Wat zich eerst liet aanzien in een wat troosteloze dag bleek toch wat mee te vallen. Het zonnetje liet zich helaas niet zien maar het was droog en dat was het voornaamste, want de organisatie schreef immers: ‘Vanwege de geldende coronamaatregelen is het niet mogelijk om bij slecht weer uit
te wijken naar een overdekte locatie. Bij slecht weer gaan de concerten daarom
niet door’.

Zo tegen elf uur waren er slechts enkele mensen op dit evenement afgekomen, gelukkig om elf uur was er toch een leuk aantal mensen  aanwezig en na een bakje koffie of thee kon de voorstelling beginnen. Het verhaal van “Het wezen van de olifant” werd ten gehore gebracht. Gespeeld door Rossitza Ovtcharova op viool en verteld door Moniek Nusselein.

Het verhaal ging over een olifant die niets liever wilde dan in bomen klimmen om naar de horizon te kijken. Keer op keer valt hij uit de boom naar beneden, met hulp van andere dieren blijft hij het proberen. Hij heeft zijn zinnen er op gezet en wil koste wat het kost het onbereikbare nastreven. Is hij hardleers? Dom? Of doorzettingsvermogen?

Het verhaal, zoals geschreven, is een pleidooi voor de authenticiteit van een persoon, in dit geval dus de olifant. Je bent wie je bent. Laat iedereen zijn wie het is en probeer niet van een zonnebloem een eik te maken.

De voorstelling werd geheel live gebracht zonder behulp van versterking, soms niet helemaal goed te verstaan maar het werd begrepen en daar gaat het om. Violiste Rossitza Ovtcarova ondersteunde het verhaal met prachtige muziek van o.a. Paganini, Kreisler, Leclair, Barber en Wieniawski. Zeker niet onverdienstelijk gespeeld!! Verteller Moniek Nusselein vertelde prachtig het verhaal niet alleen met haar stem maar ook met ondersteunende gebaren. Misschien een kleine kanttekening: tijdens het muzikale intermezzo niet met de rug naar het publiek gaan staan. Voor de rest het was een genot om naar te kijken en te luisteren.

Als onverwachte toegift een zangeres uit het publiek die samen met de artiesten het nummer ‘Olifantje in het bos’ ten gehore bracht.

Een geslaagd vlindertuinconcert, georganiseerd door jubilerende vereniging Wilskracht die dit jaar 100 jaar bestaat!

Volgende week zondag 19 september wederom een vlindertuinconcert dan met Kwartet Amersfoortse Klarinettisten met Rossitza Ovtcharova en het Amersfoorts Blazerscollectief.

 

Verslag Ton Schimmel

Fotoreportage: Klik hier.