Tja zult U denken, dit lijkt in het geheel niet op Soesterkwartiers, alhoewel als je het een beetje plat uitspreekt.
Nee het is Surinaams en betekend “Lekker is maar een vinger lang”. In dit geval ging dat eigenlijk niet op, want je mocht al je vingers gebruiken.
In het kader van de doelstellingen van het restaurant in bewonersflat Puntenburg en omwonenden, dan wel degene die gewoon mee willen eten het volgende.
Woensdag 29 oktober had Yasmeen, de vrouwelijke kant van het duo Robbert en Yasmeen, zijnde de uitbaters van het restaurant in Puntenburg een alom bekende Surinaamse maaltijd gemaakt. En dan denken wij meestal gelijk aan “Roti”. En zoals wij dat dan ook maken, vanuit de basis van een Pakje ingrediënten van een bekend merk. Yasmeen houd daar niet van en kookt dus vers en niet voor een paar man, maar voor een heleboel.
De voorinschrijving voor de Surinaamse maaltijd was maandag al over de 40 personen.
Woensdag echter bij de aanvang van de gezamenlijke maaltijd zaten er respectievelijk 65 mensen aan de feestelijk gedekte tafels. Ook een aantal wijkbewoners hadden zich gemeld en zover bekend zijn dit ook de vaste wijkbewoners die voorheen ( 2013) vaak kwamen eten. Daarnaast hadden een 10 tal bewoners er voor gekozen, de maaltijd in zijn geheel op te halen en elders te gebruiken.
De kosten voor de gasten bedroeg 6 euro pp. Daarvoor zorgde een team van personeel dat alles bij je werd gebracht. Er hoorde een drankje bij, was soep het voorgerecht, Roti het hoofdgerecht en was er dessert na en koffie.
Dus: njang swieti Eet smakelijk.
Nu waren alle gasten duidelijk beschaafd opgevoed en gewend om met gereedschap te eten, maar eigenlijk wordt in Suriname Roti, zo gegeten.
Je begint met het Rotivel op je bord. Dan gaan we de ingrediënten toevoegen op het bord. De kip, aardappelstukjes, kouseband en het ei. Naar voorkeur mag je het ook direct gemengd op het Rotivel leggen. Roti eet je eigenlijk met je handen, dat is ook wel het gezelligst, maar kan natuurlijk ook met mes en vork. Je moet het niet oprollen of dubbelvouwen maar gewoon stukjes afsnijden / scheuren en eten. Maar dat mocht de pret en vooral de smaak niet drukken.
Yasmeen, vertelde over deze gezamenlijke maaltijden.” Ondanks de vele folders, bekendmakingen en media aandacht, gaat de toestroom van nieuwe klanten/gasten nog niet zo als wij dat graag willen zien. Zoals bekend willen we de wijkbewoners weer in staat stellen om “dagelijks” tegen een goedkoop tarief, hier te komen eten. Nu organiseren wij dus maandelijks een gezamenlijke maaltijd, zoals vandaag met het Surinaamse eten. De volgende keer is het oer Hollandse Hutspot. Het risico dat we na een jaar moeten zeggen, helaas we redden het niet, is wel aanwezig. Dat is niet goed voor de bewoners van het complex maar ook niet voor het Soesterkwartier. Maar beste mensen, Efu yu bai wisi, yu mu bai koni tu.- Als je iets doet, doe het dan goed en deze middag is weer zeer geslaagd”
Lopend langs de vele tafels met gasten, vraagt een man om zowel een foto van hem te maken, als van de 93 jarige dame tegenover hem. Ontmoet tijdens dansles in de Puntenburg zegt hij. Nu verder als de nieuwe partner voor de gezamenlijke activiteiten. Beiden waren zichtbaar erg ingenomen met elkaar.
Een oudere dame, (95 jaar) sterk gelijkend op een vrouwelijk redactielid van de Wijkwebsite wilde wel het een en ander weten van deze verslaggever. Na een duidelijke uitleg in het rechteroor, nam ze genoegen met het feit dat er foto,s van haar werden gemaakt.
Op naar een volgende gezamenlijke maaltijd met zowel de bewoners van de Puntenburg, als de wijkbewoners.
Verslag en foto,s Karel van Rooy.
Geef een reactie