DSC_6911Tweede paasdag, maandag 28 maart was er een soort festival onder de naam: “Wat is dat, patat?” op het Wagenwerkplaats terrein.

Een drukte van belang was het al snel. Vanuit de buurt, maar ook van veel verder weg kwamen kinderen vergezeld van hun ouders op ontdekkingstocht.

Een drietal schapen stonden in een toebedeeld mini-weiland, achter een dubbele afzetting. Geen agressie te bespeuren bij de schapen waardoor het doet vermoeden dat de dubbele afzetting was tegen ‘inbrekers”.

De cola-petflessen raakten meer dan eens een nietsvermoedende passerende voorbijganger, als gevolg van een proef “wat doen water en lucht samen met een omgekeerde fles”. Duidelijk werd dat water en lucht in een omgekeerde fles maken dat de fles gaat “vliegen”.

CSC_7463Verderop was een kraam waarop heel veel bosjes wortelen lagen. De wortelfluitjes kunstenaar voorzag menig kind van een fluitje. Het was bij deze kraam heel druk, alle kinderen wilden een fluitje. De bosjes wortelen werden dan ook zienderogen minder. Vóór vier uur waren alle wortelen versneden tot kunstige fluitjes. En tja, zonder wortelen konden er geen wortelfluitjes meer gemaakt worden, de kunstenaar kon dus heel vroeg naar huis om daar na te genieten van een succesvolle dag.

Wat is dat, Patat?!

DSC_7282Op het Wagenwerkplaats terrein stonden allerlei busjes. Een ervan was de Ontdek-bus. Voor de Ontdek-bus zat een een man met een grote melkkan voor zich, waar iets als regenwater inzat. In de melkkan zit een slang waar het water doorheen kan. Het water gaat in de omgekeerde cola fles waar dan met een fietspomp lucht bij gepompt word. Even wachten….en de fles schiet met water en al de lucht in.

DSC_6869De schaapskudde staat er om duidelijk te maken dat schapenwol afkomt van het schaap. Als je het aanraakt voelt het vettig. De reden waardoor de wol vettig wordt is doordat er onder de oksel van een schaap 2 kliertjes zitten. Die kliertjes maken de wol vettig waardoor de schapen ook beter bestand zijn tegen regen en sneeuw. Er waren twee kleuren wol, de witte wol kwam van Texel de zwarte wol uit Oost-Nederland.

Binnen in Het Oude Magazijn was nog veel meerDSC_6852 te beleven, zoals de proef “keuken”. Dingen die in de keuken gebruikt worden, kon je er ruiken en soms ook proeven. Dingen die je kon ruiken en proeven waren: kruiden, olie, azijn en nootmuskaat. De proef “keuken” werd verzorgd door de enige “supermarkt” in Amersfoort  zonder verpakking. Je moet er dus heen met je eigen doosjes, flesjes of zakjes. Zo wil men het gebruik van plasticverpakkingen tegen gaan.

DSC_7447Ook was er het onderdeel: meelwormen. In een pannetje werd een chocoladereep warm gemaakt tot hij gesmolten was. De gesmolten chocola werd op een plank gegoten en in de warme chocolade kon je een ijs-stokje doen. Versieren kon met gebakken meelwormen en andere eetbare dingen. In de meelwormen zitten heel veel proteïnen en die zijn goed voor je.

En er werd in Het Oude Magazijn pindakaas gemaakt van pinda-nootjes. De pinda’s werden in de machine gemalen tot het pindakaas werd. Er zat een “tap-kraan” aan het apparaat waar je dan een lege pindakaas-pot onder kon houden om te vullen. Zo’n potje pindakaas was te koop voor 2 euro.

DSC_7428Verder was er nog een kraam met allemaal verschillende soorten zaadjes. Een paar kramen met kleding van natuurlijke materialen gemaakt, en een kraam met zonnedoeken. Zonnedoeken zijn een soort van gespannen parasol, maar dan dus zonder poot.

DSC_7289In de Wagenspeelplaats waren ook diverse dingen te doen, zoals onder andere aardappels schillen en snijden tot patat stengels. Daarna kon je dan zien hoe het buiten werd gebakken. Als ze gaar en mooi bruin waren werden ze binnen in een zak gedaan. En kon je een zakje patat kopen voor nog geen 2 euro. (Met dank aan de beroemde Amersfoortse patat-bakker.)

Binnen DSC_7317was er ook de zintuigenkist. Daar kon je voelen door ruiken, voelen en kijken maar niet allemaal tegelijk. aan de ene kant kon je voelen en ruiken. Het was een beetje gokken wat je voelde en rook. Aan de andere kant kon  je daarna kijken, en ontdekken hoe anders dingen eruit zien, als je denkt te weten wat je voelde. Soms bracht dat iemand in verwarring, maar lachen was het wel.

DSC_6889In de ruimte grenzend aan de Wagenspeelplaats kon men een circusvoorstelling bijwonen. Al was de voorstelling zeker leuk opgezet, het was heel stil. Of het nu was omdat er zoveel leuke dingen tegelijk gebeurde of omdat het een stille voorstelling was, er waren hooguit binnenpretjes bij het aanwezige publiek. Het publiek zat uiterst geconcentreerd toe te kijken.

Buiten op het terrein vermaakte de paashaasDSC_6799 menigeen. En ook als fotomodel deed de paashaas goed dienst. Vele kinderen gingen met de paashaas op de foto. Dat de paashaas graag gezien werd door de kinderen had misschien ook een klein beetje te maken met de lekkernijen die hij/zij uitdeelde.

Aan eitjes geen gebrek tijdens het hele festijn, ook een eivormige aanhanger deed leuk mee. Daar kon men Bingo spelen met als een van de prijzen een tablet vol met gekleurde eieren.

DSC_7346De fiets-lijkende steppen of waren het step-lijkende fietsen of toch gewoon een nieuw model steppen, of nog anders loopfietsen? Hoe dan ook belangstelling trokken ze zeker. Menigeen maakte een proefritje over het terrein om te ontdekken dat dat best een leuke manier is van vooruitkomen.

Ook de vier-fiets was er en kon geprobeerd worden, al was dat meer voor de grotere en/ of oudere jongeren.

DSC_6901De kleintjes konden zich buiten ook heerlijk vermaken op een luchtig springkussen. En ook daar natuurlijk een drukte van belang. Vaders en moeders hebben hun kinderen de dag van hun leven bezorgt met dit zeer gevarieerde doe-ontdek-proef-festival. Want als de kinderen buiten uitgesprongen waren konden ze binnen nog hun lol op in de wagen speelplaats met de kleine fietstractoren

DSC_6789Een echte tractor met aanhanger waarop verschillende hooibalen was natuurlijk ook reuze interessant, en een gewild object als basis voor foto’s.

Dit verslag is dan ook een samenwerkingsverband van alle Jeugdpersbureau leden en de voltallige redactie.

Totale Fotoverslag