Nummer 6 in de Duurzame 100!

Meet je Stad staat dit jaar in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Trouw publiceert jaarlijks een lijst met de duurzaamste mensen of initiatieven. Dit jaar waren er meer dan 400 nominaties en is Meet je Stad op een indrukwekkende zesde plaats geëindigd. De jury koos Meet je Stad vooral uit vanwege de lange termijn opbrengsten van een project dat mensen de gereedschappen aanreikt om een wezenlijke invloed te hebben op hun omgeving.
Meet je Stad is een groep inwoners die vanuit broedplaats De WAR zelf metingen doen aan klimaatverandering en de gevolgen daarvan in de stad. De deelnemers hebben zelf de electronica ontwikkeld waarmee de metingen worden gedaan. Om een meetkastje mee naar huis te krijgen moeten deelnemers dit eerst zelf in elkaar solderen. Dat gebeurt in een workshop die vier keer per jaar wordt gegeven, en die voor mensen die nog nooit iets met electronica hebben gedaan prima te doen is. De jongste deelneemster tot nu toe was een meisje van 6, en de oudste was 92 jaar.
Er zijn nu zo’n 400 kastjes gesoldeerd, en Meet je Stad heeft zich al uitgebreid naar andere gemeentes, zoals Tilburg en Enschede, maar ook naar Noorwegen, waar sensoren hangen in Oslo, maar waar ook een heel actieve lokale groep is ontstaan in de universiteitsstad Bergen. Een aantal gemeentes in Nederland staat klaar om een Meet je Stad op te richten.
Meet je Stad Amersfoort werkt nauw samen met de gemeente Amersfoort en het Waterschap Vallei en Veluwe. Het project is ontstaan vanuit de Coöperatieve Universiteit Amersfoort, de grassroots universiteit bij De WAR.
Op maandag 21 oktober, en iedere andere 21e van de maand, is de maandelijkse bijeenkomst van Meet je Stad. Iedereen die kennis wil komen maken of een kastje wil solderen is daar welkom. Kom langs bij De WAR, Geldersestraat 6, vanaf 19:30.
Lees hier meer over de Duurzame 100: verhalen.trouw.nl/duurzame100
Meer informatie over Meet je Stad is te vinden op meetjestad.net.

Basiscursus wetenschap

Universiteit Amersfoort organiseert weer een basiscursus wetenschap. In zeven middagen wordt de cursist bekendgemaakt met de beginselen van wetenschap. Gerenommeerde docenten waaronder Andre Kluckhuhn en Johan Braeckman zullen elk een eigen middag vormgeven. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn kritisch denken, de geschiedenis van de wetenschap, de wetenschappelijke methode, het zoeken, verzamelen, bewaren en analyseren van gegevens, statistische methoden en kennisdelen.
De cursus vindt plaats op de vrijdagmiddagen van 1 november tot en met 13 december. Kosten voor de hele cursus zijn €250. Voor deelnemers aan Meet je Stad is de cursus gratis. Opgeven en informatie bij basiscursus@universiteitamersfoort.nl.

Serendiep

Het ontdekschip Serendiep ligt momenteel in de oude museumhaven van Vreeswijk, tussen enkele andere klassieke schepen. Aanstaande vrijdag vertrekt het schip naar Rotterdam, waar het tijdens de herfstvakantie te gast is bij het Maritiem Museum in de Leuvehaven. Daar zijn theatervoorstellingen te zien van de Spullenmannen, een literatuuravond en natuurlijk overdag het Knopjesmuseum. Zie www.serendiep.nl voor programma en openingstijden.

Meet je Stad avond – maandag 21 oktober, 18:00 of 19:30

Maandelijkse samenwerkavond bij Met je Stad. Zoals altijd kun je langskomen om je kastje te (laten) repareren, een eigen sensorstation te bouwen, of bij te praten met andere meet je Stadters.
Een speciaal onderdeel deze keer is het bespreken van de data van 2018 en 2019. Luc Zandbrink van de Hogeschool van Amsterdam heeft de data van 2018 bekeken, die al was schoongemaakt door Robert Mureau van Meet je Stad. Daar kwamen mooie en nuttig plaatjes uit, waar Luc ons wat over kan vertellen. Maar we willen natuurlijk ook wel kijken naar de data van 2019, waarin we veel meer sensoren online hadden dan in 2019. Dus kom langs bij de datagroep, op 21 oktober!
Om 18:00 is er soep en om 19:30 taart. Eet je mee of wil je een kastje maken? Geef je dan even op via meedoen@meetjestad.net

Cursus Raspberry Pi programmeren

Wil je met de donkere dagen lekker aan de slag met een Raspberry Pi en Python? In november en december organiseert FabLab Amersfoort een Raspberry Pi workshop. In vier zaterdagen van 14:00-16:00 uur leer je over verschillende aspecten van de Pi en hoe je zelf interessante projecten kunt verwezenlijken. De lesdata zijn: 16, 30 november, 7, 14 december.
Om deel te nemen aan de cursus heb je enige voorkennis van programmeren nodig, bijvoorbeeld in C, Python of Java. Neem je eigen raspberry pi (Zero WH of 3+) en bijbehorende accessoires mee.
De Raspberry Pi is een goedkoop maar toch krachtig mini-computertje dat je voor van alles en meer in kunt zetten. Maak bijvoorbeeld je eigen muziekinstrument, controleer apparaten om je heen, interface met knoppen, leds en andere elektronica.
Prijs is op waardebepaling achteraf. Geef een bijdrage aan het FabLab op basis van wat jij de workshop waard vindt. Je bijdrage gaat voor 50% naar de docent en voor 50% naar het FabLab.
Interesse? Geef je op via info@fablabamersfoort.nl

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort en Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.