Amersfoort 17 april 2017, 2e Paasdag, wisselende wolken, een spatje regen en heel veel zon. De ingrediënten voor een bezoek aan “Wat is Patat” zijn volop aanwezig. Op de Wagenwerkplaats wordt al vroeg in de ochtend op en nabij het Centrale Plein en de Verkeerstuin, opgebouwd. Het cultuur festival, wat gaat over gezonde voeding/ bewegen en kennis van Flora en Fauna, gaat van start.

Na 11.00 uur, als het evenement officieel is geopend starten de deelnemende “stand”houders  met hetgeen men wil uitdragen. Het meel voor de pannenkoeken wordt ter plaatse gemalen met vers koren en rogge. Merel Wismijer haar fel gekleurde “Fashion” caravan met duizenden kleuren schmink gaat van start en de eerste kinderen laten al feestelijke “versieringen”op hun gezicht aanbrengen. Of zoals later ook bleek, figuren zoals Pokemons.

Het opblaaskussen met spring- en glijbaan werd voorzien van de broodnodige lucht, terwijl de “stand”van de pannenkoeken enig moeite had de diverse “gril”platen warm te krijgen, gezien de toch wel strakke wind.( Deze zouden dan ook naar de Verkeerstuin verhuizen)  Steppen op grote modellen, werd een populaire bezigheid. De diverse eet en drink uitbaters, kregen het na de middag lekker druk. Nadrukkelijk zichtbaar op het Centrale plein, de inmiddels landelijk bekende “Smiley”, zeg maar de Mark Kino smyle , gevormd door potjes met gele bloemen.

Natuurlijk was er veel aandacht voor gezonde voeding. Zo waren er demonstraties met verse groente, waar kinderen met enige verbazing het verschil tussen komkommer en aubergine, of tomaat en paprika vaststelden. Ook op het plein, werden dergelijke “keuken” presentaties gehouden.

Zonder iemand te kort te doen. Er was een kraam waar je met wol en spinnewiel aan de slag kon om je eigen versiering “te spinnen”. Diverse kramen met levens-beschouwende artikelen. Het “Groene Spoor”( met logo groen doen tussen Eem en Birkhoven ) met een complete “bijen” populatie, maar dan op foto en papier. Met voorbeelden van een bijenhotel. Men kon een stoeptegel inleveren, waarbij de tegel werd gecompenseerd met een plant. De geweldig grote “patat”kraam. Zitjes van strobalen. Natuurlijk de ijsboer. Een complete fietsenstalling met alternatieve fietsen en fietsjes.Of een mega grote kraam met kleding gemaakt van natuurlijke producten.

De afdeling “Moes”tuintjes kon niet ontbreken en een kraam met het resultaat van de vele “bijen” of te wel Honing, was ook een optie.De “smoothie” fiets hoort ook inmiddels tot de apparaten waar je je eigen drank maakt van diverse vruchten of groenten.( By Slim) . Tussen al dit voedsel gebeuren heen, was er uiteraard de Paashaas met een mand eitjes, die elke bezoeker ongeveer verwelkomde.

In de middag, waarbij zich enige honderden bezoekers zich tegoed deden aan als deze “natuurlijke” producten, laveerden twee “strip”figuren ook over het terrein. Een magnetische aantrekkingskracht voor de kinderen. In de verkeerstuin was het in de “Pannenkoekenafdeling”een drukte van belang. Naast het eten van de eigen gemalen en tot “bloem”verworven  poeder, wat weer beslag werd, was ook de skelterbaan geopend.

In de keuken toonde men trots de reeds aangevangen verbouwing. Stalen binten en pijlers zijn inmiddels geplaatst waar straks een nieuwe verdieping wordt gecreëerd.

De verkeersregelaars op de parkeerplaats regelden inderdaad datgene wat er geregeld moest worden en alle voertuigen kregen een plek. Dit gaf een kleine jongen weer inspiratie, om op een boomstronk te klimmen, een stok als dirigeerstafje te gebruiken en een nieuwe versie van de ouverture van “Parking op de Wagenwerkplaats”te dirigeren.

Ook het Jeugd Persbureau van deze redactie, kon zich met twee camera’s weer eens ouderwets uitleven in de fotografie.Zowel Nova als Salim maakten beiden een reportage

Ten opzichte van vorige jaar werd er toch een ding gemist, namelijk de bakken met meelwormen en sprinkhanen, die als alternatieve “snack” toen werden aangeboden.

Salim schreef het volgende:

“Wat is patat” is begonnen en ja hoor iedereen is er weer bij. er waren er niet even veel als vorig jaar maar het bleef gezellig. Iedereen had het naar zijn zin.

Het ene kind zat op de smoothie-fiets en de andere op het springkussen in ieder geval de kinderen deden van alles er was niet een moment om stil te zitten zo gezellig was het. Het vond plaats bij de verkeerstuin. Er waren veel activiteiten zoals: springkussen en smoothie-fiets en nog veel meer. Bij de smoothie-fiets maakt een 1 smoothie-fiets dat is logisch natuurlijk. Maar niet zo maar een smoothie, nee een hele gezonde smoothie met komkommer, appel, banaan en yoghurt . En trappen maar op de fiets en  wanneer je klaar bent met trappen is de smoothie klaar. Er was ook een natuurmarkt daar was van alles op een Unive koe , een patat-zaak en een kraam waar ze ijsjes verkopen en bijna alles wat met natuur te maken had. Er was een springkussen de kinderen vonden die onmisbaar. Er waren veel kramen bij de verkeerstuin en het was overal wel zo’n beetje druk. Binnen lag er wat te drinken en een koekje om op te eten. Er was ook nog een tafel waar je pannenkoeken kon maken ,daar waren de kinderen druk mee bezig, die waren alleen daar op gefocust en daarom lukte ze zo goed. Voor de rest konden de kinderen ook nog op de skelters rijden of iets voor zichzelf doen. En ja dat was het wel zo’n beetje, ik heb er erg van genoten ik hoop de andere ook hopelijk is het volgend jaar weer bedankt voor de organisatie en tot volgend jaar.

Foto.s Jeugd Persbureau

Foto’s Karel van Rooy