Soesterkwartier, 2e Paasdag 22 april 2019. Het wordt een traditie om 2e Paasdag eens stil te staan hoe onze voeding tot stand komt. Het evenement “Wat is Patat” is dan een aardig voorbeeld hoe met name kinderen  mooie conclusie’s bedenken. Melk staat gewoon in het schap en dat dit van een Koe komt is dan niet helemaal helder. Waar bestaat “stampot”uit of hoe ziet nu eigenlijk een komkommer er uit.

Een leerzaam proces en deze dag dan ook met enige grootsheid uitgevoerd door 10 tallen marktkramen met “natuurlijke”uitstallingen.

Het voorplein bij de Verkeerstuin was ingericht als “food”plaza, daar waar men frietaardappels kon adopteren in de wetenschap dat de mega grote patatkraam er naast er een mooi product van maakte. Zelf gezond water aanmaken met groenten. Of je eigen smoothie klaar maken op een speciale fiets die een mixer bedient.  Even een zoute snack of hap. Het was er. De picknicktafels waren dan ook “sterk”bezet.

Een blikvanger was uiteraard de grote tractor waar de kinderen maar al te graag even de chauffeur wilden zijn. En organisatorisch was er voor de “leiding”een caravan op het terrein geplaatst vanwaar de geluidsinstallatie werd geregeld.

Losliggende strobalen gaven dan ook de boerderij effect en een juichende Mariska Jacobi ( organisator) die zeer dankbaar was voor het mooie weer en de navenante vele bezoekers al rond het middaguur.

Het centrale ( rode) plein was vol gezet met kramen van diverse pluimage. Het bijenhotel en alles wat daarmee van doen was, trok veel nieuwsgierigen . De “Smiley” van fleurige plantjes kon men ter plaatse zelf verpotten en tegen een kleine vergoeding aanschaffen.

Kleding van natuurlijk gemaakte stoffen waren ook ruimschoots  aanwezig. Met rondom op het plein soms verrassende uitstallingen. Zo is de kraam van babyspullen  op zich voor sommige dames wel interessant maar de aanbeveling voor een “nest”baby’s a 40.00 euro”is deze verslaggever even blijven hangen.

Terzijde van dit geheel was een opvallende grote Bus geparkeerd. Voor de achteruit gang met intree , was een jonge dame gezeten. Het bord er naast verklaarde de reden van deze opstelling. Mobile Fysiotherapeute  met haar behandelbus was ook neergestreken alhier. Jade Reinders, gezeten achter deze opstelling daarnaar gevraagd. “Ja sinds een half jaar ben ik een mobile praktijk begonnen en strik vooral neer bij sport evenementen en andere samenkomsten waarbij veel publiek is die “iets”met lichaam en sport doen. Gezien de “Paasrun”en om wat promotie te maken, sta ik vandaag hier. De bedoeling is dat ik door Europa ga reizen met deze bus, alleen is de wetgeving in andere landen “anders”dan hier bij het uitoefenen van een medisch gerelateerd  beroep.” Een mooi idee en uitvoering van dit mobile geheel. Info op ( info@physiovan.nl).

En herkenbaar en dan ook midden op het Centraleplein, is de veel kleurige caravan te vinden van niemand minder dan Face Fantasy and Body Paint , onze eigen Merel Wismeijer die alle kindergezichtjes weer eens van een fraaie uitstraling voorzag. En gezien de rij kinderen was daar ook wel veel belangstelling voor. Altijd weer zo herkenbaar als je de geschminkte kids tegen komt.

Inmiddels waren de kinderen ook opgeroepen om op de Wagenwerkplaats te gaan zoeken naar een soort EI, iets wat gebruikelijk is tijdens deze dagen. Of het speciale EI ook gevonden is, is niet duidelijk geworden. Ook de uiteraard aanwezige Paashaas, kon geen uitsluitsel geven.

En toch wel de publiekstrekker voor kinderen, de aanwezige “Roel’s Beestenboel met zijn dieren. Koeien’, geiten, schapen,ezel en kippen doen wonderen . Bij toerbeurt mochten groepjes kinderen de omheinde “kraal”bezoeken om de dieren aan te raken, te aaien of gewoon te kijken. Want hoe vaak krijg je de kans om een koe te aaien, of een goed gesprek te hebben met een ezel. Het was dan ook soms even in de rij staan, maar dat was geen probleem. De kindergezichtjes spreken boekdelen. Toch wel even een bedenkelijk moment, als zich tussen het publiek een man bevindt met een revolver in zijn broekzak. Het was speelgoed van zijn zoontje wat even opgeborgen was. Niet over nagedacht, speelgoed toch.!!

Ook het “circus” had de “Jongleurs” naar buiten gestuurd en er vlogen dan ook veel kegels door de lucht die dan weer vakkundig werden opgevangen. Leuk om te zien hoe “behendig”men is. Op deze locatie konden kinderen zich ook uitleven op allerlei “sportieve”elementen.

Scouting Bokkeduinen was ook aanwezig, niet alleen met allerlei informatie, maar ook het aangemaakte open-vuur waar mensen broodjes konden maken .bij Het Buiten een organisatie die zich specialiseert in survivaltochten.  Jan de survivalman.

De “Paasrun” ( Jeremy van Sportivate )was gezien het heel mooie weer een hele prestatie. Met deze warmte toch maar rondjes om het operagebouw te rennen, geeft al snel zweetdruppels  De atleetjes die mee renden waren dan wel bijzonder fanatiek. Terecht had de Paashaas een beloning. De deelnemertjes kregen allemaal een medaille .

Met dank aan Mariska Jacobi / team patatjes die in deze hitte geholpen helpen om deze editie te doen stralen. De Verkeerstuin voor het openstellen van de sanitaire voorzieningen en “stroomvoorziening”van het Circus. De EHBO en uiteraard de deelnemende standhouders.En bij Imker Frank kon men bijenwas kaarsen maken. De groentequiz, daarvan had een meisje gezegd dat ze er veel van geleerd had. Ze bedankte de quizmaster.

Karel van Rooy.

Fotoreportage: klik hier.