NewsItemImage73744

Uitgegeven: 13 maart 2013

Taal is echt mijn ding, maar cultuurgeschiedenis ook. Wat is er dan leuker als je op vijf minuten afstand van je huis letterlijk het verleden in kunt stappen? Het Soesterkwartier heeft een heuse museumwoning, een initiatief van woningbouwvereniging Portaal ter viering van het honderdjarig bestaan. De eengezinswoning op de St. Bonifaciusstraat 61 is vorig jaar in oude staat teruggebracht. Enthousiaste vrijwilligers van Wijkmuseum Soesterkwartier hebben het huis stijlvol ingericht en verzorgen in de atelierruimte regelmatig interessante exposities.

 

Ik zit in de rookstoel in de voorkamer. Op tafel ligt een Libelle uit 1934, in de hoek staat een koffergrammofoon, bij de potkachel droogt de was op een houten rekje. Het is net alsof de bewoners even een blokje om zijn. Als je je ogen dicht doet, ruik je de geur van vroeger: sigarenrook, versgemalen koffie en boenwas. Ook de voorwerpen in de woning roepen nostalgische gevoelens op. Vooral door ze te benoemen, beland ik in een ware tijdmachine: pijpenrekje, telraam, kolenkit, voetenstoof, theemuts, hoedenplank, lampetkan, rolveger, speldenkussen, wasteil, mattenklopper, wijwaterbakje, spinnenwiel, wasbord, doekenrekje, petroleumstel, kroontjespen, typemachine en ga zo maar door. Zelfs de taal is museaal.

 

In de ruimte achter de museumwoning is – nog even – een tentoonstelling te zien over de winkels in het Soesterkwartier. Eind jaren dertig waren dat er zo’n tweehonderd! Nu kunnen we onze winkelkar volladen bij Dirk, Albert Heijn, Aldi of Action en is het aantal winkels in de wijk op één hand te tellen. Maar achter de gevels van gewone huizen in het Soesterkwartier gonst het van moderne bedrijvigheid door zelfstandige professionals en andere creatievelingen. Tijden veranderen, en dat is goed. Toch vinden bewoners en oud-bewoners van de wijk het leuk om even terug te gaan in de tijd. Ook anderen weten hun weg naar de museumwoning te vinden. Vanaf de opening in september 2012 stapten al bijna tweeduizend bezoekers over de drempel. Een prestatie die bewondering afdwingt.

 

Informatie: www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl.

 

In het weekend van 15-16-17 maart kunt u in het kader van Oranje Fonds Kroonappels stemmen op het Wijkmuseum Soesterkwartier: www.kroonappels.nl.

Deze column is geschreven door onze columniste José Vorstenbosch.
Voor meer informatie over José Vorstenbosch en haar werk gaat u naarwww.schrijfwaar.net

Bron: waarinamersfoort.nl