beest3 Verrassing in DierenPark Amersfoort: in het verblijf van de vosmangoesten kwam afgelopen week ineens een kleine vosmangoest uit het hol tevoorschijn. Wanneer het jong precies is geboren, weten de dierverzorgers niet. “Een jonge vosmangoest verblijft na de geboorte een tijdje in het ondergrondse gangenstelsel”, vertelt dierverzorger Christel Broekman.

“In die tijd wordt de jonge vosmangoest door moeder ondergronds verzorgd. Als het kleintje oud genoeg is, komt het jong vanzelf naar buiten gekropen. Het zal ongeveer tien maanden duren totdat de vosmangoest net zo groot is als de ouders”, licht Christel toe. Het is nog onduidelijk of het jong een mannetje of een vrouwtje is.

beest2De vosmangoest wordt door bezoekers vaak verward met een stokstaartje. “Dat is niet zo gek”, zegt Christel. “De twee diersoorten zijn namelijk familie van elkaar en vertonen veel overeenkomsten. Zo staan beide soorten regelmatig op hun achterpootjes de wacht te houden. In Zuid-Afrika, waar de vosmangoesten en de stokstaartjes in het wild leven, wonen zij soms zelfs bij elkaar in hetzelfde gangenstelsel.” In de Amersfoortse dierentuin zijn de vosmangoesten te bewonderen naast de ingang van nachtdierenhuis De Nacht.

https://youtu.be/C7193VZv3n8