csc_5584Op 11 oktober trok een stoet van zo’n 400 mensen van De WAR naar het stadhuis om hun bezorgdheid te uiten bij de voorgenomen verkoop van het terrein aan een projectontwikkelaar. Er waren tenminste 12 mobiele opstellingen mee met informatie over evenzoveel initiatieven die onderdak vinden in De WAR, bedoeld om raadsleden een beter zicht te geven op wat zich daar allemaal afspeelt. Het was een gedenkwaardige bijeenkomst waarbij de hal van het stadhuis afgeladen vol was.
De uitkomst van het debat dat die avond in de gemeenteraad werd gevoerd was dat:

 • diverse raadsleden erkenden dat er bij het totstandkomen van de biedingsprocedure niet goed is opgelet of maatschappelijke waarde wel goed zou worden meegewogen;
 • de wethouder aangaf dat de biedingsprocedure zonder financieel risico door de gemeente nog kan worden ingetrokken;
 • een motie werd aangenomen waarin de winnende partij wordt opgeroepen om in gesprek te gaan met De WAR;
 • de gemeente (raad èn college) af willen wachten wat de uitkomst is van een formeel bezwaar van De WAR bij de rechter.

Dat laatste is problematisch omdat

 • de meeste stukken die te maken hebben met de biedingsprocedure door het college geheim zijn verklaard;
 • de rechter alleen de uitvoering van de biedingsprocedure kan toetsen, en niet de totstandkoming van die procedure.

dsc_5439De WAR heeft een advocaat ingeschakeld om de geheime stukken in te kunnen zien en, wanneer die daar aanleiding toe geven, bezwaar aan te tekenen bij de biedingsprocedure.
Verder komen er de komende maand popup-presentaties van De WAR, onder de naam Stadsverwarring, op verschillende plekken in de stad, en wordt de week van de dialoog aangegrepen om juist die discussie te kunnen voeren waar het in de biedingsprocedure niet over gaat: hoe kunnen we maatschappelijke waarde wegen?
Tenslotte worden er bijeenkomsten in De WAR om betrokkenen van week tot week te kunnen informeren, met elkaar te kunnen overleggen en taken te verdelen. De eerstvolgende is morgenavond: maandag 24 oktober om 20:00 in het kascafé bij het fablab.
Zie voor meer informatie ook www.dewar.nl/?nl/toekomstindewar

UITGELICHT

De Smullenpannen – 30 oktober, 13 en 27 november, 18:30 [Kascafe]

dsc_5449Eetcafe de Smullenpannen is weer terug van weggeweest! In een nieuw jasje en een nieuw huis. We beginnen voorzichtig twee keer per maand en we werken met wisselende koks. Die worden uitgenodigd om in geheel eigen stijl een heerlijk avondmaal op tafel te zetten. Zoals altijd wordt ook nu weer een bijzondere muzikant uitgenodigd die zorgt voor een heerlijke sfeer. Dit alles vindt plaats in het kascafe van De WAR. Dat is de gezellige semi-buitenruimte die De WAR deze zomer aan het terrein heeft toegevoegd. Een prachtige kas met stro-leem wanden in de tuin.
Tegen het einde van de maaltijd kun je onder het genot van een drankje luisteren naar live muziek. Hiervoor geldt; waardebepaling achteraf. De maaltijd is vegetarisch en wordt geserveerd om 18:30. De reservering kost +/- 10,00 Euro p.p en kan tot de vrijdag er voor. Reserveren kan via smullenpannen@dewar.nl en is verplicht.
Kijk voor de koks en muzikanten op de agenda onderaan deze nieuwsbrief!

Lijkt het je leuk om ook eens tijdens de Smullenpannen te koken? Laat dan een berichtje achter via smullenpannen@dewar.nl.

Stadsverwarring – 5 en 19 november [in de stad]

Stadsverwarring is een mobiele versie van De WAR, met een kleine greep uit het WARassortiment. Met een aantal mobiele podia kunnen mensen op de zaterdagmiddag kennismaken met onderdelen van De WAR. Deze maand doen we vier plekken aan met het Fablab, Biolab en muziek door Piet en Marijke. Zoek ons op op de zaterdagmiddagen! Kijk in de agenda hieronder voor tijden en plekken.

Week van de Dialoog: 7 t/m 12 november [Verschillende locaties]

De week van de dialoog heet dit jaar ‘Samenleven of samen leven, wat is dat voor jou?’ Van 7 tot en met 12 november worden vanuit De WAR dialoogsessies georganiseerd in de stad. Bij de start van de week over het thema ´Burgerparticipatie en broedplaatsen´ en bij de afsluiting van de week over ´Sociaal ondernemers´. Amersfoorters gaan deze week met experts en mensen uit het veld in dialoog over de meerwaarde en bijdrage van burgerparticipatie en Sociaal ondernemerschap. Kijk vanaf 1 november op de website van De WAR voor alle georganiseerde dialoogsessies. En natuurlijk lekker eten, drinken en muziek.

dsc_5557Universiteit Amersfoort data-academie- 2, 9 en 16 november – 20:00 [Fablab]

Steeds meer apparaten versturen live hun (meet)gegevens. Tegelijk met deze aanzwellende datastroom van het Internet der Dingen worden ook steeds meer databestanden van de overheid publiek toegankelijk. Maar hoe maakt een burger daar chocola van? Dit najaar organiseert Universiteit Amersfoort een serie workhops over data-acquisitie en -verwerking. Het zijn informele workshops om waarin geïnteresseerden onderling kennis en ervaring uitwisselen, en beginners een introductie krijgen in de materie.

 • wo 2 nov: QGIS, een open source geografisch informatiesysteem (GIS). Het programma is beschikbaar voor verschillende platforms en besturingssystemen. Men kan geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. Zie qgis.org/
 • wo 9 nov: D3js, een JavaScript-bibliotheek voor het maken en besturen van dynamische, interactieve grafische weergaven van digitale data, geoptimaliseerd voor webbrowsers. Zie d3js.org/
 • wo 16 nov: LoRaWAN. Long Range Wide Area Network is een specificatie voor een telecommunicatienetwerk geschikt voor langeafstandscommunicatie met laag energieverbruik. De technologie wordt gebruikt voor het internet der dingen.

Cabaret: Arie Vuijk – Try out voor oudejaarsconference ‘Volgend jaar beter.’ – 18 november 20:30 [Spullenlab]

Nog nooit maakte ik zo’n kaal programma; geen typetjes of gedichtjes waarmee ik altijd scoor, en er zijn slechts vier liedjes en één klein decorstuk. Ik moet eraan wennen en voel me tegelijkertijd thuis. Meer info: www.arievuyk.nl!

dsc_5578AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab. Het Biolab is elke donderdagavond open van 19:00 tot 22:00.

november 2016

 • De Smullenpannen – Kok: Charlotte van der Vlist, muziek: Jazz van Ben Calis – 30 oktober 18:30 [Kascafe]
 • Universiteit Amersfoort data-academie: QGIS- 2 november – 20:00 [Fablab]
 • Extra Fablabopening op zaterdag – zaterdag 5 november 2016, 11:00 – 17:00 [Fablab]
 • Stadsverwarring – zaterdag 5 november – 13:00-14:30 [Eemplein]
 • Stadsverwarring – zaterdag 5 november – 15:00-16:30 [Noorderwierweg]
 • Universiteit Amersfoort data-academie: D3js – 9 november – 20:00 [Fablab]
 • Repaircafe – zaterdag 12 november – 10:30- 14:30 [Spullenlab]
 • De Smullenpannen – Kok: Vito Almeida, muziek: gitaarduo Intermedio – 13 november, 18:30 [Kascafe]
 • VERS! – maandag 14 november – 20:30 [Spullenlab]
 • Universiteit Amersfoort data-academie: LoRaWAN – 16 november – 20:00 [Fablab]
 • Cabaret: Arie Vuijk – Try out voor oudejaarsconference ‘Volgend jaar beter.’ – 18 november 20:30 [Spullenlab]
 • Verhalenverteller Melanie – zaterdag 19 november – 15:00 [Spullenlab]
 • Stadsverwarring – zaterdag 19 november – 13:00-14:30 [Euterpeplein]
 • Stadsverwarring – zaterdag 19 november – 15:00-16:30 [Varkensmarkt]
 • Transitieschool: basisworkshop transitie en klimaatgesprekken – zondag 20 november – 14:00-16:30 [Kascafe]
 • De Smullenpannen – Kok: De Zoete Biet, muziek: Afrikaanse liedjes van Lieke Joosen – 27 november, 18:30 [Kascafe]

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort, Universiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.