KyanDe twee slagtanden van olifantje Kyan van DierenPark Amersfoort zijn doorgekomen. ‘‘De tandjes van het mannetje zijn steeds duidelijker zichtbaar,’’ vertelt hoofddierverzorger Bas Aalders. Bij Aziatische olifanten krijgen alleen de mannen grote stoottanden. Slagtanden van olifanten zijn de grootste tanden ter wereld.

 

Kyan viert in november zijn tweede verjaardag, zijn slagtanden komen wat dat betreft keurig volgens het boekje. ‘‘Een tijdje terug zagen wij al hele kleine puntjes en nu zijn zij ongeveer tien centimeter,’’ vertelt Bas Aalders. ‘‘En dan te bedenken dat zijn tanden over een paar jaar ruim een meter lang kunnen zijn’’. Olifanten gebruiken hun slagtanden voor graven, tillen en andere klussen. Op deze manier slijten de tanden en dat is maar goed ook. De slagtanden blijven namelijk een heel olifantenleven doorgroeien.

Olifanten wisselen gedurende hun leven zes keer van kiezen, maar voor de slagtanden geldt dit niet. ‘‘Kyan’s slagtanden zijn geen melktanden zoals kinderen dat kennen’’, vertelt de hoofdverzorger. ‘‘Het is wel zo dat het een beetje kan irriteren als de tandjes doorkomen, maar Kyan lijkt hier niets van te merken en speelt even vrolijk door.’’ Tot nu toe spant mannetje Maurice met zijn slagtanden de kroon in DierenPark Amersfoort.