De vale gieren hebben twee eieren gelegd in DierenPark Amersfoort. “De gieren waren al een tijdje druk bezig met het vormen van een nest, fantastisch dat er nu ook eieren zijn”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Om en om broeden vader en moeder met hopelijk over twee maanden als resultaat twee gierenkuikens. Wellicht kunnen deze gieren over een tijdje ook in hun oorspronkelijk leefgebied, Bulgaarse Balkangebied, worden uitgezet.”

Niet alleen het uitbroeden wordt gedaan door beide gieren, ook het opvoeden gebeurt door beide ouders. “Bij vale gieren denk je niet direct aan romantiek, maar de roofvogels gaan het broedseizoen door als een hecht koppeltje. Gieren vormen paartjes die vaak hun leven lang bij elkaar blijven”, legt Marc uit. De roofvogels broeden hoog op een nagemaakte klif, net als in de natuur. De nesten bestaan uit takken en ander groen. “Eenmaal uit het ei gekropen, duurt het bijna vier maanden voordat de kuikens hun eerste vliegles krijgen van hun ouders.”

Twee jaar geleden werden er ook gierenkuikens geboren in DierenPark Amersfoort. “Samen met natuurorganisatie Green Balkans zet ons Wildlife Fund deze twee gieren uit in het wild.” Marc: “Deze gierensoort kwam vroeger in grote aantallen voor in de Balkan, maar in de jaren tachtig stond de soort op het punt van uitsterven. Dat kwam onder andere stroperij, vergiftigde karkassen om roofdieren te verjagen van het boerenland, maar ook hoogspanningskabels waar de gieren tegenaan vliegen.” Door de inzet van verschillende natuurorganisaties, zijn de omstandigheden nu zo verbeterd dat het weer goed gaat met de gierenpopulatie in de Balkan (Bulgarije). Wie weet spreiden daar volgend jaar nog meer vale gieren uit DierenPark Amersfoort hun vleugels uit.