Woensdag 19 September, Om 14.00 u is er een informatiebijeenkomst over de vraag: “Herken jij de signalen van dementie?”. Deze bijeenkomst is bedoeld om mensen die op de een of andere manier te maken hebben of mogelijk zullen krijgen, met mensen met een vorm van dementie.

Eén vorm van dementie want er zijn meerdere vormen van dementie, zo verteld Esther nadat ze zich heeft voorgesteld en de aanwezigen welkom heeft gewenst.

Een van de aanwezigen vraagt welk verschil er is tussen Alzheimer en Lewy Body dementie. Als iemand Alzheimer heeft dan heeft hij na verloop van tijd geen enkel helder moment meer, dit in tegenstelling tot Lewy Body waarbij mensen het ene moment heel helder en up-to-date zijn terwijl ze hwt volgende moment in een soort van “droomtijd” kunnen schieten. Daarmee maakt de Lewy Body vorm het dan ook heel zwaar voor de mantel-, en andere zorgers want wat is echt en wat is droom/ fantasie/ geschiedenis?

Wat doe je wel en wat niet met of tegen mensen met een vorm van demetie. Al is het zowieso handig om als partner, kind en/of mantelzorger een flinke dosis geduld op voorraad te hebben, zo’n lijstje met wel/ niet, bied een “samen dementie vriendelijk” handvat.

De lijst met de “Herken jij de signalen van dementie?”hoop je nooit nodig te hebben, maar als….dan….is het wel handig om een kleine inschatting te kunnen maken aan de hand van deze lijst.

Voor partners, familieleden en mantelzorgers wordt er regelmatig een cursus aangeboden om een aantal belangrijke dingen te leren zodat men het zo lang mogelijk vol kan houden.

Mantelzorgers zijn mensen die – in de meeste gevallen – “goud” verdienen maar die “gouden” waardering zelden krijgen en daardoor te vaak met “lood” in hun schoenen lopen na verloop van tijd.

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk