De gemeente Amersfoort doet al enige tijd een oproep aan de burgers om mee te helpen Amersfoort mooi en schoon te houden. Er zijn burgers die zich dat aantrekken en er ook daadwerkelijk iets aan doen. Eén van deze mensen is de nu bijna 80-jarige Jan Pasker uit de Schoonoorderlaan in Hoogland.
Jan Pasker maakt al sinds jaar en dag de Schoonoorderlaan schoon door de bladeren bijeen te harken en in de bakken te doen. Ook de nabijgelegen 50+ buurt werd grotendeels bladvrij gemaakt. Als de bakken vol waren – de Schoonoorderlaan kent veel eikenbomen – belde hij. De bakken werden geleegd en lege bakken werden weer neer gezet.  Twee jaar geleden besloot de gemeente geen bladerbakken meer neer te zetten. Er moest worden bezuinigd. Jan zat daar niet mee, ruimde nog steeds blad, vroeg aan de ROVA een bak en kreeg die ook. Wat er niet inging werd in 4 á 5 keer rijden met zijn eigen auto en aanhanger naar de stort gebracht. Vorig jaar kon ook op aanvraag geen bak meer worden geleverd en Jan bracht zelf, met behulp van omwonenden, al het blad aan het voorste gedeelte van de Schoonoorderlaan en de Griendwerkerstraat zelf weg en vroeg om een grijpauto van de ROVA voor het achterste gedeelte. Daar had hij het blad op hopen geharkt. Ongeveer 10 ton aan blad werd met eigen middelen opgeruimd.
Dit jaar werd weer vol goede moed begonnen. Gebeld naar de ROVA voor een bladzuiger of grijpauto voor het achterste deel van de laan. Het werd hem toegezegd, maar helaas werd de afspraak niet nagekomen. Vandaag 12 november weer gebeld. De ROVA zei dat ze niet kwamen en verwezen hem naar de gemeente. Ondertussen zijn de hopen al weer gedeeltelijk verwaaid.
Dat de gemeente uit bezuinigingsoverweging Amersfoort laat vervuilen, is één ding. Dat de gemeente dan vraagt aan de bewoners zelf de handen uit de mouwen te steken om Amersfoort schoon te  houden, is een tweede. Als dan de bewoners, althans sommigen, daar op anticiperen en de gemeente ze in hun sop gaar laat koken, dan is er in mijn ogen heel veel mis met het gemeentelijk beleid ten aanzien van behoorlijk bestuur.

Stad Amersfoort F. Saarloos, Hoogland