Donderdag 21 juni, Om 17.00 uur staat buiten bij de Nieuwe Sleutel een groep mensen nog even een “luchtje te happen”. Binnen is het druk, al is de ruimte die als eetzaal ingericht is nog leeg. Bloemen op de tafels en de bar, de kaarsjes aan en vrolijk pratende mensen, gezelligheid alom. In de keuken wordt hard gewerkt aan het eten, een drie gangen menu. Of de drukte nu komt omdat het gratis is vandaag of omdat er toch ook een aantal “hoogwaardigheidsbekleders” zijn, blijft de vraag.

Bewoners zijn er vanuit de hele wijk, van Puntenburg tot de Bomenbuurt en van Dollardstraat tot de straten tegen het spoor aan.

Onder de bovengenoemde lokale “hoogwaardigheidsbekleders”;

Henry de Gooijer – Buurtnetwerker, die naast alle reeds aangesloten initiatieven, zoals; kerkelijke organisaties, sociale ondernemers, vrijwilligers initiatieven te noemen, ook bekend maakte dat binnenkort Café de Gooijer aansluit bij de Eetlijn, dit feit leverde applaus op;

Elbert Spek – Wijkmanager,  vertelde dat geprobeerd is om wethouderFleur Imming ter plekke te krijgen maar helaas het is haar baan niet meer. De nieuwe wethouder, Astrid Janssen, is net begonnen aan haar nieuwe baan en heeft nu even “een informatie verwerkings-uitdaging”.

Ook was er een delegatie van Stichting Bewust Rond, die op deze langste dag ook de handen uit de mouwen hebben gestoken, zo kreeg de ene dame de gewenste groene muur om daar de stamboom op te kunnen maken met foto’s van iedereen die erin zit. Bij een ander spitten de mannen een tuin vrij van gras, terwijl ze ondertussen elkaar interviewden met de steel van de schop, zo werd duidelijk uit de filmopname die door de dag heen gemaakt was.

Na al deze informatie en het zien van de korte film, was het tijd voor tromgeroffel vanwege het voorgerecht. Het was een lopend buffet, dus iedereen kon na elke gang weer aan een andere tafel aanschuiven. En met zo’n 70 mensen was er keuze genoeg.

De voorgerechtjes zagen er feestelijk goed uit. En al snel stond gingen de hapjes van de schalen op de borden. “Feestelijk en nog smakelijk bovendien, wat wil een mens nog meer?!” was een opmerking van een van de aanwezige “genieters.”

De eerste avond van de Eetlijn was dan ook zeker een heel gemende, zowel in aantallen mannen en vrouwen als in leeftijden en tal van andere zaken, maar dat werd dan ook door de meeste mensen als leuk en anders ervaren.

Inmiddels zaten er ook al wat mensen in de “eetzaal”, waar het net iets rustiger was om met elkaar te praten. In de keuken was men weer druk bezig om te zorgen dat het hoofdgerecht korte tijd later op tafel gezet kon gaan worden.

Steeds meer mensen zochten een plekje aan tafel of de bar. Op het moment dat het hoofdgerecht naar binnen werd gebracht  – men kon zien hoe goed dat eruit zag – en volgde een fors applaus voor de mensen die dit mogelijk maakten.

Gele Nasi, saté, gehaktballetjes in saus, reepjes ei, salade, kroepoek en satésaus waren mooi opgediend en sierden maar kort de tafel. Sommigen waren heel enthousiast, en hadden moeite met wachten, daaruit was wel duidelijk: er is absoluut niet voor niets gekookt, al was het gratis.

Terwijl de eetzaal steeds voller werd, werden de schalen al snel leger. Heerlijk smaakte het, was het meest gehoorde commentaar….als… mensen daar tijd voor hadden. (Al mocht er voor “de Eerste Wereldoorlog” (bij wijze van spreken) niet gesproken worden als er gegeten werd, tegenwoordig is dat heel anders en lijkt het niet te smaken als er niet gepraat wordt.)

Het dessert werd geserveerd in een glas, bestaande uit onder andere Lyches en kokos. Smakelijk was het en verrassend anders dan de bekende Hollandse desserts. Met een beetje verbeelding kon men zich tijdens dat dessert wanen op een eiland in Zuid Oost Azië.

Een mooie start van een breedgedragen initiatief, met dank aan:

  • Bij Bosshardt, buurthuiskamer, contactpersoon Kristel de Fijter
  • No Nonsense, Brasserie, contactpersoon Desiree ter Beek
  • Citroen en Peper, eethuisje, contactpersoon Sebastiaan en Myrthe
  • Emmaüskerk, contactpersoon Hanneke vd Hoek
  • Westerkerk, contactpersoon Alice Haak
  • (in overweging) Keistadkerk, contactpersoon Gerrie Huizinga
  • Buurthuis De Nieuwe Sleutel, contactpersoon Conny Swart
  • Buurauto PLUS, contactpersoon Alex van der Woerd

Sfeerimpressie en fotoserie: Nel Groenendijk