Wagenwerkplaats 2 april 2018. Het Centraleplein veranderd in de ochtend naar een “markt-plaza”. Het terrein wordt vol gebouwd met kramen en “te doen”dingen. Ee Parkeerplaats voor de Verkeerstuin wordt een soort “food-plaza”. De boerderij met met  dieren is “uitgestald” op de groenstrook. En binnen in de verkeerstuin maakt het team van vrijwilligers zich op, voor de dingen die komen.

Door Karel van Rooy:

En de dingen die komen zullen ook komen. Na de start om 11.00 uur, komen er binnen 1 uur al ruim 300 mensen/kinderen op af. Op het Centrale plein valt de “smiley”van bloemen niet te missen. Met de kraam van het Groene Spoor en de bekende hoofden van Guido van Beek en Gijs Valkenhoef, met Hedwig als mobile aanjager, is het al snel druk bij de kramen. Het maken van een Insectenhotel en het daarbij boren van gaten in houtblokken heeft de aandacht van de jeugd. De naast gelegen kraam met bijenhoning vindt automatische aftrek van hetgeen zich ernaast afspeelt.

Merel Wismeijer  en de caravan van Face Fantasy staat centraal, jawel op het Centrale Plein. In eerste aanvang is het nog rustig met het aanbod van “on-geschminkten”. Gaande de dag zou dat wel veranderen.

Het druilerige weer, is echter geen belemmering voor de bezoekers. Het plein is verder ingekleed met allerlei kramen met kleding/ voedsel en gezondheid’s producten. Zo kan men zakjes patat krijgen, maar zijn de gesneden patatjes vervangen door reepjes appel. Ze staan er voor in de rij.

De “hoela Hoep” is weer actueel en veel kinderen proberen hoe die ronde hoepel zich draaiende moet houden op de taille. De ouderen die dit van vroeger nog wel kennen, doen het soms even voor en dat valt dan best tegen. De heupjes draaien niet meer zo soepel. Leuk om te zien.

De opgestelde “koe”geeft de gelegenheid te ontdekken waar de melk vandaan komt. Het arme beest krijgt veel te verduren, maar is gelukkig van het opblaasbare soort.

De mobile kinderboerderij is een ware trekpleister. De ezels/koe.schapen en geiten krijgen een mega knuffelende groep kinderen te verwerken. Er worden “knuffel”blokjes gemaakt qua tijd om alle kinderen de gelegenheid te geven de dieren aan te raken en te aaien.

De Verkeerstuin heeft meer weg, van een overvol Klein Polderplein op vrijdagmiddag. Het is file rijden met de skelters. Het is erg druk met de vele coureurs die ook nog eens naar het buiten circuit scheuren. Maar voor de veilige route is gezorgd. Alles wordt met vrijwilligers is goede banen geleid en mocht er toch een ongelukje gebeuren, de EHBO, stond paraat.

Tegen de klok van 13.00 krijgen de “verkooppunten “met voedsel een grote aandacht. de frituurkraam, maar ook de simpele vuurkorf met broodjes aan het spit, zijn in trek. Maar ook in de Verkeerstuin wordt “beslag”aangemaakt en gebakken.

In de atelier afdeling van het kleine station, zit  Sally Pittma. Drukdoende van afval producten, weer nieuwe dingen te maken. Een project wat afgelopen weken is gestart op basisscholen. Alhoewel niet helemaal geïntegreerd, hebben zo,n 5 kinderen afval verzameld wat op de openbare weg lag. Tassen vol met “zooi” zij aanwezig. Aan de wand kleding gemaakt van koffiefilters en de theezakjes doen ook goede zaken als nieuw product. Een mooi initiatief en leuk te zien hoe een afval product ineens weer een ander leven krijgt.

(Zwerf)afval en hondenpoep zijn grote irritatiepunten in de wijk. Door het Trash Fashion Event willen we dat aan de kaak stellen. Het uitgangspunt van het ‘Trash Fashion Event’ is om kinderen bewust te maken van het belang om geen zwerfafval te creëren. Spelenderwijs willen we hier een bijdrage aan leveren.

Onder begeleiding van kunstenaar Sally Pittman creëren kinderen draagbare kunst, gemaakt van zwerfafval. Voorafgaand aan het festival “Wat, is dat patat?” halen de kinderen zwerfafval op in de wijk, waarmee ze tijdens het event aan de slag gaan.

Het aanwezige luchtkussen, zorgt er weer voor dat het net genuttigde voedsel een  beetje op zijn plaats komt.

De drukte neemt toe en de parkeermogelijkheden op het terrein zijn “vol” men wijkt uit naar andere locaties. Inhoudende dat “Wat is Patat 2018” zijn nut en noodzaak heeft aangetoond.

Verlag Karel van Rooy

Fotoreportage.