DSC_9996Donderdagmorgen 25 augustus, begon bij de Plataan een uitstapje voor mensen van de dagopvang, de begeleiders, en de vrijwilligers uit de buurt die elke dinsdag de Plataan-buurt-tuin onderhouden. Om kwart over negen was iedereen aanwezig en kon het instappen beginnen om onderweg te gaan naar de opstaplocatie voor een tochtje met de boot.

Dit uitstapje kwam voort naar aanleiding van een artikel in De Stad Amersfoort van 10 augustus jl, onder de kop: “Ontdek Amersfoort vanaf het water”. In dat artikel werd de aandacht getrokken van een medewerkster van Lyvore, door de zin: … gratis voor onder meer senioren die normaal niet meer de deur uitkomen …. (citaat). Doordat de mensen van de dagopvang in die categorie vallen, werd het uitstapje geregeld. Bovendien een mogelijkheid om de mensen die groen verbindend in de tuin bezig zijn elke dinsdag, een keer te bedanken.

DSC_9693Op de aanlegplaats naast het oude Elizabeth ziekenhuis aangekomen was er eerst nog even tijd voor een kopje koffie en een koekje. Een sta-tafel was meegenomen om de bekertjes op niveau in te kunnen schenken. De afvaart zou om 10 uur zijn, tijd genoeg om de koffie in alle rust te genieten. De beter ter been zijnde vrijwilligers gingen alvast een kijkje nemen bij de aanlegsteiger.

Tegen 10 uur echter nog geen boot te zien. De tot “zuster Anna gebombardeerde, groene” vrijwilligster werd regelmatig gevraagd of zij al wat zag komen, maar helaas. Er werd maar eens een telefoontje gepleegd, want heel misschien waren ze het vergeten? Nee, zo bleek bij navraag, maar door een misdrijf moest er uitgeweken worden naar een andere opstaplocatie. Zo gezegd zo gedaan.

DSC_9721De nieuwe opstaplocatie was “Flehite” en daar kwam de boot te liggen voordat de laatste auto geparkeerd was. Nadat iedereen aan boord gegaan was, kon het feest beginnen. De tocht begon via de Langegracht, Kortegracht, en langs het huis met de paarse ruitjes. En Nico Scheerder (Waterlijn) vertelde onderweg de feitjes, weetjes en stukjes geschiedenis.

Hier en daar moest er even gebukt worden om “de bruggen geen schade aan te doen”.

Over het bronwater dat van onder Amersfoort vandaan komt en dat gebruikt werd in de brouwerijen, DSC_9736maar nog steeds heel goed drinkbaar water schijnt te zijn. Dit laatste kon niet worden getest vanwege dat de bekertjes niet snel genoeg onder de straal gehouden konden worden.

Waarom er hekken aangebracht zijn onder de brug van de Langestraat, namelijk om te zorgen dat de boten van Ravelijn ook in de ochtend nog een buitenboord motor hebben. In het verleden waren er helaas mensen die de buitenboord motoren kwamen “lenen, maar vergaten terug te brengen”.

Langs het Mondriaanhuis waar Piet Mondriaan destijds geboren is en gewoond heeft tot z’n achtste jaar, een van de beroemde Amersfoorters. Het Mondriaanhuis is nu een museum over het leven van Mondriaan.

DSC_9787Over welke dat de echte oude paarse ruitjes zijn en welke de nieuwe in het huis met de paarse ruitjes aan de Zuidsingel. En over de Kloosterzusters die er nog wonen en dat er nog steeds de indeling is van lang vervlogen tijd.

Tijdens de tocht waarvan iedereen zichtbaar genoot, werd er een sapje gedronken en een hartig koekje gegeten. Ook werd ter verkoeling hier en daar een koud water spray toebedeeld om de warmte van de dag een beetje te temperen.

DSC_9969Via de Monnikendam een stukje richting de Heiligerbergerbeek gevaren, waarna er via de Zuidsingel en de Westsingel weer teruggevaren werd naar Flehite om daar weer van de boot te gaan maar toch niet voordat nog even een klein stukje richting de Koppelpoort gevaren werd.

Voordat werd afgestapt werden eerst de schipper Ab, en de verhalende verteller Nico, en ook al hun collega’s bedankt met een heerlijke pot vol oud Hollands snoepgoed, voor het mooie en leuke uitstapje en alles wat er bijgeleerd was onderweg.DSC_9984

Vanaf de boot gingen de meeste mensen weer met de auto of taxibus terug naar de Plataan waar het tijd was om het eten te “inspecteren”. Want leuk een buurttuin en de mooie plannen, maar wat komt daarvan terecht?

Nu er is drie jaar de tijd om een een ander te realiseren, en voor DSC_0002een deel is dat maar goed ook want met een monumentaal pand, is er voor sommige zaken die men wil realiseren een vergunning nodig. En vergunningen kosten tijd, helaas. Maar voorlopig doet de moestuin het goed. De eerste sperzieboontjes zijn door de heer Verwoerd van de week geplukt.

 

Met dank aan Lyvore en haar medewerkers, Groen verbindt, Ravelijn/ Waterlijn en vele vrijwilligers. De mensen die meegingen hebben volop genoten.

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk