

Dat de zaak ook door de Raad van State hoog wordt opgenomen, bleek wel uit het feit dat twee bestuursrechters op de zaak werden gezet en dat daarvoor de hele dag werd uitgetrokken.

Alle argumenten die de afgelopen jaren zijn opgevoerd door gemeente en tegenstanders werden nog een keer door de staatsraad uitgeplozen. Behalve het collectief van bewonersgroeperingen onder aanvoering van de SGLA stonden ook ontwikkelaar Amvest (eigenaar van Klooster Ter Eem) en het Dierenpark Amersfoort voor de rechter.

Met name Amvest kwam met nieuwe invalshoeken. Advocaat Sillevis Smitt betoogde dat recent onderzoek de grote cultuurhistorische waarde heeft aangetoond van het kloostercomplex en de tuin, waarin de nieuwe weg staat geprojecteerd.

Ook de historische waarde van het tegenovergelegen Belgenmonument zou veronachtzaamd zijn in het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied. ,,De tuin van het Belgenmonument lijkt compleet over het hoofd gezien”, zei buurtbewoonster Marja Wezenberg.

Afweging
Staatsraad Michiels maakte veel werk van de afweging van de natuurwaarden langs het nieuwe wegtracé, dat dwars door het bosgebied Birkhoven Bokkeduinen loopt. De onderzoeker van de
gemeente mocht uitleggen waarom de negatieve gevolgen voor de natuur in zijn rapport niet bij elkaar opgeteld zijn, en de positieve wel.

Maar de belangrijkste vraag voor de staatsraad is of het nut en de noodzaak van de nieuwe rondweg afdoende zijn aangetoond. Amersfoort baseert zich op groeicijfers voor werkgelegenheid, inwonertal en daarmee van autoverkeer. Die worden aangevochten door tegenstanders. De rechter moet nu bepalen of deze aannames nattevingerwerk zijn of het resultaat van gedegen en onderbouwd onderzoek.

Als hij beslist dat de verkeersprognoses niet deugdelijk genoeg zijn voor zo’n belangrijke ingreep, wordt het bestemmingsplan nietig verklaard en gaat de aanleg van de weg, waarover decennialang is gesproken, niet door.

Bezwaren
Ook toekenning van het bezwaar van Amvest zou roet in het eten kunnen gooien van de plannenmakers. Veel van de andere bezwaren zijn bij honorering door de rechter minder vestrekkend en kunnen gerepareerd worden met aanvullend onderzoek of extra maatregelen. De weg kan dan wel aangelegd worden.

Niemand durfde na afloop van de zititing te gissen naar de uitspraak, die van de Raad van State voor de jaarwisseling moet doen. SGLA-voorzitter Peter de Langen toonde zich wel zeer tevreden over de aanpak van de rechters.

,,De ondervraging was diepgaand  en volledig”, aldus De Langen. ,,Daar zou je hoop uit kunnen putten, maar ik ken de Raad van State goed genoeg om dat niet te doen. Er is op dit moment nog geen peil te trekken op de uitkomst.”

\Bron Algemeen Dagblad.

Auteur Leo de Vies